Small World of Warcraft recensie - Modern Myths

Small World of Warcraft recensie – Een best grote wereld om te veroveren

Small World of Warcraft is een bordspel gebaseerd op – zoals de titel al zegt – World of Warcraft en Small World. Het wordt uitgebracht door Days of Wonder. Samen met je tegenstanders duik je Azeroth in met als doel zoveel mogelijk land te veroveren en je vijanden in te maken. Vredig samenleven is voor de “Alliance” en de “Horde” natuurlijk geen optie. Dus grijp je strijdbijl, je beste spells of Doomhammer en werp je in de strijd om heel Azeroth te veroveren in onze Small World of Warcraft recensie! 

Lees ook Anouks Small World recensie.

Wat als eerste opvalt als je de doos van Small World of Warcraft in handen krijgt, is de mooie illustratie op de voorkant. Deze is gemaakt door Miguel Coimbra, die het originele Small World bordspel ook illustreerde. Op de doos staan (bijna) alle speelbare rassen uitgebeeld en ook de rest van het spel (van de “race banners” tot de landkaarten) is voorzien van prachtige illustraties.

Dat alleen al maakt Small World of Warcraft fantastisch om te hebben.

Maar wat zit er in die mooie doos?

Trek voordat je gaat spelen wel alvast een uur (of twee) uit om de doos uit te pakken. Maak alle tokens los, leg ze netjes op de juiste bewaarplek neer en lees je alvast even in met de regels. Want dat zijn er heel wat, die regels! Net als het originele Small World-spel is Small World of Warcraft uitgerust met een indrukwekkend regelboek en een set sheets die je er tijdens het spelen naast kunt houden. Op deze sheets staat in het kort nog eens uitgelegd hoe een speelronde precies gaat en wat je allemaal gedaan moet hebben voor je de beurt aan je tegenstander geeft. Ook staat voor elk World of Warcraft-ras en speciale kracht nog eens in het kort uitgelegd wat ze inhouden. En natuurlijk wat de vele tokens die je op het bord kan tegenkomen betekenen. Dit is super handig, vooral als beginnende speler. Zo hoef je tijdens je beurt niet telkens het regelboek open te slaan.

Small World of Warcraft speloverzicht

Small World of Warcraft recensie – Tactisch terrein

Azeroth in het kleinDe zes speelborden waarmee Small World of Warcraft wordt geleverd zijn prachtig. Ze bestaan uit verschillende eilanden die je – afhankelijk van met hoeveel spelers je bent – kunt uitkiezen en naast elkaar kunt leggen om het bord uit op te bouwen. Elk eiland is verdeeld in verschillende vakjes, elk met een ander soort terrein. Je hebt bijvoorbeeld velden, meren, bossen en bergen.

Die types terrein kunnen invloed hebben op hoe makkelijk of hoe moeilijk ze voor jouw ras zijn om te veroveren. Vakjes met bergen zijn bijvoorbeeld erg moeilijk in te nemen: ze vereisen een extra “race token” (leger) om te veroveren. Wanneer je zo’n bergvakje eenmaal hebt, werkt die tactische positie natuurlijk in je voordeel. En heb je de dwergen gekozen als jouw ras? Dan kosten vakjes met bergen juist twee legers minder om in te nemen.

Banners, badges, tokens, coins en een dobbelsteen

Daarnaast zitten er zestien “race banners” in de doos. Dit zijn de verschillende speelbare rassen waar je als speler uit kunt kiezen. Er zijn ook maar liefst twintig “power badges”; speciale krachten die je als speler krijgt. Er zijn speciale tokens zoals “Wisp Walls, Bombs, Forts” en “Watch Towers”, die aan het speelbord toegevoegd kunnen worden voor speciale effecten. Er zijn in totaal maar liefst 110 “victory coins” te verdienen. Je kunt je beurt bijhouden met een speciale “turn tracker” en er is zelfs een unieke dobbelsteen aan het spel toegevoegd. De doos zelf is uitgerust met handige opbergvakken om alle tokens, muntjes en banners apart te houden. En dat is dus geen overbodige luxe!

Talloze rassen en krachten

Small World of Warcraft recensie – Het spel in het kort

Het doel van Small World of Warcraft is om Azeroth – de wereld van World of Warcraft – te veroveren met jouw legers. Voor elk stukje land dat je in je bezit hebt, krijg je aan het eind van je beurt een “victory coin”. Die moet je sparen om uiteindelijk het spel te kunnen winnen. Je moet goed nadenken over welke gebieden je verdedigt en waar je je tegenstander aanvalt. Dit geeft het spel een enorm leuke, tactische diepgang.

Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de “Murlocs”, de visachtige wezens uit World of Warcraft. Deze onderkruipertjes duiken op verschillende plekken op het eiland op, waarna je ze van de kaart moet vegen als je hun territorium wilt inpikken.

Small World of Warcraft detail

De Horde tegen de Alliance

Small World of Warcraft goblinNatuurlijk laait de eeuwenoude strijd tussen de “Horde” en de “Alliance” ook hier weer op. Wanneer je met een ras van één van de facties de ander aanvalt zijn er extra munten te verdienen. Dat maakt het natuurlijk erg verleidelijk. Naast zes “Alliance”- en zes “Horde”-rassen heb je ook vier neutrale rassen, die niet aan een kant strijden. Zij krijgen die leuke bonus dus niet als ze de tegenpartij aanvallen. Tenzij ze het vakje met de “battleground” bezitten. Dan kunnen ze namelijk per beurt kiezen voor welke factie ze vechten. Afhankelijk van wie ze van plan zijn af te maken, natuurlijk.

Alle bekende rassen zijn aanwezig, van “Orcs” tot “Humans” en “Night Elves”. Maar er is ook ruimte voor de wat obscuurdere wezens, zoals de “Ethereals” en “Naga”, die je normaal niet vaak ziet. Met zestien speelbare rassen is er voor ieder wat wils, ook al heb je niet direct de vrije keuze tussen al deze rassen.

Small World of Warcraft recensie – Het begin: klaarmaken om te spelen

Van alle rassen leg je er (na het schudden) maar vijf open op het bord om uit te kiezen. De onderste is de stapel overgebleven rassen, waarvan alleen de laatste direct gekozen kan worden. Daarnaast leg je zes speciale krachten, met op het einde weer de stapel overgebleven tokens.

Je kiest de borden waarmee je gaat spelen afhankelijk van het aantal spelers. Ben je met z’n tweeën? Dan kies je een klein en een medium bord. Speel je met vijf? Dan pak je twee grote, één medium en één klein bord. Zo is er genoeg voor iedereen om over te vechten. Afhankelijk van de landjes op de borden leg je daarna verschillende tokens op hun plek. Gebieden met bergen krijgen bijvoorbeeld een berg-token, en elk landje met een schelp krijgt een “Murloc”. Je zet het kroontje van de “turn-order” op het eerste veld.

Small World of Warcraft op tafel

Kies je ras

Small World of Warcraft rassenDan is het tijd om het ras waarmee je gaat spelen te kiezen. Door de speciale krachten die aan de rassen worden gekoppeld krijg je bijzondere combinaties. Bijvoorbeeld “archaeologist orcs” en “enraged tauren”. Die speciale krachten bepalen, samen met je ras, hoeveel legers jij krijgt om in te zetten. En op welke manier jij dus een voordeel kan behalen. De kracht “herbalist” geeft je bijvoorbeeld een extra victory coin voor elk heuvellandschap dat jij bezit. Dan loont het enorm om meteen al die heuvels in te pikken.

De bovenste combinatie is altijd gratis, maar voor elke stap die je de stapel afgaat, moet je een victory coin inleveren. De speler die na jou een ras kiest, krijgt de muntjes die de vorige speler daar heeft achtergelaten. Dus het tactisch nadenken begint al heel vroeg in het spel.

Small World of Warcraft recensie – Spelverloop: tijd om elkaar van het eiland te duwen

Als alles klaar ligt, is het tijd om van start te gaan. Je gaat meteen aan de slag om de eilanden die voor je liggen te overheersen. Voor elk vakje dat je in bezit wilt nemen heb je in de basis twee legers nodig. Voor elk leger dat daar al is (bijvoorbeeld een “Murloc”), moet je een extra leger inleggen. Zoals eerder gezegd speelt terrein hier ook een rol in. Als je bijvoorbeeld voor het eerst op een eiland aankomt, kan je alleen landen op vakjes waar een haven is. Ook dit kost één extra leger.

Voor elk land dat je verovert, krijg je aan het eind van je beurt een victory coin. Zo probeer je er zoveel mogelijk te sparen tot het spel voorbij is. Aan het begin van je beurt neemt de speler steeds al zijn legers die op het bord liggen in de hand, waarbij die er wel altijd voor zorgt dat er één per veroverd landje blijft liggen. Met deze overige legers in je hand kan je nu nieuwe landjes gaan veroveren. Of je tegenstanders uit hun landjes dwingen. Dit doe je simpelweg door meer legers in de strijd te gooien dan je tegenstanders hebben liggen.

De Draenei op oorlogspad

D6 versterking

Heb je net niet genoeg legers om een land dat je op het oog hebt in te nemen? Dan kan je in de laatste conquest van je beurt gebruik maken van de leuke, zeszijdige dobbelsteen die is meegeleverd. Anders dan een normale D6 zijn drie zijdes leeg: je kunt alleen één, twee of drie rollen.

Kom je dus maximaal drie legers tekort om net dat ene cruciale landje te veroveren? Dan kan je altijd de gok aangaan en de dobbelsteen rollen in hoop op versterking. Rol je genoeg, dan mag je het landje alsnog innemen.

De Draenei

Small World of Warcraft recensie – Redeployment en verval

Aan het einde van je beurt heb je tijd voor “redeployment”. Dit is het opnieuw verdelen van je legers over de door jou in bezit genomen landjes. Je mag de tokens die je hebt liggen vrij over jouw territorium verdelen, afhankelijk van welk vakje jij het beste wilt beschermen tegen je tegenstanders. Hierbij kun je er ook voor kiezen een vakje op te geven door alle legers uit het terrein terug te trekken.

Ook kun je ervoor kiezen je ras in verval te laten gaan. Dan draai je alle legers om, zodat hun grijze zijde zichtbaar wordt, Je haalt vervolgens alle legers (min één per land dat ze bezitten) van het bord. Je kunt met dit ras nu niet meer aanvallen of uitbreiden. Ze blijven echter wel op de gewonnen landjes liggen, totdat een tegenspeler ze overwint. Met één ras in verval kun je nu een nieuw ras kiezen om mee te veroveren. Dit kan uit dezelfde rij die je in het begin van het spel hebt klaargelegd. Ook hierbij geldt dat hoe lager je gaat, hoe meer muntjes je moet inleveren. Met dat nieuwe ras kan je de volgende beurt dan weer aan het veroveren slaan. Soms kan dit je net het beetje power geven dat je nodig hebt om de overhand te krijgen. En soms is het de enige optie die je nog hebt om overeind te blijven.

Pandaren en Gnomes

Small World of Warcraft – Wie begint?

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Small World of Warcraft: De speler die het meest recent een videospel heeft gespeeld mag beginnen. Dus het is handig om nog even stiekem een potje Hearthstone te spelen voordat je aan het bordspel begint.

De endgame

Het spel duurt acht tot tien rondes, afhankelijk van het aantal spelers. Op het eind worden alle “victory coins” geteld en wordt de speler met de meeste munten tot winnaar gekroond. Het leuke is dat je die munten tijdens het spelen ondersteboven op tafel legt. Doordat niet alle munten dezelfde waarde hebben – je hebt munten die tien, vijf, drie en één waard zijn – is het moeilijk in te schatten wie er aan de winnende hand is. Iemand met een hele berg munten kan de indruk geven er enorm goed voor te staan, maar kan voor hetzelfde geld alleen maar eentjes gepakt hebben. Zo blijft het tot het eind spannend en dus vooral ook goed opletten.

Small World of Warcraft krachten

Small World of Warcraft recensie – Met zijn tweeën in balans

Het spel is trouwens goed speelbaar met zijn tweeën (heel handig, zo tijdens de lockdown!). Maar hiervoor moet je wel even de balans vinden. Die kan namelijk snel doorslaan in het voordeel van één speler, zoals wanneer je met zijn tweeën Monopoly zou spelen. En als je eenmaal aan de winnende hand bent, is het vaak een gelopen race.

Mijn favoriete World of Warcraft-ras, de ondode “Forsaken”, blijkt in een 1 versus 1 spel bijvoorbeeld bijzonder sterk. Zo sterk, dat zelfs in verval gaan mijn tegenstander niet meer kon redden en het spel eigenlijk vanaf beurt vijf al beslist was. Als ondode kun je namelijk tijdens een strijd een verslagen leger van je vijand omzetten naar een ondood leger, dat voor jou strijdt. En dat loopt enorm snel op.

Ethereals en Draenei

Met meer spelers elkaar te lijf

Het spel zal ongetwijfeld ingewikkelder (en ook leuker) worden met meer spelers die de macht proberen te grijpen op de eilanden van Azeroth. De tactiek zal daardoor ook een stuk interessanter worden, met alle bondgenootschappen, het verraad en de gesneuvelde vriendschappen die dat met zich meebrengt. Voor nu spelen we nog maar even één op één verder en oefenen we voor tijden wanneer we elkaar weer met meer spelers rond het bord te lijf kunnen gaan.

Small World of Warcraft recensie – Een grote wereld aan plezier

Small World of Warcraft packshotSmall World of Warcraft is een intimiderend spel om als beginner te leren, maar je houdt er een wereld van plezier aan over. Geen potje is hetzelfde, zoals je van Small World gewend bent. Daar zorgen de verschillende speelborden, de zestien rassen en twintig krachten voor. Er zijn enorm veel combinaties om te maken en je kunt eindeloos blijven proberen wat het beste voor jouw speelstijl werkt. Je zult dus ook niet vaak exact dezelfde tegenstander treffen.

Het duurt even voor je de regels onder de knie krijgt, maar wanneer je eenmaal weet waar welke tokens voor staan en hoe je ze kunt gebruiken, word je al snel wegwijs in de kleine wereld. Daarnaast heb je altijd het regelboek en de handige “cheat sheets” om je tijdens het spelen op weg te helpen. Het werkt het beste om even één keer aandachtig door de regels heen te gaan en dan te kijken wat je spelenderwijs tegenkomt. Al spelende kom je achter de krachten en zwaktes van de verschillende rassen en powers en leer je die naar je hand te zetten. Dat maakt dat het spel nooit saai wordt en er telkens nieuwe dingen zijn om te ontdekken!

Voordelen: Uitgebreid / Enorme spelvariatie / Prachtig design
Nadelen:
Intimiderend om mee te beginnen

Titel: Small World of Warcraft
Ontwerper: Philippe Keyaerts
Uitgever: Days of Wonder
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: 10+
Duur: 80 minuten
Genre: Fantasy, strategie

Modern Myths Shop

Koop Small World of Warcraft bij Amazon.nl of Bol.com:

Small World of Warcraft packshotSmall World of Warcraft – € 51,- op Amazon.nl
Small World of Warcraft – € 51,- op Bol.com

Bekijk hier onze unboxing van dit bordspel:

En hier een trailer van het spel:

Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop!

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Small World of Warcraft banner

Joany Taanman

Van kinds af aan is Joany Taanman (1993) geboeid door verhalen. Op haar negende maakte ze een stripverhaal over haar hond die op magische wijze superkrachten kreeg. Sindsdien gaan tekenen en verhalen bedenken voor haar hand in hand. Ze is geboeid door fantasy: van games en boeken tot urenlange video-essays op YouTube die elk detail van deze media uitpluizen. Het moet hierbij niet te grimmig en grauw worden; een goed verhaal moet ook hoop kunnen geven.

Haar favoriete boekenreeks is His Dark Materials, al komt de Gentleman Bastard serie ook aardig in de buurt. Ze kan onbeperkt genieten van Pirates of the Caribbean (alleen de eerste drie) en Full Metal Alchemist: Brotherhood. Ook de Dragon Age en The Witcher games zijn haar zeer geliefd. Haar andere grote passie is geschiedenis. Ze kan zichzelf uren verliezen in de lore van een slim opgebouwd verhaal, of in games met een historisch tintje zoals de Assassin's Creed reeks.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.