Aruna Baldew bracht met Shehza: Zonder heden geen toekomst haar debuut uit. Het verhaal volgt een jong meisje – Taniya – dat moet vechten om haar plaats in de wereld te bemachtigen. Ze vlucht door verre landen vol fantasiebeesten en ontmoet vrienden en vijanden onderweg. Daarbij wordt ze al die tijd achterna gezeten door een genadeloze slechterik. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een spannende fantasyroman. Lukt het de auteur daarmee een meeslepend verhaal neer te zetten? Je leest het in onze Shehza recensie!
Haar man – Manu – mishandelt haar en is manipulatief. Op een dag besluit ze te vluchten, maar er is niemand die haar een veilig onderdak wil bieden. Ze komt op straat terecht en gaat op zoek naar een plek om opnieuw te beginnen.
Realistische wereld
Auteur Aruna Baldew heeft veel aandacht besteed aan het uitwerken van de verschillende landen in de wereld waar het verhaal zich afspeelt. Palanika heeft een kastensysteem waarin het moeilijk is om omhoog te klimmen, maar makkelijk om naar beneden te vallen. Vrouwen hebben voor elke beslissing die zij willen maken een man nodig en worden vreemd aangekeken als ze alleen over straat willen. Ook Shehza, het land waar Taniya naar vlucht, heeft haar tekortkomingen. Hoewel vrouwen hier meer rechten hebben is de kloof tussen arm en rijk sterk aanwezig. De heersers regeren vanuit een ivoren toren en het is niet makkelijk om uit de armoede te ontsnappen. Dat zorgt ervoor dat de wereld realistisch en complex aanvoelt.
Het boek zit ook vol fantasiedieren die anders zijn dan de standaard draken, griffioenen en eenhoorns. Dat geeft het boek een uniek karakter. Het is wel jammer dat deze dieren niet altijd beschreven worden, waardoor het als lezer soms lastig is je een voorstelling te maken van hoe ze eruitzien.
Zonder heden geen verleden
Het verleden blijft Taniya achtervolgen in de vorm van de man voor wie ze vluchtte. Waar ze ook heen gaat, Manu zit haar altijd op de hielen. Samen met een edelman van wie ze geld stal om uit Palanika te kunnen ontsnappen. Als lezer krijg je een kijkje in Manus belevingswereld en die is niet fraai. Hij is charismatisch, manipulatief en geeft niet om anderen. Hij ziet hen alleen als middel om hogerop te komen in het leven.
Je gaat Manu tijdens het lezen echt een beetje haten. Je weet dat hij steeds dichter bij Taniya in de buurt komt, maar zijzelf is zich hier niet van bewust. Het is wachten tot de confrontatie tussen de twee. Die constante dreiging zorgt dat de spanning er goed in zit.
Shehza recensie – Duidelijk een debuut
Je merkt wel sterk aan de schrijfstijl dat Shehza een debuut is. Er wordt bijvoorbeeld onnodig veel gebruik gemaakt van bijvoeglijke naamwoorden en alle personages worden op dezelfde manier beschreven: haarkleur, oogkleur, huidskleur, postuur. Wanneer er dan in korte tijd twaalf personages aan de lezer worden voorgesteld is dat een zware dobber om doorheen te lezen.
Dit soort onhandigheidjes zijn vaak een kwestie van schrijfervaring en oefenen, oefenen, oefenen. Met de rijke wereldbouw en diversiteit aan personages laat de auteur zeker zien dat ze over genoeg passie en potentie beschikt. Toch maken de beginnersfoutjes het af en toe lastig om te blijven lezen in dit boek.
Met passie geschreven
Iets anders wat opvalt is dat Shehza vooral met passie en aandacht voor detail is geschreven. De beschrijvingen van de verschillende plaatsen die Taniya bezoekt zijn erg uitgebreid en levendig, waardoor je opgaat in het verhaal. Daar ligt de sterke kant van het boek.
Ook de boodschap van het verhaal – dat je het verleden altijd met je meedraagt, maar desondanks een mooiere toekomst voor jezelf en anderen kunt bouwen – zit goed in Taniya’s reis verweven. Niet alleen zij moet zichzelf opnieuw uitvinden in een ander land, ook Malini – een prinses die ze onderweg tegenkomt – moet zichzelf aanpassen aan een leven dat ze niet gewend is. Een leven wat uiteindelijk wel beter voor haar blijkt te zijn.
Shehza recensie – Blijven groeien
Het verhaal van Shehza is mooi rond, maar tegelijkertijd liggen er aan het einde van het boek nog aardig wat verhaallijnen open. Dat geeft het gevoel dat er meer verhalen te vertellen zijn over Taniya en de wereld van Shehza. Het schrijven van fictie is een vak waar je oneindig in kunt blijven leren. Ik hoop dat de auteur ook na dit debuut blijft schrijven en zichzelf daarin ook blijft ontwikkelen, zodat we nog een keer naar Shehza terug kunnen keren.
Titel: Shehza: Zonder heden geen toekomst
Auteur: Aruna Baldew
Uitgeverij: Uitgeverij Macc
ISBN: 978-90-784-3781-9
Modern Myths Shop
Lees meer Modern Myths recensies!
Shehza recensie: © 2019-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen