In Solo: A Star Wars Story duiken we in de jonge jaren van Han Solo, de charmante schavuit uit Star Wars. Vanaf de eerste Star Wars – A New Hope – werd er al gehint naar het rijke verleden van de smokkelaar in zijn Millennium Falcon en zijn copiloot Chewbacca. Nu gaan we die avonturen meebeleven, maar kan de film voldoende tegemoetkomen aan de legendes die de fans zelf rond Han Solo in hun hoofd hebben zitten?
Wil je je eigen Wookiee in huis? Doe dan binnenkort mee met onze Solo: A Star Wars Story-winactie en win een Chewbacca-knuffel!
Disney trakteert ons elk jaar op een nieuwe Star Wars-film. Naast de trilogie die begon met Star Wars: The Force Awakens en vorig jaar vervolgd werd met Star Wars: The Last Jedi, mogen de verschillende filmmakers die Disney aantrekt voor de A Star Wars Story-films putten uit het rijke universum dat zich afspeelt rondom de originele trilogie. In 2016 begon die filmserie met Rogue One: A Star Wars Story en ook Solo: A Star Wars Story is er eentje in dat rijtje. Het mooie hieraan is dat er een ongelimiteerde bron van verhalen is, die op tal van verschillende manieren verteld kunnen worden. Zo was Rogue One een epische sciencefictionoorlogsfilm en is Solo een onvervalst avonturenverhaal over een jonge held die, al blunderend, zijn weg in het leven zoekt.
Han Solo: iconische held
Al sinds Solo: A Star Wars Story werd aangekondigd, was er veel te doen rondom de film. Han Solo is natuurlijk net als Luke Skywalker een van de iconische Star Wars helden die uitgegroeid is tot een ware filmlegende. Acteur Harrison Ford maakte het personage onvergetelijk, net zoals hij deed met Indiana Jones, waardoor het lastig is iemand anders in die rol voor te stellen. Zelfs als ze de jonge jaren van die personages willen tonen. In de film Indiana Jones and the Last Crusade en de serie The Adventures of Young Indiana Jones werd dit gedaan en in Solo is het de beurt aan acteur Alden Ehrenreich (Beautiful Creatures, Stoker) om een jonge Harrison Ford neer te zetten. Dit lukt Ehrenreich op zich beter dan River Phoenix in The Last Crusade, omdat de maniertjes van Han Solo duidelijk in het acteerwerk van Ehrenreich zit. Tegelijkertijd raak je daar als Star Wars kenner van in de war, omdat je ineens een Solo ziet, die niet Ford is. Dat gevoel laat je de hele film niet los, omdat er in veel scènes gebruik wordt gemaakt van situaties waarin Han zich in de originele trilogie ook bevindt. Wat dat betreft speelt de film het heel veilig.
De ‘War’ in Star Wars
Solo: A Star Wars Story speelt zich af als het universum volop in oorlog is met The Empire en er van de rebellie nog niet echt sprake is. Grote criminele organisaties maken optimaal gebruik van de chaos om hun macht te vergroten en smokkelen alles wat los en vast zit. De jonge Han Solo bevindt zich in de greep van zo’n bende, maar droomt van een beter leven als piloot. Samen met zijn vriendin Qi’ra (Emilia Clarke (Game of Thrones, Terminator Genisys) improviseert hij een gedurfd plan om te ontsnappen. Dat gaat natuurlijk gruwelijk mis en Solo is op zichzelf en zijn branie aangewezen om zijn dromen werkelijkheid te maken. Hij rolt daarbij van het ene avontuur in het andere, waarbij je veel verschillende kanten van het Star Wars universum voorbij ziet komen. Fans van het eerste uur kunnen smullen van de kostuums, voertuigen en droïds gebaseerd op het tijdperk uit de eerste trilogie. Ik was vooral onder de indruk van het helaas veel te korte moment waarop Han tot over zijn oren in een Keizerlijke infanterie oorlog zit, dat zich afspeelt in vergelijkbare loopgraven als in de Eerste Wereldoorlog. Het is allemaal zeer sferisch, duister en prachtig om te zien.
De Solo: A Star Wars Story-formule
Tegelijkertijd wordt de film in mijn ogen teveel gedragen door de Disney/Marvel-formule. Alles wat in vorige films van het Huis van de Muis werkte, lijkt in Solo te zitten: de bijzondere Alien piloot Rio Durant (Jon Favreau, Iron Man) lijkt in doen en laten op Rocket Raccoon uit Guardians of the Galaxy, er is een droïd met een ‘attitude’ en de snelle, slimme grapjes worden door elk personage gemaakt. Het is allemaal leuk, maar Solo springt er niet zo uit als Rogue One dat deed.
Kenners van Han Solo komen wel aan hun trekken door zaken uit zijn historie die nu in beeld gebracht worden, zoals de befaamde ‘Kessel Run binnen de 12 parsecs’ en zijn eerste ontmoeting met Lando Calrissian (Donald Glover) en natuurlijk Chewbacca. Daarnaast is er ook voldoende nieuws en wordt er heus wel een nieuwe laag aan Han toegevoegd. De verhaallijn laat voldoende open voor een vervolg of twee en wat mij betreft mogen die er ook zeker komen. De film had gewoon wat meer risico moeten durven nemen om er echt uit te springen.
Han Solo’s Hero Journey
Voor nieuwe Star Wars fans is Solo: A Star Wars Story prima om het personage in hun hart te sluiten. De ‘Hero’s Journey’ die Solo doormaakt leidt zeker naar Star Wars: A New Hope, dus wat dat betreft: missie geslaagd. Voor kijkers die elke Star Wars-film trouw volgen, is Solo een leuk tussendoortje. Voor de jonge Star Wars-kijkertjes is het een geweldig ruimteavontuur, vol achtervolgingen, ontploffingen en bizarre aliens. Voor elk wat wils dus, wat zoals gezegd, heel veilig is.
Solo: A Star Wars Story draait vanaf woensdag 23 mei in de bioscoop.
Meer Modern Myths recensies vind je hier.
Modern Myths service: koop Solo: A Star Wars Story op Bol.com
© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl
Reactie plaatsen