Tweevoudige Duisternis recensie - Modern Myths
BoekenBoeken

Tweevoudige Duisternis recensie – Goed uitgedacht horror verhaal

In Tweevoudige Duisternis dreigt de zestienjarige Annet slachtoffer te worden van de experimenten van een schimmige multinational. Dit verhaal van auteur Ronald van Assen mag je gerust een “slasher” noemen, waarbij je niet over een zwakke maag moet beschikken. Of gevoelig zijn voor straattaal. Lees in onze Tweevoudige Duisternis recensie hoe dit horrorverhaal nog wel even zal nagalmen.

In Tweevoudige Duisternis draait het om het gezin Van der Velde. In eerste instantie lijkt het of je als lezer te maken krijgt met een ontwricht gezin. Maar naarmate het verhaal vordert, komt een kwaadaardige waarheid bovendrijven en schuiven steeds meer puzzelstukjes op hun plek.

Er wordt een schimmige multinational en haar bedoelingen blootgelegd. De zestienjarige Annet ziet haar zussen en ouders afglijden en dreigt slachtoffer te worden van experimenten die het daglicht niet kunnen verdragen. Zal Annet het lukken om, met behulp van twee leden van het politiekorps, uit handen te blijven van de machtige coöperatie? Of zal ze ook ten prooi vallen aan hun bizarre plan?

Een cliché

Met Tweevoudige Duisternis levert auteur Ronald van Assen een verhaal van klasse af, dat mag duidelijk zijn. Je wordt – zeker in het begin – op het verkeerde been gezet en met een precieze timing wordt het plot uitgewerkt tot het duidelijk wordt wat er gaande is.

Op de spanningsopbouw valt niets aan te merken en, om in een lezers-cliché te vervallen, Tweevoudige Duisternis is een echte pageturner. De personages zijn stuk voor stuk goed uitgedacht en hoewel de gebeurtenissen gruwelijk zijn, blijven ze geloofwaardig.

Tweevoudige Duisternis recensie – Expliciete slasher

Tweevoudige Duisternis is echte horror, zelfs bijna een slasher*, te noemen. Dus mocht je over een zwakke maag beschikken, dan zijn sommige passages niet aan te raden. Maar als je geen moeite hebt met expliciete content zit je met dit boek helemaal goed.

Platte tekst

Daarmee komen we meteen op een ander soort expliciete content. Want hoewel de woordkeuzes van Van Assen bij dit verhaal passen, wordt het niveau van het boek er wel door naar beneden gehaald. Het veelvuldige gebruik van straattaal – en de bijbehorende synoniemen voor woorden die deze recensie niet hebben gehaald – wordt op een gegeven moment vervelend. Hierdoor wordt het geheel helaas erg plat.

En dat is ontzettend jammer, want daardoor schiet het zijn doel voorbij. Zo wordt deze Amerikaanse slasher net een Nederlandse film waar te veel schunnigheid in zit. Het is goed om je dit even te realiseren voordat je aan dit boek begint, want als je dit taalgebruik niet apprecieert, kun je er dus beter niet aan beginnen.

Tweevoudige Duisternis recensie – Onbehaaglijk goed

Maar dit gezegd hebbende, blijft Tweevoudige Duisternis een goed doordacht verhaal met veel afwisseling, geloofwaardige personages en een prima plot. Het einde laat je met een onbehaaglijk goed gevoel achter. Je blijft met vragen zitten, maar ook weer niet met te veel. Precies goed dus.

Op een aantal van die losse eindjes kun je als lezer je eigen fantasie botvieren. Misschien heeft de schrijver al een deel twee in gedachten, wie weet. Maar hoe dan ook, het verhaal van Tweevoudige Duisternis blijft in alle opzichten nog even nagalmen.

Tweevoudige Duisternis is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

* Een slasherfilm is een subgenre van de horrorfilm. Films binnen dit genre draaien altijd om een seriemoordenaar die zijn slachtoffers stalkt en op gruwelijke wijze vermoordt. Die moordenaar kan een psychotisch persoon zijn of een bovennatuurlijk wezen (bron: Wikipedia). Voorbeelden van slashers: Halloween, Scream, Chucky en nog veel meer!

Titel: Tweevoudige Duisternis
Auteur: Ronald van Assen
Uitgever: Godijn Publishing
ISBN: 978-94-932-6679-7

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2024 Modern Myths

Ronald van Assen - Modern Myths

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst is van jongs af aan geboeid door het 'gothic novel'-genre en is tot de dag van vandaag een groot fan van het productiehuis Hammer. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. In 2012 begint Silvia met het schrijven van korte verhalen en in 2016 lanceert ze haar debuut, een Engelstalige korte verhalenbundel 'One for the Birds' (Godijn Publishing). Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Later wordt ook H.P. Lovecraft een bron van inspiratie voor Silvia.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.