Warhammer 40k 10th Edition recensie – Modern Myths

Warhammer 40k 10th Edition recensie – In de verre toekomst is er enkel Leviathan

Warhammer 40,000 (of 40k) is een sciencefiction “tabletop wargame” (oorlogsspel voor op je keukentafel) gecreëerd door Games Workshop. De eerste editie verscheen in 1987 en de verhaallijn speelt zich af in het 41e millennium van onze tijdlijn. In de verre toekomst dus. Verschillende beschavingen (zowel aards als buitenaards) – elk met hun eigen motieven – zijn constant in oorlog met elkaar. Warhammer 40k heeft dan ook de duistere slogan: “In the grim darkness of the far future, there is only war.” Inmiddels is het spel toe aan alweer de 10e editie. Silvia is veteraan in die spelwereld en beschildert ook de bijbehorende miniaturen. Zij trekt daarom haar “power armour” aan en vertelt je in haar Warhammer 40k 10th Edition recensie hoe je met deze hobby kunt beginnen!

Onlangs verscheen de tiende editie van Warhammer 40,000 van Games Workshop. Deze werd gedoopt: Leviathan. In deze starter-boxset nemen de Space Marines het op tegen het Xenos-leger Tyrranids. Daarvoor, in de achtste editie, waren het de Space Marines tegen The Deadguard en in de negende editie ging de strijd tussen de Space Marines en het Xenos-leger Necrons.

Zoals je ziet zijn de Space Marines de constante factor. Natuurlijk zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd in deze tiende editie, maar voordat we verder gaan, krijg je eerst nog wat verdere achtergrondinformatie. Voor degenen die namelijk niet bekend zijn met Warhammer 40k kan het geheel nogal overweldigend zijn. Een makkelijk spel is het zeker niet en zelfs een beknopte uitleg kan je hoofd doen tollen. Want om eerlijk te zijn: een beknopte uitleg bestaat er ook niet van.

De opties zijn legio

Warhammer 40k is een tabletop oorlogsspel gecreëerd door Games Workshop. De eerste editie verscheen, zoals in de intro gezegd, in 1987, waarna er enkel oorlog was. Met die opbeurende gedachte gaan we van start. De wereld van Warhammer 40k is complex met veel legers die ieder vaak afgesplitste facties hebben. Iedereen wil de macht in het universum en schuwt er niet voor om hier en daar een complete planeet uit het heelal te verwijderen.

De regels van Warhammer 40,000 zijn evenzo complex als er speelbare legers zijn. Tegen de tijd dat de negende editie van de band rolde, was het duidelijk dat Games Workshop iets te enthousiast was geworden. Gelukkig zijn in deze tiende editie de regels overzichtelijker en meer gebundeld. Het is nog steeds erg veel allemaal, maar lang niet zo complex als in de voorgaande editie.

Warhammer 40k 10th Edition - Leviathan speloverzicht

Warhammer 40k 10th Edition recensie – Waar vind je je informatie?

Hoe speel je Warhammer 40k? Voordat je begint, is het raadzaam een YouTube-kanaal of podcastmaker op te zoeken waar je de geschiedenis van de wereld tot je neemt. Wil je een duidelijke uitleg zonder grappen en grollen, dan is het kanaal van Bricky aan te raden. Deze YouTuber heeft meerdere afleveringen waarin hij de verschillende legers van het spel uitlegt, hier en daar met achtergrondinformatie. Zoek je een minder serieus kanaal, dan zit je bij Adeptus Ridiculus goed. Voor actuele informatie kun je naar het kanaal van AuspexTactics. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Maar als je denkt jezelf in tien minuten bij te spijkeren over het Warhammer 40k-universum, dan heb je het bij het verkeerde eind. Veel van deze filmpjes zijn meestal 45 minuten of langer, dus houd daar rekening mee. Deze kanalen zijn ook geschikt om te bepalen met welk leger je wilt gaan spelen. Duik je liever eerst in de geschiedenis en wil je nog niets met spelen te maken hebben, zoek dan “Lorehammer” op. Dit is een podcast gepresenteerd door een duo dat hun focus echt legt op de geschiedenis van dit universum en niets over het spel zelf uitlegt. Zij zijn te vinden op o.a. Spotify. Het YouTube-kanaal van Luetin09 is eveneens geschikt om heel veel informatie tot je te nemen.

Warhammer 40k Leviathan - spelbord detail

Niet alleen speelplezier

Dan Abnett - Warhammer 40k Eisenhorn omnibus
Warhammer 40k Eisenhorn omnibus

Hopelijk heb je een lange adem en ben je er nog bij. Want om het spel een beetje onder de knie te krijgen, dien je jezelf er echt in te verdiepen. Ben je op zoek naar een minder complex potje Ganzenborden, dan is dit niets voor jou. Echter, er zijn ook fanatiekelingen die alleen de miniaturen kopen, ze in elkaar zetten, beschilderen en zich verdiepen in de geschiedenis. Zij laten het spelen achterwege, wat natuurlijk ook een optie is.

Als dat laatste je meer aanspreekt, is er voor jou ook genoeg te doen. Er zijn namelijk voldoende boeken waar je heel veel tijd aan kunt spenderen. Op Audible bijvoorbeeld zijn diverse boeken van auteur Dan Abnett te beluisteren. Deze veelzijdige schrijver heeft door de jaren heen een indrukwekkende Warhammer-bibliografie opgebouwd. Een van zijn series die op het spel van toepassing is heet Eisenhorn en bestaat uit drie boeken. Je kunt ook de Eisenhorn omnibus kopen. Het is een toegankelijke serie om mee te beginnen. Maar ook hier geldt weer dat je sommige benamingen niet zal begrijpen als je je er niet eerst in verdiept.

Warhammer 40k Leviathan - Space Marines

Warhammer 40k 10th Edition recensie – Een way of life

Warhammer 40,000 10th Edition Core Rule Book
Warhammer 40K 10th Edition Core Rule Book

Kortom, Warhammer 40,000 is een “way of life” te noemen. Als je er eenmaal induikt, dan zit je vast. En heb je je eerste leger gekocht, die in elkaar gezet en het spreekt je aan, dan is er geen weg meer terug!

Nog even terug naar de tiende editie en de Leviathan boxset. Het artwork van het spel is fantastisch en spreekt tot de verbeelding. De miniaturen in deze set zijn “easy built”, wat betekent dat je ze niet hoeft te lijmen, maar in elkaar kunt klikken. Maar als je daarmee klaar bent, dan ben je er nog niet. Dan begint het beschilderen van jouw leger. Je zou ervoor kunnen kiezen dit niet te doen, maar “where’s the fun in that?”.

Warhammer 40k 10th Edition - minaturen bouwen
Silvia bouwt de Ballistus Dreadnought

Schilderen, een nieuwe dagtaak

Het schilderen van je miniaturen is een dagtaak op zich en je hebt er een aantal skills voor nodig. Ook hier geldt weer: YouTube is je grootste vriend. Want laten we eerlijk zijn, een geschilderde miniatuur is natuurlijk veel mooier dan een nietszeggend grijs poppetje.

Ik heb persoonlijk veel aan het kanaal van TableTopReady gehad. Daar volg je een duidelijke uitleg over op welke manier je kan schilderen en welke kleuren je het beste kunt gebruiken. Want de verf, dat is ook weer een leuk uitzoekwerkje op zich. Het schilderen zal in het begin een uitdaging zijn, maar naarmate je het vaker doet, wordt het makkelijker en leuker.

Leviathan beschilderen - works in progress

Warhammer 40k 10th Edition recensie – Uitproberen is mogelijk

Heb je het tot zover allemaal een beetje kunnen volgen? Niet helemaal? Niet getreurd. Games Workshop is ervan op de hoogte dat Warhammer 40k erg complex is en komt nu met startersets! Je krijgt daarmee een uitgeklede doos met een overzichtelijk aantal miniaturen. Inclusief bijbehorend speelveld, dobbelstenen, gereedschap om te meten, kaarten met data, verf en penselen. Dit is echt een heel goede manier om de hobby eens uit te proberen. Je bent geen honderden euro’s kwijt en kunt zo toch proeven van het spel.

Om in de Warhammer-sfeer te blijven zijn er verschillende startersets, maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk. De startersets zijn inmiddels beschikbaar voor pre-order en de prijzen variëren van 55 tot 160 euro. Ze zijn verkrijgbaar op de website van Games Workshop, maar onze partner Amazon.nl heeft er ook verschillende in het assortiment (zie het koopkader hieronder).

Warhammer 40k 10th Edition Starter Set
Warhammer 40k 10th Edition Starter Set

Een uit-de-kluiten-gewassen hobby

Warhammer 40,000 is niet de makkelijkste en goedkoopste hobby. Want, laten we eerlijk zijn, dat is het: een uit-de-kluiten-gewassen hobby. Als je eenmaal door de zure appel van alle informatie heen hebt gebeten, dan begint het spelen pas. En laten we nogmaals eerlijk zijn, ook dat is niet makkelijk. Gelukkig zijn er nu losse data-kaarten verkrijgbaar voor jouw leger, zodat je niet steeds je boek door hoeft te bladeren.

In de Warhammer 40k Leviathan doos zitten ook handige kaarten om een missie te bepalen. Want je denkt misschien dat dit spel niets meer is dan elkaar zo snel mogelijk afmaken. Dat is niet waar. Met het speelveld, daadwerkelijke obstakels en dus missies, krijgt het spel – alsof het al niet moeilijk genoeg is – nog een extra dimensie.

Op missie in Warhammer 40K Leviathan

Warhammer 40k 10th Edition recensie – Fijne aanpassingen voor een leuk potje wargamen

Wij zijn erg te spreken over deze vernieuwde tiende editie. Zeker vanwege de vereenvoudiging van een aantal regels en die losse data-kaarten die echt heel handig zijn. Wij kunnen niet wachten om het volgende potje te spelen.

Hoewel “potje” dus niet echt een juiste benaming is. Als de regels voor jouw leger nog niet in je systeem zitten en je ze dus nog niet uit je hoofd kent, kan zo’n “potje” namelijk best een paar uur duren. Wij hadden daarop gerekend en flink wat hapjes en drankjes ingeslagen. Zo werd het een gezellige middag.

De Space Marines versus de Tyrranids in de tiende editie

Live-action serie

Wellicht ben je na dit Warhammer 40k Leviathan-verhaal geïnspireerd en voegen de foto’s in dit artikel iets toe aan je beeldvorming. Dan hebben we nog een leuke extra misschien: wist je dat acteurs Vin Diesel (Bloodshot, Guardians of the Galaxy Vol. 3) en Henry Cavill (Enola Holmes 2Zack Snyder’s Justice League, The Witcher) fervente spelers zijn? De laatstgenoemde heeft zelfs de taak op zich genomen om een serie te produceren, gebaseerd op Warhammer 40,000. Dat lijkt een bijna onmogelijke opgave, zou je denken, maar als we zijn enthousiasme en gedrevenheid zien in interviews, hebben we er het volste vertrouwen in!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Henry Cavill (@henrycavill)

Voordelen: Starter boxset om in te stappen / Vereenvoudigde regels / Data-kaarten
Nadelen: Veel geschiedenis en achtergronden / Tijdrovende hobby

Titel: Warhammer 40k 10th Edition
Ontwerper: Stuart Black en Games Workshop
Uitgever: Games Workshop
Aantal spelers: 2
Leeftijd: 14+
Duur: Trek er maar een middag voor uit
Genre: Sciencefiction wargame

Modern Myths Shop

Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Games Workshop / Silvia van Gimst

Leviathan - Silvia schildert
Silvia’s creaties

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst is van jongs af aan geboeid door het 'gothic novel'-genre en is tot de dag van vandaag een groot fan van het productiehuis Hammer. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. In 2012 begint Silvia met het schrijven van korte verhalen en in 2016 lanceert ze haar debuut, een Engelstalige korte verhalenbundel 'One for the Birds' (Godijn Publishing). Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Later wordt ook H.P. Lovecraft een bron van inspiratie voor Silvia.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.