Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars cover

Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars – Een podium voor zilte Nederlandse bodem

Tais Teng en Jaap Boekestein schreven voor de bundel Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars elf verhalen onder de genre-aanduiding ‘Ziltpunk’. Het zijn de verhalen waar we van houden: sciencefiction, steampunk, fantasy en meer, maar nu met Nederlandse elementen in de mix. Dijken, watertrotseerders, windmolens, zoutig, ziltig en een mentaliteit vol handelsdrang, moed en lef; deze bundel bevat het allemaal. Wie zegt dat Nederland geen podium biedt voor spannende, futuristische verhalen heeft nog geen kaas gegeten van Ziltpunk.

Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars coverTeng en Boekestein schreven samen en afzonderlijk verhalen voor de bundel Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars. De avonturen spelen zich af in vier verhaaluniversa. Elk universum wordt kort ingeleid waarna de bijbehorende verhalen volgen. Werelden waar enorme dijken het resterende Nederland bewaken, waar men met krabben praat en waar AI’s verder ontwikkeld zijn dan wij kunnen dromen. Klaar om te leven in één van de vele boomsteden? Tem orkanen of ontspan je in het entertainment-Walhalla Volendam. Het kan allemaal.

Een koekje van eigen deeg

Op beurzen en conventies hoor ik het vaak. Bezoekers wandelen tussen alle kramen door en boeken worden goed verkocht, maar alsnog zijn er veel mensen die huiveren bij Nederlandse boeken. Ze lezen liever Engels. Wellicht doet het ze denken aan de verplichte Nederlandse literatuur van school of misschien denken ze dat Nederland niet zoveel te bieden heeft. Het is dan heerlijk verfrissend om Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars te lezen, een bundel korte verhalen waarbij de auteurs hebben nagedacht over wat Nederland kan bieden. Met als centrale vraag: Welke verhalen vinden er plaats in de toekomst van ons kikkerlandje? Want wat gebeurt er met ons als de dijken breken en het water stijgt? Wat kan er van Nederland gemaakt worden als ook onze technologie evolueert tot ondenkbare hoogten? Daar geven Teng en Boekestein antwoord op.

De universa van Ziltpunk

Wat ik een groot pluspunt van de bundel vind, is het gebruik van de verschillende universa. Door meerdere verhalen te laten afspelen in één wereld, leer je meer van deze plek, zijn bewoners en gebruiken. Je kijkt door de ogen van verschillende personages die hun dagen doorbrengen op dezelfde aarde. Ook gaf dit de mogelijkheid om verwijzingen aan te brengen. Zo kunnen de keuzes in het ene verhaal gevolgen hebben voor de wereld in het volgende verhaal. Dankzij de afwisselende werelden heb je telkens iets nieuws te ontdekken.

De doelgroep voor de bundel is net zo afwisselend. De meeste verhalen zijn erg volwassen, maar het verhaal over drie adolescenten die proeven moeten ondergaan om het bedrijf van hun ouders te erven voelde als een young adult. De auteurs zijn erin geslaagd heel Nederland te betrekken in hun verhalen en niet alleen de kust, die overigens flink is opgeschoven.

Geen lekke schuiten?

Naast deze vernieuwende verhalen waren er ook wel wat uitdagingen in de wereld van Ziltpunk. Wat mij betreft had het thema ‘liefde’ wat minder aanwezig mogen zijn. Begrijp me niet verkeerd. Liefde is een universeel thema dat in alle boeken wel terugkomt. Het hoort in veel gevallen bij ons als mens en de auteurs schromen er niet voor om een stuk opener te schrijven over, bijvoorbeeld, homoseksuele relaties. Toch biedt een bundel juist ook mogelijkheden om alle thema’s te onderzoeken. Liefde en aantrekkingskracht waren niet het centrale thema in alle verhalen, maar wel een (groot) onderdeel in veel daarvan. Daarnaast was de omslag niet helemaal mijn smaak. De achterkant is erg druk. Sommige afbeeldingen zijn niet duidelijk en er gaat geen belletje rinkelen na het lezen van de verhalen. Ik hoop dat dit geen reden is voor mensen om deze bundel niet te proberen. Als laatste vond ik het jammer geremd te worden door sommige taalfouten. Elk boek bevat wel een aantal fouten, dat is menselijk, maar de bezits-s zag ik zo vaak fout dat het leek alsof deze regel niet bekend was.

Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars: van, voor en op eigen bodem

Desondanks is het belangrijkste de inhoud van de verhalen en die is goed genoeg om deze bundel op te pakken. Ook de verhalen die door beide auteurs geschreven zijn, lezen lekker weg. Ik kan mij herinneren dat ik niet door De Talisman van Stephen King en Peter Straub heen kon komen vanwege de uiteenlopende stijl. Teng en Boekestein hebben gelukkig geen conflicterende stijlen, sterker nog, ze vullen elkaar aan.

Durf jij het aan om verhalen te lezen van eigen bodem, voor eigen bodem en op eigen bodem? Wacht niet langer en waag je in het orkaangeruis.

Titel: Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars
Auteurs: Tais Teng, Jaap Boekestein
Uitgever: Uitgeverij Macc

Modern Myths service: koop Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars op Bol.com:

Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars

Meer Modern Myths-recensies vind je onder Recensies

© 2018-2024 Modern Myths

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise
  • Films en seriesFilms en series