Halloween komt eraan, en dat is de perfecte tijd om je innerlijke heks, vampier of ander monster naar boven te halen! Deze keer gaat Vicky drankjes brouwen in haar heksenketel. Dit blijkt een secuur werkje, want er mogen niet te veel of te weinig ingrediënten in haar zorgvuldig samengestelde werkbank worden bewaard. Lees Vicky’s Whirling Witchcraft recensie!
Het doel van het spel is namelijk eenvoudig: vul de ketel van je tegenstander met te veel ingrediënten zodat hun werkbank overloopt. Elke speler begint met een beperkt aantal ingrediënten op hun werkbank en een handvol recepten om deze ingrediënten te transformeren.
Alles in je heksenkring
Door slim gebruik te maken van de recepten en de juiste grondstoffen te produceren, probeer je je tegenstander te overbelasten. Ingrediënten die de tegenstander niet kwijt kan op zijn werkbank, komen in jouw heksenkring terecht. De eerste speler die vijf of meer ingrediënten heeft in zijn heksenkring, wint het spel.
Whirling Witchcraft recensie – Wie begint?
Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Whirling Witchcraft: Iedereen speelt tegelijkertijd.
Het spelverloop
Whirling Witchcraft verloopt in rondes waarbij alle spelers tegelijkertijd hun acties uitvoeren. Elke ronde kies je een receptkaart uit je hand en gebruik je de recepten die al voor je liggen om ingrediënten te transformeren. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een paddenstoel kunt omzetten in een zeldzame mandragora, of meerdere mandragora’s in een overvloed aan nieuwe paddenstoelen.
Nadat je al je recepten hebt uitgevoerd, vul je de ketel met de nieuw gecreëerde ingrediënten en geef je deze door aan je buurman. Vervolgens moet deze speler al deze ingrediënten op zijn eigen werkbank plaatsen.
Whirling Witchcraft recensie – Schuiven en vullen
Als de werkbank van je tegenstander vol is en ze geen plek meer hebben voor de ingrediënten, moeten ze de overtollige ingrediënten teruggeven aan jou. Deze belanden dan in jouw heksenkring. Heb je vijf of meer ingrediënten in deze cirkel, dan win je het spel. Zo niet, dan begint een nieuwe ronde, waarbij je de recepten naar de speler links van je doorschuift en je hand weer aanvult.
Tactisch brouwen
Het mechanisme waarbij je voortdurend ingrediënten naar je tegenstander stuurt in de hoop dat hun werkbank overloopt, vereist een goede timing. Welke ingrediënten geef je door, en wanneer? Het is niet alleen belangrijk om te kiezen welke recepten jou helpen, maar ook om in te schatten welke recepten je tegenstander in de problemen zullen brengen. Daarnaast moeten de recepten die je niet kiest, doorgegeven worden aan je tegenstander. Hierdoor moet je altijd een oogje op hun acties moet houden.
Een leuk element van het spel is dat er een kleine “engine builder” in zit. Dit betekent dat, door de juiste combinatie van recepten te verzamelen, je een systeem opbouwt waarmee je makkelijk bepaalde ingrediënten kunt maken en snel van andere af kunt komen. Je tegenstanders zullen dus goed moeten opletten welke ingrediënten jouw werkbank het snelst laten overlopen, en welke minder zin hebben omdat je die toch weer snel kwijt zult raken.
Materiaal en componenten
De kwaliteit van het spelmateriaal van Whirling Witchcraft is prima, met stevige houten onderdelen en mooi geïllustreerde kaarten die goed passen bij het heksenthema. Vooral de 3D-heksenketels zijn een leuk visueel element op tafel.
Een klein nadeel vind ik de kleine blokjes die de ingrediënten voorstellen. Hoewel ik tactiele spellen leuk vind, voelt het minder fijn om bijvoorbeeld drie groene blokjes af te leggen, een kaart te spelen en ze vervolgens meteen weer op te rapen. Daarnaast moet je de blokjes netjes op je kaarten of werkbank plaatsen, wat soms wat priegelwerk wordt. Het zou misschien wat vloeiender aanvoelen als je de blokjes in een grote voorraad kon leggen in plaats van ze steeds te herschikken.
Whirling Witchcraft recensie – Een beetje chaos mag
Whirling Witchcraft is een snel en dynamisch spel met veel interactie tussen spelers. Zodra je het mechanisme begrijpt, verloopt het spel soepel en is het zelfs toegankelijk voor minder ervaren spelers. Wil je liever wat meer uitdaging? Dan bieden de persoonlijkheidskaarten en de arcana-symbolen op de recepten extra diepgang en variatie.
Met twee spelers lijkt het spel leuker dan met meerdere spelers, omdat je in grotere groepen altijd dezelfde persoon “pest”. De kaarten en ketels worden namelijk steeds in dezelfde richting doorgegeven, waardoor je steeds dezelfde tegenstander pest, maar nooit de kans krijgt om degene die jou pest terug te pakken. Al met al is Whirling Witchcraft een vermakelijk en licht chaotisch spel dat perfect is voor spelliefhebbers die houden van interactie, strategie en een vleugje magie.
Voordelen: Leuke uitdaging / Veel interactie
Nadelen: Priegelwerk met kleine blokjes op kleine vakjes / Kleine geluksfactor
Titel: Whirling Witchcraft
Ontwerper: Erik Anderson Sundén
Uitgever: Alderac Entertainment Group (AEG)
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: 14+ (volgens de uitgever, maar het spel voelt lichter aan)
Duur: 30 minuten
Genre: Fantasy
Modern Myths Shop
Modern Myths Spellenavond
Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.
Lees meer Modern Myths-recensies!
© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © AEG / Vicky Swers
Reactie plaatsen