Solan & Ludwig gaan naar de maan - Solan en Ludwig

Solan & Ludwig gaan naar de maan: Met een ekster en een egel de ruimte in

Hoewel Marvel op dit moment misschien wel het bekendste cinematische universum heeft, wist je waarschijnlijk niet dat over het Noorse dorpje Flåklypa al veel langer zo’n reeks gaande is. Wel met wat minder films, maar stop-motion is dan ook een moeilijk proces. Na Solan & Ludwig en de sneeuwmachine (2013) en Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace (2015) volgt een nieuw avontuur over de stoere ekster en de bange egel. Dit keer gaan ze in Solan & Ludwig gaan naar de maan de ruimte in!

De Noorse auteur en cartoonist Kjell Aukrust (19 maart 1920 – 24 december 2002) groeide op in het Noorse Alvdal wat naar eigen zeggen de grootste inspiratiebron voor zijn artistieke universum was. In 1954 creëerde hij voor de column our daughters in het tijdschrift ‘Mannskapsavisa’ diverse fantasievolle en komische personages die in Flåklypa woonden. Als de column een goede vijf jaar later Flåklypa Tidende heet, heeft het de vorm van satirische nepartikelen over sociale kwesties vol met absurdisme. Na enkele boeken en een heuse balletshow is het in 1975 tijd voor de eerste film.

Solan & Ludwig gaan naar de maan - Solan Ludwig en vrienden

Flåklypa Grand Prix

De stop-motion film Flåklypa Grand Prix staat buiten Noorwegen bekend als The Pinchcliffe Grand Prix. Aukrust is medeverantwoordelijk voor het script en Ivo Caprino regisseert. De film volgt de uitvinder-werkzaam-als-fietsenmaker Reodor Felgen en zijn twee vrienden Ludwig en Solan. Ludwig is een nerveuze, pessimistische egel en Solan Gundersen een vrolijke, optimistische ekster. De drie vrienden komen erachter dat een oude assistent van Reodor, Rudolf Blodstrupmoen een ontwerp van een raceauto heeft gestolen. Als hij met de wagen wereldkampioen Formule 1 wordt, moet het trio actie ondernemen. Solan krijgt geld los bij oliesjeik Ben Redic Fy Fazan en met zijn hulp wordt ‘Il Tempo Gigante’ gebouwd: een gigantische racewagen waarvan de motoren 7,8 op de schaal van Richter noteren bij zijn eerste testrit.

Solan & Ludwig gaan naar de maan - Een grote stap voor een egel

Een gigantisch succes

Flåklypa Grand Prix is de grootste box office hit in Noorwegen. Een kaartverkoop van 5,5 miljoen kaartjes op een bevolking van 5 miljoen is al een prestatie, maar de film was ook de best verdienende stop-motion film aller tijden totdat A Nightmare Before Christmas het stokje overnam in 1993. De film draaide achtentwintig jaar onafgebroken in de bioscoop en wordt nog elk jaar met kerst getoond op de Noorse televisie. En dat was nog maar de eerste film over het Flåklypa universum. Zo volgde in 1998 Gurin with the Foxtail, in 2013 Solan & Ludwig en de sneeuwmachine en in 2015 houdt het duo nog een grote kaasrace. De films deden het goed in Noorwegen waar het dorpje en zijn inwoners ondertussen diep met de cultuur zijn verweven.

Solan & Ludwig gaan naar de maan - Ouderen

Race naar de Maan

In Solan & Ludwig gaan naar de maan vervalt het internationale ruimteakkoord en duurt het nog zes maanden voor er nieuwe afspraken gemaakt zijn. Hierdoor is het voor elke natie mogelijk de maan te claimen. Een wereldwijde maanrace is het resultaat. Solan droomt ervan om de eerste Noor op de maan te zijn en Ludwig vraagt zich af waarom de maan niet gewoon de maan kan blijven. Reodor heeft nog wat blauwdrukken liggen voor een raket en bouwt een schaalmodel. Reodor is in Noorwegen een synoniem voor Rube Goldberg, de cartoonist die extreem ingewikkelde machines tekende voor alledaagse dingen (in die andere stop-motion hit Wallace & Grommit zien we dit ook terug). De raket heeft dus een vrij uniek ontwerp en trekt de aandacht van burgemeester Plosen. Deze hoopt Flåklypa op de kaart te zetten door de maan voor Noorwegen te claimen met Readors’ raket. Door haar ongeduld gaat de proeflancering echter volledig verkeerd en lijkt alle hoop vervlogen. Solan heeft echter zijn montage van de lancering opgestuurd naar het nieuws. De regering denkt hierdoor dat Noorwegen een goede kans maakt de maan als eerste te bereiken en geeft de uitvinder volledige steun. De uiteindelijke reis naar de maan zit echter vol tegenslagen, geheime agenda’s en verstekelingen.

Solan & Ludwig gaan naar de maan - Reodor

Solan & Ludwig gaan naar de maan: kinderfilm met lichtpuntjes

De animatie in Solan & Ludwig gaan naar de maan ziet er erg goed uit, waardoor je soms vergeet dat het stop-motion is. Het is een heel verschil met het eerste deel uit de reeks. De personages zijn erg leuk en herkenbaar voor kinderen, maar de humor is niet alleen kinderlijk. Ook voor de ouders zitten er genoeg inside jokes in om het leuk te houden voor de hele familie. In de trailer zie je bijvoorbeeld al de Russische Matroesjka-raket, waarbij elke afgestoten trap natuurlijk een kleinere Matroesjka tevoorschijn tovert. Het verhaal heeft zelf niet veel om handen, maar wordt ook nergens langdradig. Vanwege de lange voorgeschiedenis van de hele club komen er wel een hoop personages voorbij die totaal geen introductie krijgen. Wel wordt meteen duidelijk wat hun plek in het verhaal is, waardoor het niet stoort, maar enige voorkennis helpt wel. Het is leuk dat deze Scandinavische figuren weer hun weg naar de Nederlandse bioscopen weten te vinden. Voor de ouders: Solan & Ludwig gaan naar de maan is een Modern Myths-kijktip voor deze herfstvakantie!

Bekijk hier de trailer:

Solan & Ludwig gaan naar de maan draait vanaf 9 oktober in de bioscoop.

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2019-2024 Modern Myths

Solan & Ludwig gaan naar de maan - betrapte aap

Solan & Ludwig gaan naar de maan - Solan braadt een worstje

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.