Ready Player One is de langverwachte Steven Spielberg-verfilming van het gelijknamige boek van auteur Ernest Cline. Het is een spectaculair sciencefictionspektakel geworden, bomvol jaren 80 nostalgie. Modern Myths recensent Anouk kreeg van Warner Bros de kans om de film in de 4DX-achtbaan te bekijken, wat zeer goed past bij de actie. Of de diepere boodschap van de film overkomt, lees je in deze recensie.
Het is het jaar 2045, de aarde is totaal vervallen en de mensheid doet er alles aan om de realiteit te ontlopen. De Oasis, een volledige wereld in Virtual Reality, biedt de mensen de mogelijkheid om aan de dagelijkse beslommeringen te ontsnappen. In de Oasis kan je alles zijn wat je maar wilt, zolang je maar voldoende tegoed hebt. Je maakt er nieuwe vrienden en beleeft er avonturen die je in het werkelijke leven nooit zult meemaken. Maar je Avatar is niet onkwetsbaar…
De jacht om de Oasis
De Oasis is ontwikkeld door James Halliday, gespeeld door Mark Rylance (Dunkirk, De GVR), een lichtelijk autistisch, maar geniaal persoon die moeilijk contacten legt in de werkelijke wereld. Wanneer Halliday overlijdt, begint een strijd om de macht in de Oasis. In eerste instantie doet iedereen er aan mee, maar al gauw blijkt dat het allemaal niet zo eenvoudig is. Na jaren is er geen doorbraak en neemt het aantal geïnteresseerden af.
Maar dan maken we kennis met Wade Watts, gespeeld door Tye Sheridan (X-Men: Apocalypse). Hij leeft in de Stacks, een soort woonwagenkamp waar de armste van de samenleving wonen. In de grauwe werkelijkheid waarin hij leeft, zoekt hij zijn uitvlucht in het schitterende en kleurrijke Oasis. Daar is hij Parzival en speelt samen met zijn beste vriend Aech (Lena Waithe (Master of None)), die hij nooit in het echte leven ontmoet heeft. Zijn hele leven lijkt vooral te bestaan uit onderzoek naar het leven van Halliday. Dan komt hij Art3mis tegen, gespeeld door Olivia Cooke (Bates Motel) en verandert alles.
De wereld veroveren met VR
Maar er zijn meer kapers op de kust. De IOI – Innovative Online Industries – onder leiding van Nolan Sorrento, gespeeld door Ben Mendelsohn (Star Wars: Rogue One), heeft een groot leger aan personeel die de macht in de OASIS willen grijpen om zo eigenlijk de wereld te veroveren. Een spectaculaire strijd begint.
A trip down memory lane
Ready Player One is echt een geweldige film, al zal de harde criticaster zeggen dat het niet Spielbergs beste werk is. Met zijn twee uur en twintig minuten lijkt het een behoorlijk lange zit, maar de film vliegt echt voorbij. Ready Player One zit bomvol actie en achtervolgingen en heeft zelfs een liefdesverhaal. De film zelf zit vol met verwijzingen naar jaren 80 popcultuur. Zo is daar de ‘Iron Giant’ uit de gelijknamige tekenfilm en zie je de DeLorean van Back to the Future. Als je goed oplet rent er zelfs een bekend monstertje voorbij. Verder wordt er veel verwezen naar andere klassiekers uit genres als horror, fantasy, monsterfilms en zelfs een musical/dansfilm.
De echte filmfan zal er dus vooral veel lol aan beleven om alle verwijzingen te ontdekken. Ook wordt er terugverwezen naar de 80s popmuziek. Veel 80s-iconen komen voorbij. Voor de iets oudere generatie is het dus vooral een feest der herkenning. Misschien blijft Spielberg wel iets te lang in de nostalgie hangen, waardoor het verhaal nooit echt diep gaat. Maar eerlijk gezegd denk ik dat het verhaal zich ook niet helemaal leent om echt serieus de diepte in te gaan, het is vooral entertainment.
Met beide benen op de grond boodschap
Ready Player One lijkt uiteindelijk een pleidooi te zijn om als mens meer in de werkelijkheid te leven. In de huidige maatschappij, waar mensen zich kunnen verschuilen achter hun Facebookaccounts of in (gratis) online games, lijkt het dat je al het moois van de echte wereld om je heen soms vergeet. De film roept op om af en toe weg te gaan van je virtuele wereld en de sprong te wagen in de realiteit.
Ready Player One in 4DX
Ik heb Ready Player One zelf in 4DX gezien en denk dat dit absoluut een meerwaarde is. Je wordt er echt de film door ingezogen en beleeft hem veel intensiever. Ik denk dat sommige effecten minder over zullen komen in de 2D-versie. Zeker gezien een groot deel van de film zich in de wereld van Virtual Reality afspeelt. Dus als je de kans hebt, ga hem dan in 4DX bekijken, of op zijn minst in 3D.
Meer Modern Myths recensies lees je hier.
© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl
Reactie plaatsen