Inmiddels zijn er ontelbaar veel verschillende Power Rangers geweest, maar voor The Mighty Morphin Power Rangers zal er altijd een speciaal plekje bewaard blijven. Wil je terugkeren naar de jaren 90 en het dit keer in Angel Grove zelf opnemen tegen Rita Repulsa? Dat kan! Lees in onze Saban’s Power Rangers: Heroes of the Grid recensie hoe jij en je vrienden samen de strijd aan kunnen gaan met Rita en al haar handlangers. Alleen dit keer is een goede afloop niet zeker. ‘It’s Morphin Time!’
Ben je niet met deze actieserie van Saban Entertainment bekend, dan is de volgende alinea speciaal voor jou. Daarna volgt een grondige recensie van Heroes of the Grid.
Wie zijn de Power Rangers?
De Power Rangers waren voor het eerst te zien in het begin van de jaren 90. De serie was oorspronkelijk gebaseerd op de Japanse Super Sentai-serie. Centraal staat altijd een groep tieners die kunnen transformeren in “superhelden” en vechten tegen – meestal buitenaardse – slechteriken. Daarnaast hebben ze de mogelijkheid om enorme robots op te roepen die voor hen vechten.
In Japan was de serie enorm populair. Het zestiende seizoen van Super Sentai diende uiteindelijk als de basis voor de Mighty Morphin Power Rangers serie. Er werden veel oorspronkelijke beelden gebruikt, zoals de vechtscènes tussen de reuze robots en monsters. De scènes waarin de tieners niet getransformeerd waren werden westers gemaakt en opnieuw opgenomen met Amerikaanse acteurs. De eerste serie telde drie seizoenen en 145 afleveringen. Dat het format werkte, is inmiddels bewezen. Ook de Amerikaanse vertolking zit op 28 seizoenen en het wordt momenteel nog steeds uitgezonden op Nickelodeon. Daarnaast zijn er nog een aantal films en kun je met het bijbehorende speelgoed zeker een warenhuis vullen. Een bordspel was er lange tijd niet, totdat Jonathan Ying met Renegade Game Studios een Kickstarter begon. Het gestelde doel werd snel in zevenvoud behaald.
Power Rangers: Heroes of the Grid recensie – Content in overvloed
Als je de speldoos opent, zie je meteen dat deze tot de rand toe gevuld is. Er is een plastic inlay waar je alle figuren in kwijt kunt en er is genoeg ruimte om de rest van het materiaal in op te bergen. Van deze figuren zijn er overigens ook genoeg. Je krijgt de vijf Power Rangers in hun respectievelijke kleuren, Rita Repulsa, vier monsters uit de serie en vierentwintig “putty patrols” in twee soorten. Deze figuren zijn dan ook echt de eye-catchers van het spel.
Het bord zelf is van stevig karton en kan je op verschillende manieren opstellen. De tokens zijn groot en stevig. Alle kaarten zijn voorzien van een prachtige animatiestijl die toch passend aanvoelt bij de oorspronkelijke serie. Als fan zou ik eigenlijk niet mogen klagen, al moet ik bekennen dat ik de figuren liever kleiner had gezien. Ze zijn nu rond de zes centimeter, wat een stuk groter is dan miniaturen uit andere spellen, zoals bijvoorbeeld Gloomhaven. Waren de spelfiguren van een gebruikelijker formaat geweest, dan had je ze ook nog kunnen integreren in andere spellen. Maar dat is overigens heel persoonlijk, want voor dit spel alleen, werkt het allemaal prima.
Gameplay – Een simpel begin
Saban’s Power Rangers: Heroes of the Grid is een coöperatief bordspel voor twee tot vijf spelers. Of voor één speler als je het niet erg vindt om meer Power Rangers te besturen. Je kiest een Power Ranger om te spelen en je krijgt het bijbehorende kaartdeck. Met de kaarten in je hand kun je bepalen welke actie je wilt gaan doen. Schiet je van een afstandje met je “Blade Blaster” of maak je effectief gebruik van je “Power Weapon”? De keuze is aan jou.
Power Rangers: Heroes of the Grid recensie – Red Angel Grove
Elke spelronde bestaat uit twee fases. In de eerste fase worden vijanden op het speelbord geplaatst in een van de districten van Angel Grove. In het begin zijn dit enkel nog de “Putty Patrollers”, maar al snel komen daar ook sterke monsters bij. Uiteindelijk moet je de eindbaas verslaan om het spel te winnen.
In de tweede ronde mogen de Power Rangers eindelijk zelf aan de slag. Je mag twee acties uitvoeren, die elke bordspelfanaat bekend zal voorkomen: “Move” (bewegen), “Battle” (vechten) en “Recover” (genezen). De volgorde waarin je deze acties doet, maakt niet uit. In overleg kies je wat het voordeligst is voor jullie situatie. Blijf altijd goed opletten. Als er teveel vijanden in het spel zijn – of alle Power Rangers zijn uitgeschakeld – verlies je meteen. Heb je genoeg vijanden verslagen, dan krijg je de mogelijkheid om een “Zord” (robot) op te roepen die jouw team een stuk sterker maakt. Alle vijf de Zords (tyrannosaurus, pterodactyl, triceratops, mastodon en saber-tooth tiger) zitten in het spel. Het is zelfs mogelijk om de “Dino Megazord” op te roepen als alle Zords meevechten.
Simpel concept voor de ervaren speler
In eerste instantie klinkt Saban’s Power Rangers: Heroes of the Grid niet moeilijk. Toch is dat schijn. Er komt behoorlijk wat bij kijken om de totale situatie in de gaten te houden en je zit zo aan de verliezende kant. Je merkt dat de makers hun best hebben gedaan om het spel zo gebalanceerd mogelijk te maken. Maar soms heb je gewoon pech met hoe de kaarten geschud zijn en heb je vanaf het begin al geen kans meer. Dat is jammer, want hiermee verklein je toch de doelgroep. Met een beetje strategie is Heroes of the Grid echt wel te doen, al vraagt het hier dan wel om een fanaat van zowel het bordspel als de Power Rangers zelf.
Power Rangers: Heroes of the Grid recensie – Thematisch een tien
Heroes of the Grid moet het vooral van het thema hebben. Ben je dol op de Power Rangers dan is dit spel echt het ontdekken waard. Elke keer dat je het speelt, voelt het alsof je weer in een aflevering meespeelt. Ook de kaarten die je gebruikt om te vechten zijn goed uitgedacht. Zo heeft elke Power Ranger een Power Blaster die voor iedereen hetzelfde is, maar is hun Power Weapon volledig op ieder individu afgestemd. Het is vaak hun beste aanval. Zo kan je met de “Power Bow” van de roze Ranger door schilden heen schieten en is de “Power Axe” van de zwarte Ranger ideaal om nog wat extra schade uit te delen.
Ook de overige kaarten passen goed. De blauwe Ranger is strategisch in het opzoeken van de juiste kaarten. De gele Ranger kan erg behulpzaam zijn. En de rode Ranger is een echte leider met kaarten die nuttig zijn om extra te beschermen.
Veel uitbreidingsmogelijkheden
Ben je bang dat het spel snel verveelt? Vrees niet! Inmiddels zijn er genoeg manieren om je spel uit te breiden. Hoewel we nog moeten ervaren of de spelervaring met een uitbreiding verandert, kun je kiezen uit nieuwe monsters en bazen, extra geallieerden (zoals de groene Ranger), nieuwe scenario’s en meer uitbreidingen.
Power Rangers: Heroes of the Grid – Wie begint?
Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Saban’s Power Rangers: Heroes of the Grid: Een coöperatief spel vraagt om samenwerking. Kies gezamenlijk wie welke actie doet, het is telkens weer anders.
Power Rangers: Heroes of the Grid recensie – Niet voor de hype
Een bordspel gebaseerd op een serie of film is niet altijd een garantie voor succes. Zo heb ik wel eens een Jumanji-bordspel gespeeld (gebaseerd op een film waar ze ook een spel spelen). Deze was erg teleurstellend. Vaak worden dit soort spellen gemaakt om mee te gaan met een hype. Heroes of the Grid is dit gelukkig niet. Het spel is goed doordacht en gemaakt vanuit de passie voor de Power Rangers. Zoals gezegd: thematisch ijzersterk.
Hit or miss
Hoewel de gameplay uitdagend is en de speeltijd van een uur behoorlijk vaststaat, is het geen populair spel in mijn omgeving. Voor mij is het vooral het Power Ranger-thema dat dit spel zo geliefd maakt. Bij mijn vrienden die hier niet mee opgegroeid zijn, is het spel minder populair. Het is net iets te uitdagend en – als het thema je dus niet aanspreekt – niet opvallend genoeg.
Toen het spel net uit was, hebben we het een aantal keer gespeeld. Na twee rondes werd het spel herhalend. Dit kan misschien opgelost worden met een uitbreiding. Zelf zou ik niet snel voor die uitbreidingen gaan, omdat ze nu nog te weinig nieuwe elementen voor het spel introduceren. Waren de figuren van een standaardformaat, dan had ik een uitbreiding zeker overwogen, omdat ik dan nog meer uit het spel had kunnen halen.
Saban’s Power Rangers: Heroes of the Grid recensie – It’s Morphin Time!
Ben je fan van de Power Rangers? Dan is dit spel zeker eentje om aan je verzameling toe te voegen. Elke ronde voelt als een aflevering. Al zal dat voor de meeste mensen na een tijdje vooral het gevoel oproepen dat je naar een herhaling aan het kijken bent.
Er zit genoeg leuks in de doos en anders kan je het spel altijd nog uitbreiden. Spit de regels even goed door en je bent een lekker uurtje zoet om samen het kwaad te verslaan. Kortom: ‘It’s Morphin Time!’
Voordelen: Coöperatief / Mooi artwork en spelcomponenten / Thematisch sterk
Nadelen: Herhalend / Strategisch
Titel: Saban’s Power Rangers: Heroes of the Grid
Ontwerper: Jonathan Ying
Uitgever: Renegade Game Studios
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: 14+
Duur: 45 – 60 minuten
Genre: Avontuur / Coöperatief / Superhelden
Modern Myths Shop
Het Spelhuis – Power Rangers: Heroes of the Grid (momenteel niet verkrijgbaar)
Bol.com – Power Rangers: Heroes of the Grid – € 102,99
Modern Myths Spellenavond
Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop!
Lees meer Modern Myths-recensies!
© 2019-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen