Star Wars The Acolyte recensie

Star Wars: The Acolyte recensie – Een frisse wind in het universum

Na jaren met veel Skywalker-drama duiken we nu honderd jaar in het verleden van het Star Wars-universum, naar het einde van het “High Republic” tijdperk. Een tijd waarin de Jedi niet opgejaagd werden (nog niet) en waar ze in overvloed rondlopen. Brengt Star Wars: The Acolyte verdieping in het Star Wars-universum of kunnen we beter terug naar alle gebeurtenissen in de hoogtijdagen van het Keizerrijk? Lees het in onze Star Wars: The Acolyte recensie!

Deze recensie is geschreven na het zien van de eerste vier afleveringen van The Acolyte, maar bevat alleen milde spoilers van de eerste twee afleveringen die sinds 5 juni te streamen zijn.

Het meest interessante moment in het Star Wars-universum is waarschijnlijk die waarin het Keizerrijk aan de macht komt en het hele sterrenstelsel onder hun invloed komt te staan. Het was het startschot voor Star Wars IV: A New Hope en vele series en spellen bevatten dat tragische moment van “Order 66”. Of je nu als Cal Kestis speelt in Star Wars Jedi: Fallen Order of kijkt naar Ahsoka in het laatste seizoen van Star Wars: The Clone Wars, dat sleutelmoment keert keer op keer terug. En met goede indruk, want wat maakte dat een impact!

Toch kiest Star Wars: The Acolyte – de Disney+-serie ontwikkeld door Leslye Headland (Russian Doll) – ervoor om te focussen op een tijd nog lang, langer geleden. Zo’n honderd jaar voor Star Wars I: The Phantom Menace is er een tijdperk waarin de namen Skywalker en Darth Vader nog niet zijn gehoord: de High Republic (voor meer over dit tijdperk lees je Jeroens Charles Soule interview).

Amandla Stenberg als Mae in Star Wars The Acolyte

Een tijdperk van overvloed

In de prequel-films – hoewel er spanning is – krijg je meer mee van de Jedi dan je ooit hebt gezien. Het belangrijkste element is dat de Jedi-orde nog bestaat en dat er vele legendarische krijgers zijn die hun dagen besteden aan het bewaren van de vrede. Ze zijn sterk, dwingend en ergens ook gevreesd. Niet voor niets dat de slechteriken zich zo in de schaduwen verborgen houden.

The Acolyte breidt dit nog een beetje verder uit in de hoogtijdagen van de republiek. Er zijn Jedi in overvloed en dagelijks worden er kinderen meegenomen, omdat ze zich bewezen hebben in de force. Alleen niet ieder kind met aanleg wordt uiteindelijk een Jedi.

Lee Jung-jae als Master Sol in Star Wars The Acolyte

Star Wars: The Acolyte recensie – Een begin op lichtsnelheid

Het verhaal van The Acolyte begint op topsnelheid als een mysterieuze verschijning op zoek is naar de Jedi Indara (Carrie-Anne Moss (The Matrix-filmserie, Chocolat, Jessica Jones)) om haar uit te schakelen. We worden meteen beloond met een gevecht waarin de choreografie goed uitgewerkt is, iets wat we gewend zijn uit Obi-Wan Kenobi en Ahsoka.

Het perspectief wisselt vervolgens naar Osha Aniseya (Amandla Stenberg (The Hunger Games, The Hate U Give)) die ooit trainde om Jedi te worden. Het verlies van haar moeders en zus was echter te groot om te verwerken en daarom verblijft ze aan boord van ruimteschepen die zij repareert. Al snel staan de Jedi op de stoep, omdat Osha verdacht wordt van de aanval op Indara. Maar ze is erg overtuigend in het bewijzen van haar onschuld, zo overtuigend dat jij als kijker haar ook gelooft. En dat is knap, want jij weet al dat zij het gedaan heeft…

Carrie-Anne Moss als Indara in The Acolyte

De force is krachtig

Met dat knallende begin heeft The Acolyte je eigenlijk meteen te pakken. Er is een mysterie gaande waar je in de eerste twee afleveringen al snel de antwoorden op krijgt. En dat is een verademing. Je bent geïntrigeerd door de vragen, maar de serie draait niet te lang om antwoorden heen en zoekt andere manieren om je geboeid te houden. Dat is iets wat heel effectief werkt en de force is dan ook erg sterk aanwezig in deze nieuwe serie.

De derde aflevering dient zelfs volledig als flashback en is welkom vanwege de duidelijkheid die het biedt. Weer een laagje dat gepeld wordt om iets nieuws eronder te vertonen! Het acteerwerk is prettig en de serie is een unieke combinatie van een wereld die we kennen met een heerlijke frisse wind.

Amandla Stenberg als Mae

Een verwelkomende open deur voor nieuwkomers

Die frisse wind is wellicht een van de sterkste aspecten die Star Wars: The Acolyte biedt. Hoewel ik zelf enorm fan ben van series als The Mandalorian, The Bad Batch, Ahsoka en Obi-Wan Kenobi, is het toch een enorme klus om overal bij te blijven. Vooral series als Ahsoka – hoewel sterk op zichzelf – leunen erg op verhalen en gebeurtenissen uit andere series. Hun kracht bij fans ligt in die connecties.

The Acolyte daarentegen is toegankelijk voor iedere nieuwkomer. Je hoeft eigenlijk niets te weten van Star Wars om de serie goed te kunnen volgen. De echte fans kunnen vol trots uitleggen wat een Wookiee is, maar daar houdt het eigenlijk ook wel bij op. Heel eerlijk is dat ook voor mij als fan wel een verademing. Deze serie biedt nieuwe inzichten in dit universum en diept aspecten uit die ik graag wilde zien. Ja, de Jedi zijn mysterieuze krijgers, maar ze zijn niet zonder gebreken. Er ligt toch iets verscholen achter dat neutrale gelaat vol beheersing.

Joonas Suotamo als Kelnacca in The Acolyte

Star Wars: The Acolyte recensie – Slechts één groot nadeel

Op dit moment kan ik maar één nadeel benoemen van Star Wars: The Acolyte en dat is dat de afleveringen wekelijks zijn, zoals Disney+ gebruikelijk doet met series. Ergens zorgt dat er ook voor dat je iets hebt om naar uit te kijken en dat je niet na een avondje bingen weer vergeet. Want als alle afleveringen er waren, had ik ze meteen allemaal gezien.

Star Wars: The Acolyte is een vermakelijke serie die iedereen de kans biedt om deelgenoot te worden van het Star Wars-universum. Het verhaal boeit, de gevechten zijn gaaf en het tempo is prettig. Nu hopen dat het de force heeft om dit niveau vast te houden!

Star Wars: The Acolyte streamt nu op Disney+. Bekijk hier de trailer:

Titel: Star Wars: The Acolyte
Regisseurs: Leslye Headland, Kogonada e.a.
Acteurs: Amandla Stenberg, Lee Jung-jae, Charlie Barnett, Dafne Keen
Uitgever: Disney
Medium: Disney+
Genre: Sciencefiction

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

Lee Jung-jae als Master Sol

Charlie Barnett als Yord Fandar en Dafne Keen als Jecki Lon

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise