Marvel brengt regelmatig miniseries uit op Disney+ met verhalen die hun cinematic universe aanvullen. Hierdoor worden bepaalde gebeurtenissen uitgebouwd of krijgen (nieuwe) helden de kans om meer avonturen te beleven. Na onder andere Loki, Moon Knight, She-Hulk en Ms. Marvel keert nu Nick Fury (Samuel L. Jackson) terug in de dagelijkse gang van zaken van het MCU. Maar Fury is niet de man die hij eens was en er is onrust in de wereld. De buitenaardse Skrulls zijn ontevreden met hun plek op aarde en komen in opstand. Lees in onze Secret Invasion recensie hoe dit een duistere, spannende spionageserie oplevert!
De eerste alineas van deze recensie zijn geschreven na het zien van de eerste aflevering van Secret Invasion tijdens een speciale screening in Amsterdam. Daarna is dit artikel aangevuld met onze kijkervaringen bij de rest van de afleveringen.
Fury is zichzelf echter niet meer. De verloren strijd tegen de “mad titan” in Avengers: Infinity War en de resulterende vingerknip die de helft van het leven in het universum wegvaagde, viel hem zwaar. Vermoeid, mank en niet voldoende op de hoogte van actuele gebeurtenissen, heeft de oude spion geen grip op de situatie. En dat terwijl de wereld hem harder nodig heeft dan ooit.
Waar zijn de Skrulls uit Captain Marvel?
In Captain Marvel (ook uit 2019) zagen we namelijk hoe een buitenaards ras van gedaanteveranderaars – de Skrulls – in het geheim op aarde woont, omdat hun eigen thuisplaneet Skrullos vernietigd is. Fury beloofde voor hen op zoek te gaan naar een nieuwe bewoonbare planeet, maar heeft zijn belofte nooit waargemaakt. De leider van een van de Skrull-facties, Talos (Ben Mendelsohn (The Outsider, Star Wars: The Bad Batch)), is daarom boos op Fury, maar heeft ook zijn handen vol aan zijn eigen mensen.
Vooral de jonge Skrulls pikken het niet langer dat ze in het geheim tussen de mensen moeten wonen, niet in staat hun ware aard te tonen. Meer en meer van hen sluiten zich aan bij een groep die niet gelooft in de beloftes van de mensheid, maar zelf actie willen ondernemen. Actie wat hen tot terroristen maakt. Maar hoe bestrijd je buitenaardse terroristen die zich tot in detail als mens kunnen vermommen? Wie kan je nog vertrouwen? In de eerste aflevering van Secret Invasion krijg je meteen keihard antwoord op die vragen.
Secret Invasion recensie – Brian Michael Bendis en zijn geheime invasie
De basis van Secret Invasion is geïnspireerd door het gelijknamige “evenement” Secret Invasion van Marvel Comics uit 2008 van schrijver Brian Michael Bendis en tekenaar Leinil Francis Yu. Naast een limited serie van acht delen, liet Marvel de gebeurtenissen ook een grote rol spelen in veel lopende series. Bendis was op dat moment een van de meest geliefde schrijvers van de stripuitgever, die de populariteit van de Avengers zodanig opkrikte, dat ze zelfs de tot dan toe meest gelezen Marvel-helden, de X-Men, overschaduwden. Door het werk van Bendis op het gebied van plot, dialogen en hoe hij de tekenaars vroeg zijn helden in beeld te brengen, zag Marvel ineens een manier om hun superhelden naar de bioscoop te brengen. Met als resultaat Iron Man (2008) en de geboorte van het MCU.
Persoonlijk vind ik Secret Invasion een van de mindere verhalen van Bendis. De serie draaide om het gegeven dat de Skrulls al jarenlang in het geheim op aarde actief waren en, vermomd als verschillende belangrijke personen, sleutelposities in onze maatschappij hadden ingenomen. Zelfs sommige superhelden bleken eigenlijk een Skrull te zijn, waardoor strips die ik gelezen had, retroactief over een Skrull bleken te gaan. Dat soort nieuwe geschiedenis achteraf aan je stripuniversum toevoegen, vind ik zelf geen prettige manier van verhalen vertellen.
De juiste paranoïde sciencefiction setting
Na het zien van de tweede aflevering is duidelijk geworden dat ook Secret Invasion op Disney+ deze vertelvorm min of meer gaat toepassen. Wel hebben de Skrulls in het MCU een andere rol dan in de strips en in de eerste aflevering – die ik in een speciale persvoorstelling in het Ketelhuis in Amsterdam zag – wordt het verhaal ook anders ingestoken. De aanwezigheid van de Skrulls is natuurlijk al bekend, maar Nick Fury komt er al snel achter dat wat er over is van S.H.I.E.L.D., de controle over het buitenaardse ras volledig kwijt is. Maar hoe erg het werkelijk is, wordt pas in aflevering twee duidelijk.
De serie is lekker duister en de eerste aflevering speelt zich af in Rusland. Ondanks de Skrulls, lijkt Secret Invasion veel gegronder in onze realiteit dan al het magische en buitenissige van de laatste Marvel-films als Thor: Love and Thunder, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings of Guardians of the Galaxy Vol. 3. Laat je vooral meeslepen door de geanimeerde intro van de serie die de bevreemdende, paranoïde sciencefiction-sfeer van aliens op aarde prachtig overbrengt. Hou je van klassieke covers van (jaren 50) sciencefiction pulpboeken en -tijdschriften, kijk de serie dan alleen al daarom. In de comments wijst Raymond Zachariasse ons er op dat de intro gemaakt is met behulp van AI. Nu valt alles op zijn plek!
Duistere, intieme spionageserie
De eerste aflevering van Secret Invasion smaakte meteen naar meer en de tweede aflevering gaat in die stijl lekker door. Hopelijk heb je de afleveringen snel gekeken, want hoe minder je door internet gespoild werd over de serie, hoe beter. Het leek er dan ook op dat Marvel een voorraad schokkende gebeurtenissen voor je in petto had die ze goed geheim wisten te houden. Heb je trouw alle Marvel-films in de bioscoop gezien en volg je alle Disney+-series op de voet, dan komen al je favoriete spionnen voorbij. Met ook interessante nieuwe personages, zoals Skrull G’iah, gespeeld door Emilia Clarke (Game of Thrones, Solo: A Star Wars Story).
Maar de kern van het geheel is natuurlijk Nick Fury. En, zoals gebruikelijk, weet Samuel L. Jackson de hoofdrol moeiteloos op zich te nemen. De rol van verslagen held die zich terug moet vechten, past hem uitstekend en dat beloofde deze serie de moeite waard te maken. Helaas was dat tot op zekere hoogte ook zo. Want met zes afleveringen is de serie ook lekker compact en precies wat we nodig hebben: een intieme, duistere spionageserie, waarvan de schaal toch episch aanvoelt. Tot aflevering vijf en zes.
Secret Invasion recensie – De ongeïnspireerde finale
Nu Secret Invasion compleet op Disney+ staat, blijkt de belofte aan het begin van de serie helaas niet waargemaakt te worden. Tot en met aflevering vier is de opbouw veelbelovend. Maar in de laatste twee afleveringen kunnen de makers hun beloftes niet inlossen. Zoals vaker blijkt bij epische televisieseries zonder reusachtig bioscoopbudget, wordt er over wereldschokkende gebeurtenissen gesproken, zonder dat ze getoond worden. Of vinden ze buiten beeld plaats.
Hierdoor verliest Secret Invasion de grootse schaal waarop het opereert. De uiteindelijke confrontatie speelt zich af in kleine ruimtes. Het daadwerkelijke wereldtoneel komt pas weer helemaal aan het einde ter sprake. Waarbij dan een paranoia getoond wordt die in de serie als verhaallijn gebruikt had mogen worden. Ook zit er logica in het een-op-een eindgevecht wat nergens op slaat. Die confrontatie is zelfs misplaatst en ook van een clichématig superheldenniveau dat het spionagegehalte van het geheel onderuit haalt. Waarna Nick Fury de ontstane ellende ook weer doodleuk achter zich laat. Hij vertrekt snel naar zijn rol in de straks te verschijnen The Marvels. Zonde Marvel!
Secret Invasion streamt nu op Disney+. Bekijk hier de trailer:
Titel: Secret Invasion
Regisseur: Ali Selim
Acteurs: Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Cobie Smulders, Emilia Clarke
Uitgever: Marvel / Disney
Medium: Disney+
Genre: Superhelden
Modern Myths Shop
Secret Invasion:
Bol.com – Secret Invasion – € 16,59
Secret Invasion: Mission Earth (2022)
Bol.com – Secret Invasion: Mission Earth – € 16,50
Lees meer Modern Myths-recensies!
Secret Invasion recensie: © 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney
Interessant weetje: de geanimeerde intro komt helemaal uit de AI, en daar is de art scene op z’n minst niet echt van gecharmeerd.
Leuke aanvulling Raymond! En een interessante discussie.
^Jeroen: ik vind AI artwork iets bijzonder buitenaards hebben, dus in dit geval past het perfect bij de serie. Komt nog bij dat AI de mens imiteert en dat dit dus ook perfect bij de show past. De discussie over het gebruik van AI is natuurlijk in volle gang en de voors en tegens zijn begrijpelijk. In dit geval werkt het, wat mij betreft.