Een gevarieerde spellenkast is heerlijk om te hebben. Zo heb je altijd wel een spel dat past bij je stemming van dat moment. We hebben genoeg bordspellen besproken die je hele avond opslokken, zoals Dune, Gloomhaven en Arkham Horror 3rd Edition. Dat zijn allemaal heerlijke spellen, maar behoorlijk omvangrijk. In deze Modern Myths Spellenavond kijken we naar Santorini. Met een slogan als: “Je leert het binnen 30 seconden. Je speelt het levenslang,” kan je je wel voorstellen dat dit een heel ander type spel is. Hoe anders, lees je in deze Santorini recensie!
Jouw doel is om als eerste een arbeider op een huis met drie lagen te zetten. Simpel genoeg, maar Santorini heeft genoeg slimme manieren om het je moeilijk te maken. En daar speelt de Griekse mythologie een belangrijke rol in.
Zo geleerd
Allereerst valt Santorini meteen op als hij op je speeltafel staat. Het is een vierkant eiland dat iets boven je tafel komt dankzij een rotsachtige verhoging. Het eiland is verdeeld in vijfentwintig vakjes waar jij jouw twee arbeiders op zet. Met één arbeider mag je één stap zetten – tot maximaal één verhoging omhoog. Vervolgens mag je bouwen. Dit kan op hetzelfde niveau zijn of hoger, als je maar de juiste volgorde aanhoudt van het bouwsel. Bereik je het derde niveau? Dan win je. Maar, let op! Je tegenstander kan het derde niveau afsluiten met een koepel en dan begint het weer van voor af aan.
Santorini recensie – Eindeloze variatie
In essentie is Santorini een soort schaak waarbij het helpt om vooruit te denken. Toch is het spel behoorlijk gevarieerd. Het is voor twee tot vier spelers. Speel je het met zijn tweeën, dan heb je beiden twee arbeiders. Komt er een derde persoon bij, dan krijgt die ook nog eens twee arbeiders en moet je vaak nog verder vooruit denken. Speel je met zijn vieren, dan krijgt iedereen één arbeider, maar werk je in teams. Je mist dan de vrijheid om te kiezen met welke arbeider je speelt en het speelveld kan helemaal veranderd zijn wanneer jij weer aan de beurt bent. Afhankelijk van het aantal spelers wordt het spel dus volledig nieuw.
Leuk voor jong en oud
Ook voor kinderen is Santorini leuk, al zal het tactische inzicht nog wel een uitdaging zijn. Wil je het juist moeilijker maken, dan kan je ook nog een van de dertig goddelijke krachten inzetten die je een boost geeft. Of juist jouw winconditie aanpast. Zo win je met Eros als twee personen samen op het tweede niveau staan en win je met Chronus als je vijf koepels hebt gebouwd op torens van drie (wat veel tijd kost). Ook zijn er krachten die je onderdelen laten afbreken of die ervoor zorgen dat jij direct onder je kan bouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos en een potje is zo gespeeld.
Santorini recensie – Aan het einde van de avond
Santorini is een spel dat bij ons aan het einde van een spellenavond verschijnt als we nog een uurtje te doden hebben. Voor een redelijk simpel spel biedt het dus veel variatie en mogelijkheden. Toch is het niet het meest favoriete spel in mijn omgeving. Dit heeft er vooral mee te maken dat het een bepaald inzicht vraagt (net als bij schaak). Ondanks de variatie is het wel een spel waar je beter in wordt als je het vaker speelt. Voor een nieuwe speler kan het dan ook overweldigend zijn als hij telkens verliest, wat af kan doen aan het speelplezier. Het is dus geen spel waarbij iedereen kan winnen en iedereen gelijke kansen heeft. En dat moet je wel oké vinden.
Santorini recensie – Wie begint?
Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Santorini: De speler die als eerst zijn arbeiders plaatst, begint. Het is aan de spelers om dit te bepalen. Wie heeft er als laatst wijn gedronken of Mythos gelezen? Wees creatief.
De Golden Fleece uitbreiding
Desondanks is Santorini fijn om in je kast te hebben voor die momenten tussendoor. Het basisspel is geschikt voor kinderen en volwassenen die niet echt fanatieke spellenspelers zijn. De goddelijke krachten maken het gevarieerd en zorgen altijd wel voor iets nieuws.
Wil je toch nog meer variatie? De uitbreiding Golden Fleece voegt nog meer goden aan je spel toe en introduceert ook nog helden. Het “Golden Fleece” figuur geeft spelers nieuwe goddelijke krachten voor nog meer twists tijdens het spelen. We hebben deze nog niet geprobeerd, maar het lijkt ons zeker leuk.
Santorini recensie – Aanbid de goden!
Tot slot is de vormgeving van het spel ook echt prachtig. De tekenstijl is komisch en alle goden zien er prachtig uit. Er zijn genoeg onderdelen voor de huizen, maar het speelbord zelf geeft ook net dat beetje extra om het spel echt op te laten vallen. Als je van dit soort spellen houdt, zijn er eigenlijk geen nadelen te benoemen. Dus, waar wacht je op? Aanbid de goden en bouw er met Santorini op los!
Voordelen: Tactisch / Gevarieerd / Leuke vormgeving
Nadelen: Ervaring geeft je voordeel
Titel: Santorini
Ontwerper: Gordon Hamilton
Uitgever: Roxley
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 8+
Duur: 20 minuten
Genre: Tactisch / Fantasy
Modern Myths Shop
Bekijk hier een trailer van Santorini:
Santorini recensie – Modern Myths Spellenavond
Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.
Lees meer Modern Myths-recensies!
© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Roxley
Reactie plaatsen