Syberia 3 1

Syberia 3 recensie – Kate Walker keert eindelijk terug

Siberië is een uitgestrekte toendra in Noord-Azië en ligt voor het grootste deel in Rusland. Het is tevens het decor van de avonturenspelreeks Syberia, gecreëerd door de Franse striptekenaar Benoît Sokal. In prachtig besneeuwde landschappen, vol fantastische Steampunk-elementen, vergezel je Kate Walker in Syberia 3 op een nieuwe reis die haar steeds meer oostwaarts leidt. Lees onze Syberia 3 recensie!

Benoît Sokal werd bekend met de serie Inspecteur Canardo, over een dronken detective eend. In 1996 begint hij aan de ontwikkeling van het avonturenspel Amerzone. In 2002 verschijnt het eerste deel van Syberia, waarin de avonturen van de Amerikaanse advocate Kate Walker beginnen. Sokal ontwerpt het hele spel en overziet de productie ervan. In 2004 verschijnt het tweede deel – Syberia 2 – waarna hij zich weer toelegt op het striptekenen. Met Syberia 3 wordt het verhaal van de mystieke reis van Kate na 13 jaar eindelijk weer vervolgd.

Dromen van mammoeten

Kate Walker is een jonge, Amerikaanse advocate die haar leven op orde probeert te krijgen. Als ze door haar bedrijf naar Europa wordt gestuurd om de zaken van een speelgoedfabriek af te handelen, begint ze een reis met gevolgen die ze vooraf niet overziet. De eigenaresse van de speelgoedfabriek is overleden. Kate moet op zoek naar de broer en enige andere erfgenaam, Hans Voralberg. Kate vindt een mysterieuze trein, die werkt op raderen en stoom. De trein wordt bestuurd door de automaton Oscar – een mechanische man – gemaakt door Voralberg. De excentrieke uitvinder is al jaren spoorloos, zijn dromen van mammoeten achterna.

Er zit voor Kate niets anders op dan de trein te nemen en in oostelijke richting achter Voralberg aan te gaan. Onderweg doe je in Syberia 1 prachtige locaties aan, waar je de uitvindingen van Hans Voralberg tegenkomt. Alles in Art Noveau en Steampunk stijl.

Syberia 3 recensie – Thuis in Syberia 3

Uiteindelijk vindt Kate Hans Voralberg. Haar reis heeft haar echter nieuwe inzichten gegeven. Kate besluit Hans verder te vergezellen, wat het eindpunt ook moge zijn. Samen trekken ze nog verder het oosten in. Het gaat langs besneeuwde landschappen en steden, steeds de legendes van de mammoeten achterna. Ook Syberia 2 is meeslepend en prachtig ontworpen. Het doel van de serie is je het verhaal van Kate Walker te laten beleven door het oplossen van puzzels en het voeren van dialogen.

De spellen worden nergens echt moeilijk, altijd is er wel een aanwijzing of personage aanwezig waarmee je verder komt. Onderweg reis je van Oost-Europa naar Rusland. Je ziet een mengeling van industriële vormgeving, gecombineerd met fantastische elementen. Zoals de automatons en bijzondere fantasiedieren. De sfeer wordt compleet gemaakt door mooie muziek. Zodra je Syberia 3 start, zie je al deze elementen terug. Je bent meteen weer thuis in de wereld van Kate Walker.

Volg de Youkols

Het avontuur begint als Kate halfdood in de sneeuw wordt gevonden door een reizende nomadenstam, de Youkols. Deze Mongools-achtige, kleine mensen vergezellen hun ijsstruisvogels op migratie naar de heilige broedplaatsen. De Youkols lappen Kate weer op en brengen haar naar de kliniek van Valsembor. Daar komt Kate weer bij zinnen. Er blijkt daar echter van alles niet in de haak te zijn en Kate komt erachter dat de mystieke reis van de Youkols gedwarsboomd wordt.

Kate besluit hen te helpen, maar zit zelf ook in de problemen. Een privédetective is haar op het spoor en wil haar terugbrengen naar Amerika. Al snel kom je in contact met mensen die Hans Voralberg hebben gekend en zie je nieuwe uitvindingen van zijn hand. Maar ditmaal in een meer macabere setting… Het hele verhaal is bitterzoet, doordat het moderne problematiek aan de kaak stelt. Zoals bijvoorbeeld het verdwijnen van oude gebruiken, klimaatsverandering  en het wantrouwen naar iedereen met een andere cultuur.

Youkols

Doe-het-zelf gameplay

Syberia 3 is ontwikkelt met aandacht voor de consoles Playstation 4 en Xbox. Veel puzzels moet je oplossen door zelf voorwerpen te hanteren. Zoals bijvoorbeeld het draaien van een schroevendraaier en het omzetten van schakelaars. Via een update is de pc-versie voorzien van een point-and-click interface, zodat je het spel ook zonder controller kunt spelen. Het is even wennen, maar het werkt met de muis ook prima.

Je kunt kiezen uit twee moeilijkheidsgraden. De makkelijkste versie helpt je met visuele aanwijzingen. De tweede moeilijkheidsgraad stelt je echter nooit echt voor problemen. Dit omdat de plekken in de wereld waar je iets kunt uitvoeren, duidelijk aangegeven worden. Daarbij zijn de oplossingen voor de puzzels altijd in de buurt. Door het spreken met elk personage dat je tegenkomt, kun je ook altijd de juiste aanwijzingen krijgen. Syberia 3 zou uitdagender zijn als je meerdere puzzels door elkaar kunt oplossen, in plaats van lineair van puzzel naar puzzel geleid te worden. Als je in de prachtig gedetailleerde omgevingen bent en je kunt vervolgens maar op een klein aantal plekken klikken, is dat jammer.

Syberia 3 recensie – Meesterlijk

Maar wat zijn de omgevingen adembenemend mooi en gedetailleerd. Zo hangen er in verschillende ruimtes schilderijen van de Russische schildersgroep Peredvizhniki en is de bazaar van de Youkols prachtig uitheems. Zodra je in aanraking komt met de nieuwe fantastische uitvindingen van Voralberg wens je dat de apparaten en automatons echt zouden bestaan. Het spel biedt regelmatig een 360 graden panoramablik in de ruimtes en omgevingen waarin je je bevindt. Zo kun je al het artwork op je gemak bekijken.

De muziek die het geheel begeleid maakt alles wederom af. De combinatie van de fantasierijke elementen met de industriële Oost-Europese realiteit maken de wereld van Kate Walker een genot om op avontuur in te gaan. Het spel zou echter uitdagender mogen zijn, maar het verhaal boeit en raakt je. En uiteindelijk is dat waar het om gaat. Benoît Sokal is een meesterverteller en bewijst dat wederom met Syberia 3.

Syberia 3 2

IJskoude kritieken

Helaas is de release van Syberia 3 niet zonder problemen geweest en heeft het spel veel negatieve recensies gekregen.

Nu ik het spel voor Modern Myths heb gespeeld, zijn er inmiddels verschillende updates uitgegeven. Waaronder de mogelijkheid om het spel volledig op de PC met een muis te kunnen spelen . Hierdoor is het besturen van Kate eenvoudiger geworden, hoewel ze nog steeds moeite heeft om soepel trap te lopen. De kritiek dat het spel ontoegankelijk is voor nieuwkomers doordat er geen inleidend verhaal is kan ik begrijpen. Maar Syberia 3 is natuurlijk vooral interessant voor de fans van de serie. Mindscape heeft een versie van het spel uitgegeven inclusief deel een en twee. Dit is een geweldige aanschaf voor spelers die onbekend zijn met het verhaal.

De volledige 3D-omgevingen waarin het avontuur zich afspeelt zijn anders dan hoe we dat gewend zijn in deel een en twee. Maar alles ademt nog steeds de karakteristieke Sokal-sfeer uit. De mist en de leegte in de omgevingen geven mij juist dat extra desolate, verlaten gevoel. Het past prima bij het macabere element van het verhaal. Alles bij elkaar ben ik als Sokal-fan blij met Syberia 3. Het spel presteert niet zo goed als andere moderne games en mag, zoals hierboven vertelt, uitdagender zijn. Maar als fan zou ik de hele serie zo opnieuw spelen. Inclusief het derde deel.

 

Syberia 3 9Ontwikkelaar: Microïds
Uitgever: Mindscape
Beschikbaar voor: Xbox One, Playstation 4 en PC
Gespeeld op: PC
Minimale systeemeisen: Intel Core i3 of AMD Athlon X4, 4 GB RAM, AMD R7 260X – Nvidia GTX 550 Ti 2GB, Windows 7 64bit

Website: www.syberia.microids.com/EN

 

Syberia 3 recensie: © 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk verschenen onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed – Fantasize.nl

Syberia 3 10

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Films en seriesFilms en series