Vond jij de introductie van Iron Mans aartsvijand “The Mandarin” in Iron Man 3 ook zo tegenvallen? Nu is er Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings! Vond jij het mystieke gehalte van de Netflix-serie Iron Fist ook te summier? Nu is er Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings! Had jij meer spektakel verwacht in de onlangs verschenen Black Widow? Nu is er… Goed, je snapt het verder wel. Lees onze Shang-Chi recensie!
In de jaren 70 mocht alles in de bioscoop. In ons interview met Jan Verheyen lees je over de wilde pulpcinema uit die tijd. Onder andere Blaxploitation en Kung Fu films waren ongekend populair. Stripuitgeverij Marvel wilde ook meedoen met de hype, wat ons personages als respectievelijk Luke Cage en Iron Fist opleverde. Maar ook Special Marvel Edition #15 verscheen, met daarin het eerste optreden van Shang-Chi, de “Master of Kung Fu”.
De link tussen Shang-Chi en Bruce Lee is snel gelegd. De Marvel meester van de martial arts heeft geen superkrachten, maar munt uit in verschillende “wushu” vechtstijlen. Stripauteur Steve Englehart en de legendarische tekenaar Jim Starlin introduceerden deze zoon van de Chinese meesterschurk Fu Manchu. Dit stereotype criminele genie symboliseerde het “gele gevaar” en is bedacht door auteur Sax Rohmer. Nadat Marvel de licentie om de naam Fu Manchu te mogen gebruiken verloor, is de afkomst van Shang-Chi wat schimmiger geworden. In Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings frist Marvel Studios deze jaren 70 Kung Fu meester dan ook op en plaatst hem in het Marvel Cinematic Universe. En dat werkt prima!
De legende van de tien ringen
Met Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings introduceert Marvel Studios de Aziatische mythologie in het Marvel Universum, zoals Black Panther dat deed voor de Afrikaanse cultuur. De film begint ver in het verleden, als oorlogsheer Xu Wenwu (Tony Leung (Hero, The Grandmaster)) met behulp van tien mysterieuze ringen meer en meer macht vergaart. Als niet te stoppen machthebber bestuurt hij een wereldwijd crimineel netwerk, de “Ten Rings”. Maar het is nooit genoeg.
Op zoek naar nog meer macht, zoekt Xu Wenwu naar legendes en mystieke plekken op aarde. Specifiek zoekt hij naar Ta-Lo, waar oude krachten verborgen moeten zijn. Hij vindt daar echter iets anders; de liefde.
Chrouching Tiger, Hidden Shang-Chi
De zoektocht van Xu Wenwu naar Ta-Lo doet je meteen denken aan Chrouching Tiger, Hidden Dragon. Ben je liefhebber van dit soort mystieke vechtfilms, dan geniet je meteen vanaf het begin van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Niet lang na de proloog van de film maak je kennis met Shang-Chi zelf, gespeeld door Simu Liu (Blood and Water, Kung Fu Cops).
Je komt er al snel achter dat Shang-Chi onder de naam Shaun is ondergedoken in San Francisco. Dit geeft ook een frisse inslag, want niet elke superheld hoeft natuurlijk in New York te wonen. Shang-Chi wil niets meer te maken hebben met zijn vader en de Ten Rings, maar uiteraard geldt ook hier: “Just when I thought I was out, they pull me back in!”. Shang-Chi ontkomt niet aan zijn verleden en vanaf dat moment word je meegesleurd in een wervelende mix van humor, actie, mystiek en Kung Fu! Voor de Marvel kenners komt er ook nog een andere klassieke schurk aan te pas: Razor Fist. Ook deze crimineel krijgt een moderne upgrade en wordt gespeeld door Florian Munteanu (Creed II).
Shang-Chi recensie – Oosterse mystiek en meer verrassingen
Ik ga hier verder niets over het verhaal spoilen. Er zitten ontzettend veel verrassingen in Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Niet alleen op het gebied van Oosterse mystiek, maar ook wat het Marvel Cinematic Universe betreft. Je zult personages zien waarvan je niet dacht ze hier tegen te komen.
Het leuke is dat Marvel erin slaagt om de herkomst van Shang-Chi een goede plaats in het filmuniversum te geven. Er wordt een link gelegd met Iron Man 3 en zonder Fu Manchu te noemen, begrijp je hoe ook dit personage in het verhaal past. Wat wel opvalt, is de nieuwe legende van Ta-Lo. Deze dimensie werd voor het eerst getoond in de comic Thor #301 en geeft Shang-Chi een afkomst die je eerder bij Iron Fist zou verwachten. Met terugwerkende kracht is de Netflix-serie rond Danny Rand – Iron Fist – hiermee nog saaier geworden. Waar in die serie vooral gepraat werd over het mystieke K’un-Lun, zie je in deze bioscoopfilm Ta-Lo in al zijn glorie. Nogmaals, ik wil niets spoilen, dus ga dit zelf zien. Je zult versteld staan.
Indruk maken zonder superkrachten
De mystiek van Ta-Lo en de mysterieuze tien ringen zorgen ervoor dat Shang-Chi wat meer te bieden heeft in het Marvel Cinematic Universe. Hoe populair de comics The Hands of Shang-Chi: Master of Kung Fu en The Deadly Hands of Kung Fu in de jaren 70 en 80 ook waren, wat populariteit betreft moest Shang-Chi het tegen Iron Fist afleggen. Danny Rand had met zijn “ijzeren vuist” toch een ingebouwde superkracht, waar Shang-Chi het “enkel” van zijn vechtkunsten moest hebben. In latere strips – zoals The Avengers – kreeg Shang-Chi wel verschillende krachten, maar dat voelde toch altijd alsof die er een beetje opgeplakt werden. In het Marvel Cinematic Universe doet alles nu wat natuurlijker aan.
Het duurde wel even voor Simu Liu me wist te overtuigen als Shang-Chi. Juist door de link die ik altijd tussen Bruce Lee en Shang-Chi legde, had ik een wat pezigere jongeman verwacht. Maar gaandeweg de film vergat ik dat en sloot ik deze vechter in mijn hart. De vechtscènes zijn dan ook erg goed gedaan, al is de timing van de humor soms wat traag. De vaart gaat er in die gedeeltes van de film een beetje uit. Maar zoals gezegd maakt het mystieke element van deze actiefilm weer heel veel goed. Regisseur Destin Daniel Cretton (The Glass Castle, Tokyo Vice) brengt het er goed vanaf, maar mag wat mij betreft nog wel iets meer ervaring vergaren.
Shang-Chi recensie – Shang-Chi vs Iron Fist: 1 – 0!
Marvel Studios is altijd goed geweest in de “origin” – de ontstaansgeschiedenis – verhalen van hun personages. De introductie van Shang-Chi is dan ook welkom nu we lang op een nieuwe Marvel-film moesten wachten in de bioscoop en Black Widow dat gemis niet echt goed heeft gemaakt. De vraag is of de aankomende Eternals het niveau van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings ook gaat halen of dat we voor dezelfde filmmagie naar Spider-Man: No Way Home moeten uitkijken.
Maar voor het zover is, herhaal ik nog één keer: mis Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings niet in de bioscoop. Dit is echt zo’n film die je op het grote scherm wilt zien. Je krijgt een flinke dosis (Aziatische) actie, humor en mythologie om van te genieten. Shang-Chi is een welkome aanvulling op de helden in het Marvel Cinematic Universe, dus ik ben heel erg benieuwd in welke film hij nu gaat opduiken. En mocht Iron Fist later ook zijn opwachting gaan maken in het filmuniversum, dan heeft hij wat punten in te halen. Zoals je in deze Shang-Chi recensie hebt kunnen lezen, laat deze vechter een betere indruk achter!
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings draait vanaf 1 september in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:
Titel: Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Regisseur: Destin Daniel Cretton
Acteurs: Simu Liu, Tony Chiu-Wai Leung, Awkwafina, Michelle Yeoh
Uitgever: Disney
Genre: Superhelden / Actie
Lees meer Modern Myths recensies!
Shang-Chi recensie: © 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney
Reactie plaatsen