Pixar staat erom bekend zich niet te haasten met vervolgen op hun animatiefilms. Een goed uitgedacht verhaal moet de basis zijn. Deze gedachte siert ze, maar zorgt er ook voor dat het alweer negen jaar geleden is sinds we Toy Story 3 in de bios zagen. We weten dat het kijken naar een Toy Story-film plezier hebben betekent, maar dat het ook een emotioneel ritje kan worden. In de derde en laatste dag van de Modern Myths Poppendriedaagse: Toy Story 4.
Modern Myths Poppendriedaagse: Toy Story 4 – Woody schiet met scherp
Soms gebeurt het dat bioscoopfilms een overlappend thema hebben. Wie nu de filmposters bekijkt ziet maar liefs drie films waarin poppen een belangrijke rol spelen: Child’s Play, Annabelle Comes Home en Toy Story 4. Deze films hebben alle drie een behoorlijke geschiedenis en daarom vergelijken we ze in deze Modern Myths Poppendriedaagse. Wij laten je weten of het tijd is om te spelen, of dat je dit speelgoed maar beter in de doos kunt laten zitten.
Lees in de Poppendriedaagse dag 1: Child’s Play en in dag 2: Annabelle Comes Home.
Toy Story, een animatielegende
Het concept van Toy Story is niet moeilijk uit te leggen. Speelgoed komt tot leven wanneer mensen niet kijken. Ze willen dat er met hen gespeeld wordt en ze doen er alles aan om hun kind blij te maken. De eerste Toy Story-film heeft een betrekkelijk vriendelijk thema. Woody (Tom Hanks – Cast Away, Forrest Gump, The Da Vinci Code) is een cowboypop met een touwtje in zijn rug om uitspraken te doen, zoals “There’s a snake in my boot!”. Altijd was hij al Andy’s favoriete speelgoed, tot Andy voor zijn verjaardag de populaire ruimteranger Buzz Lightyear (Tim Allen – The Santa Claus, Home Improvement, Galaxy Quest) krijgt. Nu heeft Woody concurrentie en er ontstaat een strijd waarin Woody moet leren dat Andy’s belang boven alles gaat, zelfs al moet hij daarvoor wat ruimte maken.
Toy Story werd een succes. Deze eerste, lange computeranimatie kreeg een 100% score op Rotten Tomatoes en leverde een enorme opbrengst voor Disney en Pixar op. Het werd de op twee na meestverdienende animatiefilm aller tijden (Na The Lion King en Aladdin). Vier jaar later verscheen deel twee (ook met 100% op Rotten Tomatoes), elf jaar daarna deel drie (die als derde animatiefilm werd genomineerd voor een Academy Award for Best Picture) en weer bijna een decennium later kunnen we opnieuw genieten van Woody’s avonturen.
Niet langer de sheriff van het stadje
De Toy Story-serie heeft bewezen dat de makers ook volwassen thema’s aankunnen. Aan het einde van deel drie was het moeilijk om met droge ogen de zaal te verlaten. Andy’s speelgoed ging een nieuw leven tegemoet bij een ander kind. Het was eigenlijk een goed einde, maar we werden er toch wel heel nostalgisch van. In het nieuwste deel probeert Woody zijn oude rol weer op te pakken als leider en favoriete speelgoed van Bonnie, maar dit blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn. Bonnie maakt op het kinderdagverblijf een nieuwe vriend: Forky. Aangezien Forky moeite heeft met zijn nieuwe rol besluit Woody hem wat bij te leren en zo ontstaat een verhaal vol vriendschap, liefde, spanning en avontuur.
Veel van het nieuwe, minder van het oude
Ik zal niet beweren dat ik vanaf het eerste deel fan was van Toy Story. Het kind dat ik toen was, vond Woody niet zo’n sympathiek figuur en Buzz behoorlijk irritant. Het was pas toen ik ouder werd dat ik de films echt ging waarderen. Voor mij is Toy Story 3 nog steeds de beste in de serie en degene die alle gevoelens deed opborrelen. Ik was dan ook erg enthousiast voor het vierde deel en ik kan meteen zeggen: hij stelde niet teleur.
Woody is niet onsympathiek, maar heeft moeite met loslaten en voelt een sterke trouw voor zijn kind. Tom Hanks is een enorm talent in het tot leven brengen van dit personage. Het verhaal heeft een sterke opbouw en telkens wanneer het goed lijkt te komen, is er wel weer een volgende hindernis die overwonnen moet worden. Powervrouw Bo Peep keert terug als kenner van de buitenwereld en verbindt hiermee de oude films met de nieuwe.
Ook in Toy Story 4 zitten enge poppen
Toch is de film niet een en al perfectie. Hoewel we onze favoriete personages uit de eerdere films weer zien, is hun rol drastisch gekrompen om meer tijd te verlenen aan het speelgoed dat Woody en Forky ontmoeten. Het is jammer dat personages als Hamm en Mr. Potato Head bijna niets te doen hebben in de film en zelfs bijna geen tekst hebben. Ook vraag ik me af of de film op sommige momenten niet te eng is voor de kleinste kijkers. Bij deze film schrok ik vaker dan bij Child’s Play en de buikspreekpoppen die hier verantwoordelijk voor waren zien er net zo traumatiserend uit als Slappy van de Goosebumps-serie.
Het einde van Toy Story 4 is weer een emotionele rollercoaster, maar draagt ook zeker een wijze raad mee over loslaten en je hart volgen. Blijf aan het einde van de film zeker zitten, want tijdens de aftiteling zien we genoeg om weer vrolijk van te worden. En mocht je geen trein moeten halen, blijf dan in de zaal tot het allerlaatste moment voor een klein afsluitend toetje.
Pop-cornscore: Toy Story 4
De derde dag van onze Poppendriedaagse sluiten we af met een pop in de hoofdrol die gelukkig heel wat minder eng is. Hoewel de Toy Story-serie een heel ander publiek trekt en tot een heel ander genre behoort, kunnen we toch duidelijk zeggen dat het een winnaar is. Zowel Child’s Play als Annabelle verdienden hun score omdat ze in hun genres niet de beste films waren. Als we Toy Story 4 in zijn eigen genre wegzetten, valt het niet te ontkennen dat hij ook daar goed scoort. Onze pop-cornscore is dan ook een volle vijf ‘pops’.
De Modern Myths Poppendriedaagse eindstand
Hoewel Chucky met Child’s Play in dag 1 sterk begon met filmposters waarin Annabelle en Woody met zijn vrienden het onderspit dolven, belandt hij in onze Modern Myths Poppendriedaagse op de laatste plaats. In de tweede ronde – dag 2 Annabelle Comes Home – bleek in de strijd Annabelle versus Chucky de horrorpop uit The Conjuring de meester. Maar in deze derde en laatste dag – dag 3 Toy Story 4 – is Annabelle in de finale ook niet opgewassen tegen ieders favoriete sheriff Woody.
Toy Story 4 draait nu in de bioscoop.
Meer Modern Myths-recensies vind je hier.
© 2019-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen