Tijdens Imagine Film Festival zag Modern Myths de bijzondere Estlandse film November, waarin een liefdesverhaal zich afspeelt tussen de folklore en sprookjes van het Oost-Europese ruig beboste platteland. De film is een satire op de menselijke ziel, compleet met alle gebreken, lusten en onhebbelijkheden die daarbij horen. Vanaf 24 mei draait November in de filmhuizen. Modern Myths zal bij drie voorstellingen een inleiding verzorgen. Lees in onze November filmrecensie alvast waarom je deze film gezien moet hebben en kom naar een van de voorstellingen!
Op donderdag 24 mei en zaterdag 2 juni verzorgt Modern Myths een inleiding bij de November voorstellingen in respectievelijk LAB111 in Amsterdam en Filmtheater ‘t Hoogt in Utrecht. Er zal ook nog een derde voorstelling gegeven worden op een nog nader bekend te maken datum en locatie. Meer informatie vind je hier. Lees ook hier ons achtergrond artikel over het Volksgeloof dat je in November ziet en kom naar een van de voorstellingen!
November is gebaseerd op het boek Rehepapp ehk November (Old Barny, of November) van de Estlandse schrijver Andrus Kivirähk. Wellicht ken je hem van zijn boek, De man die de taal van de slangen sprak, dat naar het Nederlands is vertaald. Zijn werk bevat elementen uit de Estlandse folklore en mythologie die hij vrijelijk gebruikt om bijzondere – en vaak komische – gebeurtenissen naar het absurde te trekken. Ook November zit er vol mee en het is knap dat de eveneens uit Estland afkomstige regisseur Rainer Sarnet al deze elementen weet over te brengen naar het witte doek. Zijn beeldtaal voegt hierbij een extra dimensie aan het verhaal toe; het absurdisme wordt versterkt door de humor die bewegende beelden kunnen overbrengen.
Een akkoordje met de duivel
De film speelt zich af in de tijd dat Estland gebukt ging onder buitenlandse landeigenaren. De lokale bevolking moet niets hebben van de bezetter, maar leeft gewoon volgens haar eigen tradities. Het werk op het land is zwaar, maar de boeren hebben zo hun eigen manier om helpers te bouwen. Dat je het daarbij op een akkoordje moet gooien met de duivel, nemen ze dan maar voor lief. Van allerlei rondslingerend metaal en botten bouwen ze een zogeheten Kratt die – zolang het maar mag werken – trouw is aan zijn meester.
November filmrecensie – Liefde tijdens buitengewone gebeurtenissen
Liina (Rea Lest), een boerendochter, is verliefd op Hans (Jörgen Liik), maar dat is helaas niet wederzijds. Hans heeft een oogje op de dochter van de Duitse landeigenaar, wat natuurlijk een uitdaging is. Zowel Liina als Hans proberen hun hart te volgen, terwijl buitengewone, alledaagse gebeurtenissen het boerenvolk bezighoudt.
Ze bieden deze gebeurtenissen het hoofd door gebruik te maken van hun boerenwijsheid en gebruiken. In November werkt het volksgeloof echt en zijn de elementen uit sprookjes meer werkelijkheid dan verhaal. Als je ergens last van hebt of je wilt iets gedaan hebben, dan ga je naar de wijze vrouw in het bos. Tijdens Allerzielen bereid je je voor op de komst van je familie, maar niet zoals je zou denken. Liefde in deze tijd is rauw en puur, de nacht duister en vol gevaren en het bovennatuurlijke is dichterbij dan je denkt.
November filmrecensie – Ruig, duister en absurdistisch
November is een bijzondere film. Het is een opmerkelijke, satirische mengelmoes van (Oost-Europees) volksgeloof, sprookjes, Estlandse historie, christelijke gebruiken en de hebzucht in de menselijke aard. De ruige natuur en de duistere sfeer steken scherp af tegen de humor en de absurdistische gebeurtenissen die nog eens versterkt worden door het zwart-wit waarin de film geschoten is.
De beeldstijl is gebaseerd op het werk van de Estlandse fotograaf en filmmaker Johannes Pääsuke. Hij maakte aan het begin van de 20e eeuw foto’s voor het Nationaal Museum van Estland en heeft de Estlandse bevolking in prachtig zwart-wit op de gevoelige plaat gezet. De tijdsgeest uit die foto’s zie je in November terug, waardoor de scènes een magisch realistische sfeer krijgen en zeer indringend worden.
November, een totaal andere wereld
Ook bijzonder is dat regisseur Rainer Sarnet voornamelijk gebruikt heeft wat er op locatie te vinden was. De omgevingen, de huisjes, zelfs de acteurs in de bijrollen zijn zelf puur zoals het daar te vinden is. November neemt je zo op meerdere vlakken mee naar een totaal andere wereld. Een wereld waarin de fabels en moraliteitsverhalen tot leven komen. Waarin de mens in al zijn onvolmaaktheid tentoongesteld wordt, zo sluw en zo dom als we zijn. Met onze wensen, onze dromen, onze onhebbelijkheden en uiteindelijk ons noodlot. De menselijke ziel blootgelegd.
Modern Myths November voorstellingen
November draait vanaf 24 mei in de filmhuizen. Op donderdag 24 mei, zondag 27 mei en op een nog nader bekend te maken datum kun je naar een speciale voorstelling waar Modern Myths in samenwerking met distributeur Cinemien een inleiding op November verzorgt en je na afloop met ons kunt napraten over de film. Kijk voor meer informatie over deze speciale voorstellingen op onze agenda pagina.
- Zaterdag 2 juni om 20:30 in Filmtheater ‘t Hoogt, Utrecht – Tickets vind je hier.
- De datum en tijdstip van de derde voorstelling worden nog bekend gemaakt
Afgelopen voorstellingen:
- Donderdag 24 mei om 21:00 in LAB111, Amsterdam.
Meer Modern Myths recensies vind je hier.
November filmrecensie: © 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl
Reactie plaatsen