Silver in the Wood en Drowned Country recensie - Modern Myths 2

Silver in the Wood en Drowned Country recensie – Sprookje in het hart van het woud

In 2019 verscheen het debuut Silver in the Wood van Emily Tesh. Dit boekje, die dit jaar de World Fantasy Awards 2020 voor beste novelle won, werd afgelopen zomer opgevolgd door Drowned Country. Samen vormen ze de Greenhollow duologie. Deze sprookjesachtige, betoverende boeken zijn gebaseerd op de bekende “Green Man” of “Jack in the Green”-figuur uit de Britse folklore. Maar dan in een nieuwe, originele vorm. Lees hoe dat zit in onze Silver in the Wood en Drowned Country recensie. 

In deze recensie behandelen we eerst Silver in the Wood en daarna Drowned Country. Wil je geen spoilers voor Drowned Country, sla die alinea dan over.

Silver in the Wood

Al eeuwenlang woont Tobias Finch in het hart van het Greenhollow woud. Hij heeft een rustig, dromerig bestaan in het gezelschap van zijn dryaden en kat. Als avatar van het woud houdt hij de bewoners uit de omliggende dorpjes veilig, al geloven de meeste mensen niet meer in de “Green Man”. Als de jonge geleerde Henry Silver in het nabijgelegen Greenhollow Hall komt wonen om onderzoek te doen naar de legendes van de wildeman in het woud, wordt Tobias’ rustige leven opgeschud. In het hart van het woud sluimert namelijk iets wat ouder en duisterder is dan Tobias, dat ook gefascineerd is door de komst van de knappe, jonge Henry Silver. Dat iets staat op het punt om wakker te worden…
Kan Tobias Henry beschermen tegen het kwaad dat in het woud huist, als zijn eigen nieuwsgierigheid hem in gevaar brengt? Silver in the Wood won dit jaar de World Fantasy Awards 2020 voor beste novelle.

Drowned Country

Herhaling: spoiler alert! Sla deze alinea over als je Silver in the Wood nog niet hebt gelezen!

Twee jaar na het einde van Silver in the Wood leven Tobias en Henry helaas niet lang en gelukkig samen. Tobias is bevrijd van het woud en jaagt als praktisch folklorist op figuren uit sprookjes als zij het moderne leven onveilig maken. Hij doet dit samen met Henry’s formidabele moeder Adela. In zijn plaats is het nu Henry die als avatar aan het Greenhollow woud is gebonden. In zijn eenzaamheid vergeet hij steeds meer hoe het was om een mens te zijn en wordt zijn landhuis steeds verder overgenomen door het bos. Als zijn moeder hem om hulp vraagt, zal Henry vrede moeten sluiten met Tobias om het leven van de jonge Maud Lindholm te redden van een monster.
“Rescuer of alarming young ladies” is niet een rol die Henry Silver gemakkelijk afgaat, maar met Tobias Finch aan zijn zijde gaat hij dit nieuwe avontuur aan.

De Greenhollow duologie – Een groen sprookje

In de minder dan 250 bladzijden van beide boeken opgeteld weet Emily Tesh een sprookjeswereld te creëren die zowel fascinerend is, als vertrouwd aanvoelt. Het woud waarin Henry Silver verdwaalt had ook het bos kunnen zijn waarin de heks van Hans en Grietje haar huis bouwde. Of waarin de wolf van Roodkapje ronddwaalt. Elfenkoningen en koninginnen die knappe jongelingen willen roven zijn ons ook welbekend. Toch weet Tesh uit deze vertrouwde elementen een nieuw sprookje te creëren, dat net zo gemakkelijk al honderd jaar oud had kunnen zijn.

Silver in the Wood en Drowned Country recensie – Dromerige, volwassen sprookjes

Ik hou van de dromerige schrijfstijl van Emily Tesh en de kleine details die het verhaal voor mij helemaal afmaken. Bijvoorbeeld als Tobias Finch zijn nagels knipt en daarbij dode bladeren op de grond vallen. De verhalen zijn niet zo grimmig geschreven als die van de gebroeders Grimm. Maar ze zijn ook zeker niet zo zoet als die van Disney. Silver in the Wood en Drowned Country zijn sprookjes voor volwassenen (en young adults), die laten zien dat de knappe prins soms ook gered moet worden. En dat niet elke prinses op een held zit te wachten. Mijn enige minpuntje? Je hebt de boeken zo snel uit…

Titel: Silver in the Wood / Drowned Country
Auteur: Emily Tesh
Uitgever: Tor
ISBN:
Silver in the Wood: 978-12-502-2979-3
Drowned Country: 978-12-507-5660-2

Silver in the Wood en Drowned Country recensie – Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.