Nu superheldenfilms op wereldwijde schaal bekendheid en succes behalen, is de vraag ‘welke superkracht zou jij willen hebben?’ voor een groot publiek ingewikkelder geworden. Iedereen kent door de films van Marvel, DC en series als The Umbrella Academy op Netflix een scala aan superkrachten om uit te kiezen. In Shazam! moet de puber Billy Batson ongewild deze vraag beantwoorden als hij door een mysterieuze tovenaar in een superman wordt veranderd. Een magisch leuke film is het resultaat, met talloze verrassingen in petto.
In 1938 werd het superheldengenre, zoals we dat nu kennen, geboren in de vorm van Superman. In de jaren 60 werd die basis versterkt door de opkomst van het Marvel-Universum, dat begon met de serie Fantastic Four, geschreven door Stan Lee. Superman, Batman, Spider-Man en vele andere helden zijn inmiddels onderdeel van ons cultureel erfgoed. Hoewel Superman nog steeds een van de bekendste superhelden is, was er vanaf 1939 een andere held die een poos lang de populariteit van de Man van Staal wist te overschaduwen: de oorspronkelijke Captain Marvel, nu bekend als Shazam.
Captain Marvel: de grote rode kaas
De avonturen van Captain Marvel (Shazam) werden uitgegeven door Fawcett Comics. De hoofdrolspeler in de strips is de jonge Billy Batson die door het toverwoord ‘Shazam’ uit te spreken verandert in Captain Marvel, door zijn fans liefkozend ‘the big red cheese’ genoemd. Inderdaad een rare bijnaam die zijn oorsprong vindt als scheldnaam die aartsvijand dr. Sivana voor Shazam bedenkt: “How I hate that big red cheese cake!”
Het feit dat dit koosnaampje bleef plakken, laat zien dat de fantasie van de schrijvers en tekenaars alle kanten op ging en de fans het geweldig vonden. Captain Marvel en zijn familie – The Mighty Marvel Family – beleefden dan ook talloze waanzinnige avonturen. Buitenaardse wezens, rare magische tegenstanders en over-the-top schurken waren aan de orde van de dag. De kracht van de strip zit hem erin dat normale jongens en meisjes superhelden worden en iedereen zich daarmee kan identificeren. Een tijdloos gegeven dat ook in deze moderne Shazam!-film het onderliggende thema is.
Van eigen universum naar het DC Universe
Fawcett Comics werd uiteindelijk gekocht door uitgeverij DC – de thuisbasis van Superman en Batman – en om juridische problemen met concurrent Marvel te voorkomen werd Captain Marvel langzamerhand enkel onder de titel Shazam gepubliceerd. Billy Batson is dus alweer jaren eigendom van DC en beleefde zijn avonturen eerst in zijn eigen ‘Fawcett’-realiteit, om later geïntegreerd te worden in het DC Universe zelf, waar hij Superman en Batman kon ontmoeten en onder andere onderdeel werd van het superheldenteam Justice Society of America (JSA). Niets van dit alles is relevant voor de huidige Shazam!-film, waar je de ontstaansgeschiedenis van Shazam ziet en er enkel gehint wordt naar het grotere (film)universum van DC. Wel met daarbij een enorme knipoog naar een andere DC-held.
Shazam: mythologische mix
Door zijn magische woord ‘Shazam’ uit te spreken, verandert Billy Batson in een kampioen met de wijsheid van Solomon (S), de kracht van Hercules (H), het uithoudingsvermogen van Atlas (A), de macht van Zeus (Z), de moed van Achilles (A) en de snelheid van Mercurius (M). Zo, dan weet je dat ook weer. Voor kenners van mythologie en religieuze legendes heeft Shazam! veel herkenbare elementen, hoewel er in dit eerste deel van de film niet echt verder uitgeweid wordt over die rijke achtergrond. Het verhaalgegeven wordt gebruikt om Billy op avontuur te sturen en hem van tegenstanders te voorzien. Je kunt zelf meer uit de film halen als je (globale) kennis hebt van de mythes waar de film zijn inspiratie uit haalt.
Verrassende horrorelementen
Shazam! is geregisseerd door David F. Sandberg, bekend van horrorfilms als Lights Out en Annabelle: Creation. Heb je een paar van de luchtige trailers van Shazam! gezien, dan zal je wellicht verrast zijn door het horror-element dat Sandberg in de film weet te stoppen. Denk aan het Atlantische ras ‘The Trench’ in de film Aquaman en je kunt je er iets bij voorstellen. DC begint langzamerhand een eigen mix van humor met horror-elementen te creëren, waardoor een film als Shazam! lastig te peilen is om een leeftijdscategorie aan te hangen. Zo heb ik nachtmerries gekregen van de klassieker Gremlins toen ik die op een te jonge leeftijd zag. Dat was dan ook meer een horrorfilm met humor-elementen en daar was ik duidelijk nog niet aan toe. In Shazam! is het griezelelement misschien beter te vergelijken met de Dementors uit Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, maar dan meer en nog enger. Ik weet zeker dat ik er als kind ‘s nachts ook wakker van zou liggen.
Wat dat betreft verrast Shazam! en weet te overtuigen. Vanaf het begin voel je al dat de film je gevoelens niet zal sparen en blijf je geboeid door de combinatie van humor, horror en de morele boodschap van de film. Net als in The Incredibles, en zoals het in een Fantastic Four-film zou moeten zijn, draait het in Shazam! om familie. Niet op een zoetsappige manier, maar eerlijk, oprecht en boeiend.
Volwassen superheldenlijf
Daarnaast komt veel lol in de film van hoofdrolspeler Zachary Levi (Chuck, Tangled). Daar waar acteur Henry Cavill in Man of Steel en Batman v Superman: Dawn of Justice een serieuze Superman moet neerzetten, gaat Zachary Levi volledig los op het ‘puber in een superheldenlijf’ element. Zijn enthousiasme, verwondering en arrogantie is aanstekelijk en blijft de hele film overeind. Shazam! deed me denken aan Jumanji: Welcome to the Jungle uit 2017, waarin een groepje kinderen in een computerspel belandt als spelpersonages in volwassen lichamen. Ook daar zien we grappen en grollen over de mogelijkheden die je als volwassene hebt, waar je als kind enkel nog van kan dromen.
Shazam! – rebels en bijzonder
Hoewel de combinatie van humor en horror een soms wat bevreemdend effect geeft, is Shazam! op elk vlak een geweldig leuke film. Ook al is dit de zoveelste ontstaansgeschiedenis van een superheld en doen de scènes waarin Billy met zijn superkrachten leert omgaan denken aan Spider-Man uit 2002 met Tobey Maguire, is dit juist ook de kracht van de film. Alle cliché-elementen rond superhelden zijn inmiddels bij het grote publiek bekend en daar steekt de film heerlijk de draak mee.
Maar ook de serieuzere kanten van het gebruik van superkrachten in een ‘realistische’ wereld komen in Shazam! naar voren. Billy moet snel leren welke verantwoordelijkheid hij als superheld wil nemen. Daarmee is Shazam! net als de puberteit zelf: chaotisch, bevreemdend, rebels en bijzonder. De film staat op het scherpst van de snede tussen jeugd en volwassenheid en is zo voor iedereen toegankelijk. Mits je dus ook van griezelen houdt. Magisch!
De extra’s op de Shazam! blu-ray
Net als de film zelf zijn de extra’s op de blu-ray van Shazam! erg leuk. In deze recensie kreeg je al veel achtergrondinformatie over de publicatiegeschiedenis van Captain Marvel en ook op de blu-ray wordt hier uitvoerig op ingegaan. Leuk is dat ook de televisiegeschiedenis van de held voorbijflitst. Daarnaast zijn er 16 weggelaten scènes, inclusief alternatieve begin- en eindscènes en zie je in de making of’s waarom New Line Cinema en Warner Bros ervoor kiezen om horror-regisseurs voor deze superheldenfilms te gebruiken. Hoofdrolspeler Zachary Levi maakte er tijdens de productie duidelijk een feestje van, zodat bijna elke making of een gag reel is buiten de officiële gag reel om, die ook op de schijf staat. En dan is er nog een korte motion comic met een bonusverhaal dat zich na de film afspeelt. De lol die uit elke extra druipt doet verlangen naar een uitgebreid audio commentaar bij de film van de makers en de cast, maar de extra’s die je nu krijgt zijn – sorry voor het grapje – zo ook super!
Titel: Shazam!
Regisseur: David F. Sandberg
Acteurs: Zachary Levi, Mark Strong, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Meagan Good
Uitgever: Warner Bros Home Entertainment
Medium: Blu-ray, 3D blu-ray, 4K Ultra HD, dvd (ook in limited editions)
Genre: Superhelden / actie
Modern Myths service: koop Shazam! op Bol.com
Meer Modern Myths recensies vind je hier.
© 2019-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen