Volgens de makers van de nieuwe Netflix fantasyserie Shadow and Bone is dit de opvolger van Game of Thrones. Dat komt goed uit, want menig fantasyfan zit met smart te wachten om zich weer helemaal onder te dompelen in een serie die je vasthoudt en niet meer loslaat. De grote vraag is dan natuurlijk of Shadow and Bone deze verwachtingen waar kan maken. Anouk mocht de serie alvast bekijken en neemt je in haar Shadow and Bone recensie mee naar een wereld vol magie, oorlog en monsters uit de boeken van auteur Leigh Bardugo.
Shadow and Bone is gebaseerd op de boeken en verhalen van auteur Leigh Bardugo. Het verhaal speelt zich af in de wereld van Grishaverse, waar het land Ravka letterlijk is verscheurd door de Shadow Fold. Dit is een soort donker en mistig gebied, vol met monsters die “Volcra” worden genoemd. Het land verkeerd in oorlog met de aangrenzende gebieden Fjerda en Shu Han. Maar ook binnen Ravka zelf lopen de politieke spanningen hoog op.
In deze wereld maken we kennis met Alina Starkov (Jessie Mei Ling (Last Night in Soho)), een wees die als kaartenmaker in het eerste leger werkzaam is. Haar beste vriend uit het weeshuis – Malyen Oretsev (Archi Renaux (Morbius, Voyagers)) – is ook een soldaat in het eerste leger. Daarnaast is er ook het tweede leger, bestaande uit “Grisha” – mensen met magische krachten. Wanneer Alina en Malyen samen op een missie de Shadow Fold ingestuurd worden, komen ze in groot gevaar terecht.
De redder van Ravka
Dit gevaar zorgt ervoor dat er een kracht in Alina ontketent, waardoor zij in één keer tot de mogelijke redder van Ravka wordt bestempeld. Alina wordt weggehaald uit haar vertrouwde omgeving en bij haar vrienden. Ze moet een opleiding tot Grisha volgen onder de begeleiding van Generaal Kirigan (Ben Barnes (The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader, Dorian Gray, The Punisher, Westworld)). Al snel wordt zij een pion in de strijd om de bevrijding van Ravka.
Shadow and Bone recensie – Vijanden aan alle kanten
Alina raakt verstrengeld in het grotere geheel en weet al snel niet meer wie haar bondgenoten en wie haar vijanden zijn. En wanneer er mensen aan de andere kant van de Shadow Fold lucht krijgen van haar krachten, wordt er een prijs op het hoofd van Alina gezet. Zo gaat ook Kaz Brekker (Freddy Carter) met zijn trouwe handlangers Jesper Fahey (Kit Young) en Inej Ghafa (Amita Suman) op zoektocht naar Alina.
Terug naar de tijd van de tsaren
Zodra de eerste beelden van Ravka voorbij komen, krijg ik er een Russisch gevoel bij. De wat sombere leefwijze – en zeker de kleding – maken dat het leven in Ravka zich lijkt af te spelen in de Russische tijd van de tsaren. Het westelijke deel van Ravka, dat aan de andere kant van de Shadow Fold ligt, geeft mij meer het gevoel van het vroegere Wilde Westen. Maar dan gemixt met het dorpje Bree uit The Lord Of The Rings.
Fjerda, het gebied dat in het Noorden grenst aan Ravka, zou zo Scandinavië kunnen zijn met zijn besneeuwde gebieden. Magie wordt daar als een grote zonde gezien en Grisha worden opgejaagd en vervolgd. De somberheid van de wereld daar is ontzettend goed in beeld gebracht door de makers van Shadow and Bone.
Shadow and Bone recensie – Fantastische omgevingen
Van het zuidelijk gelegen Shu Han zien we eigenlijk niks terug in de serie. Maar de naam – en het feit dat Alina een Shu is – zal betekenen dat dit gedeelte wat van Azië weg moet hebben. De beelden die je in de serie te zien krijgt van de omgevingen zijn fantastisch. Dit is een absolute aanvulling op het verhaal en zorgt er voor dat je er helemaal in zit. Net zoals de omgevingsbeelden van bijvoorbeeld de The Lord Of The Rings filmtrilogie een duidelijke aanvulling zijn op het kijkplezier, zo zijn de omgevingsbeelden van Shadow and Bone dat ook.
De Shadow Fold: een onderbelichte duisternis
Het belangrijkste onderwerp in deze serie is toch wel de Shadow Fold. Deze muur van mist en schaduwen, gecreëerd door de “Duistere”, scheidt Ravka in tweeën. Van buitenaf is het een enorme dreigende muur en van binnen is het al niet veel beter. Er bevinden zich duistere gevleugelde monsters in de Shadow Fold. Hierdoor kan een oversteek naar het andere deel van Ravka zomaar een dodelijke missie zijn.
Wat ik een beetje jammer vind aan het verhaal is dat er eigenlijk vrij weinig aandacht wordt besteed aan de Shadow Fold. En dan met name in het begin. Er wordt wel vaag uitgelegd dat het een gevaarlijke en dodelijke plek is. En dat er omheen reizen geen optie is, omdat je dan door vijandelijk gebied heen moet trekken. Hierna duurt het enkele afleveringen voordat er weer wat met de Shadow Fold gebeurt. Pas vrij laat in de serie wordt duidelijk waarom de Shadow Fold er überhaupt is. Voor iets wat zo’n extreem belangrijke rol speelt in het hele verhaal wordt dit toch een beetje onderbelicht.
Etherialki, Materialki en Corporalki
Het tweede leger van Ravka bestaat dus uit zogeheten Grisha; mensen met magische krachten. Zij zijn weer onderverdeeld in Etherialki, Materialki en Corporalki. De Etherialki kunnen de elementen beïnvloeden. Zij hebben magie van vuur, water en wind. Ook de magie van het licht en de duisternis valt onder deze groep. De Materialki zijn mensen die met hun magie dingen kunnen maken en creëren. Ze worden bijvoorbeeld ingezet als machinebouwers, maar ook als visagisten en kleermakers. Als laatste heb je de groep Corporalki. Zij hebben de kracht om het menselijk lichaam te beïnvloeden. Zo heb je Grisha die met een kleine knip van hun vingers iemands hart kunnen laten stoppen.
Shadow and Bone recensie – Magisch spektakel
De magische effecten van met name de Etherialki knallen echt van het scherm. De special effects rondom deze magie zijn echt spectaculair in de serie verwerkt en zorgen ervoor dat het verhaal op de juiste momenten een zekere wow-factor krijgt. De gruweldaden die de Corporalki soms uitvoeren zorgen ervoor dat je er begrip voor krijgt dat de Grisha in Fjerda vervolgd en geëxecuteerd worden. Het geeft je echt de kriebels dat er met zo’n soort magie zoveel slechtheid gedaan kan worden. Maar de Corporalki kunnen ook leven geven, iets wat we later in de serie zien.
To see or not to see?
Dan is het uiteindelijk de grote vraag of Shadow and Bone de verwachtingen waar kan maken. Wanneer je wordt omschreven als de vervanging van Game Of Thrones is dat een behoorlijke uitdaging. En de serie is ook absoluut een aanrader om te kijken. De verschillende verhaallijnen die gevolgd worden geven het inderdaad een beetje het gevoel van Game Of Thrones. Maar in Shadow and Bone ontbreekt de bruutheid, het extreme geweld en de seksualiteit waarmee Game Of Thrones vaak wist te shockeren.
Shadow and Bone recensie – Een fantastische aanwinst voor het fantasy genre
Voor de echte bingewatchers onder ons is het grote voordeel van Shadow and Bone dat het eerste seizoen van acht afleveringen (ongeveer 60 minuten per stuk) compleet op Netflix verschijnt. Hierdoor kan je in één ruk de hele serie uitkijken en word je helemaal in het verhaal getrokken. Het grote nadeel is dat je na deze acht uur kijkplezier weer een tijd moet wachten op het vervolg.
Het einde van de serie is heel open en biedt perspectief op meerdere vervolgen. Als groot Game of Thrones fan moet ik wel eerlijk toegeven dat Shadow and Bone niet kan tippen aan het epische van die serie. Maar als groot fantasyfan vind ik wel dat Shadow and Bone een fantastische aanwinst is voor het genre. Ik raad iedereen dan ook aan om acht uur van je tijd vrij te maken om deze heerlijke serie te zien en je onder te laten dompelen in de wereld gecreëerd door Leigh Bardugo.
Shadow and Bone streamt vanaf 23 april op Netflix. Bekijk hier de trailer:
Titel: Shadow and Bone
Regisseurs: Lee Toland Krieger, Dan Liu, Mairzee Almas, Jeremy Webb
Acteurs: Jessie Mei Li, Freddy Carter, Amita Suman, Ben Barnes
Uitgever: Netflix
Genre: Fantasy
Lees meer Modern Myths recensies!
© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Netflix
Reactie plaatsen