200 jaar in de toekomst heeft de mensheid het zonnestelsel gekoloniseerd. De samenleving is daarbij echter verre van utopisch. Politieke machtspelletjes en de balans tussen de grote fracties Aarde, Mars en de Outer Planets (de Belt ofwel Riem) is kwetsbaar en de rijkdom is nog steeds oneerlijk verdeeld. Dan zorgt een tragische gebeurtenis voor een onverwachte wending in de balans van werelden. The Expanse geeft ons een boeiend sciencefictionavontuur, voorzien van een rijke dosis politieke spanning.
Nu Netflix ons trakteert op een gloednieuwe Star Trek-serie – Star Trek: Discovery – en je daar toch bent, wil Modern Myths je ook wijzen op een andere sciencefictionserie, waarvan onlangs het tweede seizoen is gelanceerd: The Expanse. Deze spannende serie over een nabije toekomst waarin de mensheid aan de ene kant ver gekomen is, maar aan de andere kant geen spat veranderd is, werd in Amerika uitgezonden door Syfy en is nu internationaal te zien als Netflix Original. The Expanse is gebaseerd op de boeken van James S.A. Corey, een pseudoniem van schrijvers Daniel Abraham en Ty Franck. The Expanse is niet alleen een spannend avonturenverhaal, maar heeft ook een onderliggende, politieke lading die de gemoederen bezig houdt. Sciencefiction zoals het bedoeld is dus.
Drie politieke grootmachten
In The Expanse draait het om drie politieke grootmachten: de United Nations van de Aarde, de kolonisten van Mars en de ‘buitenplaneten’, vertegenwoordigt door de Outer Planets Alliance (OPA). Deze drie politieke machten leven op gespannen voet met elkaar, waarmee de serie elementen van onze huidige samenleving vergroot op een kosmisch canvas. De Aarde is de rijke ‘oude wereld’, een grootmacht met de grootste populatie en de volle overtuiging dat alles in het universum aan hen toebehoort. Mars heeft de grootste technische voorsprong, maar de bevolking leeft nog onder koepels. Een eigen dampkring is na al die jaren nog steeds een toekomstdroom. Tot slot worden de bewoners van ‘de Astroïde Belt’ uitgebuit als goedkope krachten. De OPA is niet officieel erkend als regering en wordt vaak als terroristen gezien.
The Expanse is geloofwaardig
De kracht van The Expanse is dat de samenleving geloofwaardig is: zo worden er echt bestaande planeten en manen uit onze Melkweg gebruikt als locaties. De bewoners van de Belt hebben een ander fysiek voorkomen, omdat ze gebukt gaan onder afwijkende zwaartekracht. Reizen tussen de sterren is een uitputtende bezigheid, waarbij astronauten stimulerende middelen moeten gebruiken om de G-krachten te weerstaan. De enige vraag die je je kunt stellen is of de serie wel ver genoeg in de toekomst speelt. Is de mensheid in staat over 200 jaar technisch al zo ver te zijn? Maar dat terzijde.
Uiteenlopende personages
Het eerste seizoen van The Expanse begint als een tragische gebeurtenis een catastrofe ontketent dat de levens van drie uiterst verschillende personen onafhankelijk van elkaar gaat beheersen. Op Aarde moet UN-politica Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghdashloo) alles op alles zetten om haar collega’s te weerhouden om de oorlog aan Mars te verklaren. In de ruimte wordt officier Jim Holden (Steven Strait) op een ijsbrekerschip betrokken bij een incident dat hem tegen wil en dank de kapitein maakt van de Rocinante, een hypermodern oorlogsruimteschip. Holden stelt een crew samen en al snel bevinden ze zich middenin de politieke samenzwering die de Aarde, Mars en de Belt tegen elkaar in het harnas jaagt. Dan is er nog de cynische detective Josephus Miller (Thomas Jane), geboren op Ceres in de Belt. Miller wordt opgedragen een vermist meisje op te sporen: Julie Mao. Al snel raakt hij volledig in de ban van deze speurtocht. Elke aflevering komen de afzonderlijke personages meer te weten over de samenzwering en brengt dit hen bij elkaar. Het is vervolgens wel even wennen als de verhalen samenkomen, omdat de wereld van Miller zo totaal anders is dan die van Holden en Avasarala. Maar de verhaallijnen worden goed samengevoegd en in het tweede seizoen gaat het in een sneltreinvaart verder.
The Expanse: hard, rauw en indringend
In het tweede seizoen van The Expanse moeten de hoofdpersonages oplossingen zien te bedenken om de gebeurtenissen uit het eerste seizoen een halt toe te roepen. Het mysterie blijkt echter nog veel meer andere facetten te hebben en opeens gaat het verhaal weer een heel andere kant op. The Expanse blijft hierdoor boeien en zorgt voor onverwachte wendingen. De serie is daarbij hard en rauw. Het geeft een visie op de menselijke samenleving dat in de toekomst nog steeds draait om het recht van de sterkste, of in ieder geval de slimste. Het gaat nog steeds om winstbejag, ego en de ‘veiligheid’ van een wederzijdse machtbalans gebaseerd op totale vernietiging. De special effects zijn zeer goed gedaan; de ruimteschepen en buitenaardse werelden zijn interessant en de acteurs zijn stuk voor stuk geloofwaardig. Inmiddels is een derde seizoen aangekondigd, welke in 2018 wordt verwacht. Daarmee biedt Netflix voor de sciencefictionliefhebber een diverse keuze aan verschillende series en films. The Expanse mag daarbij hoog op je kijklijst staan.
Modern Myths Shop
The Expanse seizoen 1 – Bol.com.
Meer Modern Myths-recensies vind je hier.
2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk verschenen onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed – Fantasize.nl
Reactie plaatsen