Netflix: De Brief voor de Koning - openingsbeeld

Netflix: De Brief voor de Koning – losse interpretatie van het tijdloze kinderboek

Vele generaties zijn opgegroeid met het spannende boek De Brief voor de Koning van Tonke Dragt. In 1962 kwam dit verhaal vol ridders en avonturen uit en tot op heden wordt het nog door menig kind gelezen. In 2008 werd het boek al verfilmd in het Nederlands. Netflix heeft nu op geheel eigen wijze een serie gemaakt, welke internationaal als The Letter for the King door het leven gaat. De vraag is nu, doet deze Netflix: De Brief voor de Koning-serie die wel heel losjes gebaseerd is op het boek het verhaal recht aan?

De Brief voor de Koning start de eerste aflevering met het leven van Tiuri (Amir Wilson (His Dark Materials)), een jongen die opgeleid wordt tot ridder. Om ridder te kunnen worden moet hij eerst bepaalde trainingen en proeven doorstaan. Hier verschilt de serie al direct met het boek. In het boek wordt alleen de laatste beproeving benoemd: de opsluiting in de spookachtige kapel. Netflix besluit van de proeven een enorm spektakelstuk met ridderspelen en intriges te maken. Dit is een leuke aanvulling op het boek.

Netflix: De Brief voor de Koning - Ridderspelen

Schildknaap op avontuur

Na de ridderspelen gaat Tiuri met vier andere toekomstige ridders de laatste beproeving aan, de opsluiting in de kapel. Ze mogen niet praten, niet bewegen en absoluut de deur niet uit. Vanaf hier pakt Netflix het originele verhaal weer enigszins op. Want ook nu wordt er op de deur gebonsd met de wanhopige vraag om open te doen. En wederom besluit Tiuri hierop in te gaan en eindigt hij met een brief voor de koning in zijn handen. De zwarte ridder (Ben Chaplin (Dorian Gray, The Nevers)) geeft hem voor het sterven nog zijn ring, zodat de koning weet dat de brief van hem afkomt. En vanaf hier geeft Netflix een volledig eigen draai aan het verhaal. Liefhebbers van het boek zullen verder niks meer herkennen van het oorspronkelijke verhaal van Tonke Dragt.

Netflix: De Brief voor de Koning – Magische vertolking

Waar het boek vol staat met spannende en realistische avonturen en ontsnappingspogingen, gooit Netflix er een vleugje magie doorheen. In het hele boek van Tonke Dragt ben ik geen letter tegengekomen over duistere magie en sjamanen, maar in de Netflix-serie is dit de belangrijkste leidraad van het verhaal. De slechte prins Viridian (Gijs Blom (La Famiglia)) is in bezit gekomen van duistere magie en hij heeft hier zeer ambitieuze plannen mee. Viridian volgt een profetie over de bloedrode maan en de heerschappij van de duisternis. Gedurende de serie zien we ook steeds meer goede, lichte magie en wijst alles erop dat Tiuri de lichte magie heeft die de duisternis zal moeten overwinnen.

Deze aanvulling met magie zorgt er vooral voor dat er veel special effects toegepast kunnen worden. Zonder magie zou De Brief voor de Koning op Netflix vooral een serie zijn vol achtervolgingen en spannende stunts. De special effects geven het verhaal wel net even iets extra, maar doen het oorspronkelijke verhaal verder niet veel eer aan.

Netflix: De Brief voor de Koning - Gijs Blom

Zie ik daar nou Frodo en Tyrion lopen?

De Brief voor de Koning is opgenomen in Nieuw-Zeeland en Tsjechië. Vooral de locaties in Nieuw-Zeeland doen erg denken aan The Lord of the Rings. Dat effect wordt nog eens versterkt door de intro van de eerste aflevering: je vraagt je af of Galadriel de verkeerde serie is ingelopen. Ik zou ook bijna zweren dat bepaalde shots letterlijk overgenomen zijn van The Lord of the Rings, zoals de shots in de bergen. In die films zie je daarbij dat er bakens een voor een aangaan, in De Brief voor de Koning gaat het om enkel een omgevingsshot. Of neem het moment bij de rivier, waar Tiuri probeert weg te komen van de rode ruiters. Daarvan zou je toch denken dat het dezelfde locatie is waar Arwen de paarden van water oproept om de Nazgûl weg te vagen. Tijdens het kijken van de serie zie ik in mijn verbeelding nog net geen dwergen, hobbits en elfen op de achtergrond rondrennen. Wat ook niet helpt om van het beeld van The Lord of the Rings af te komen is de rol van David Wenham (300: Rise of an Empire, Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge) als ridder Tiuri de Moedige. Hij speelt Faramir in de films gebaseerd op het werk van Tolkien.

De rest van de filmsets geven me het gevoel van Game of Thrones. De grote kastelen en burchten en de middeleeuwse stijl die erbij hoort, compleet met de rondlopende ridders. Het zijn wel schitterende locaties en alles geeft de juiste sfeer aan de serie. Ook de kostuums dragen hier een steentje aan bij.

Amir Wilson

Redelijke cast

Het acteerwerk van de jonge acteurs in De Brief voor de Koning laat soms wat te wensen over. Ik ergerde me mateloos aan het slechte acteerwerk van Iona, gespeeld door Thaddea Graham (Curfew). De manier waarop zij haar teksten uitspreekt, is alsof ze het script aan het voorlezen is. Haar uitspraak en intonatie is zo slecht dat ik soms tenenkrommend voor de tv zit. Het doet denken aan de Harry Potter-films en het acteerwerk van Katie Leung als Cho Chang. Maar de casting van Tiuri en Lavinia (Tiuris reisgezellin) is aardig gedaan. Deze jonge acteurs weten het script goed te verwerken in hun spel. Ook Piak is goed gecast, als is het jammer dat hij niet de oorspronkelijke rol uit het boek heeft.

Ridders in opleiding

Absoluut niet het boek

Je merkt al dat het verhaal van Tonke Dragt totaal teniet wordt gedaan. Alleen het principe van een knaap die een brief aan de koning moet brengen blijft overeind. Daarnaast wordt er wel gebruik gemaakt van bekende namen van personages en plaatsen uit het boek. Maar voor de rest is de serie dus totaal anders en fans van het boek kunnen daardoor teleurgesteld worden. Zo is er bijvoorbeeld wel een Piak, maar hij is niet de eeuwige trouwe Piak die wij kennen uit het oorspronkelijke verhaal. Ook de geschiedenis van Tiuri, die in de serie een aangenomen zoon van ridder Tiuri de Moedige is, komt niet overeen met het boek. De serie besteedt wel veel meer aandacht aan de vier overige ridders in opleiding. Zij spelen een grote rol in het hinderen en helpen bij de queeste van Tiuri. In Tiuris reisgezelschap is er nu een dame – Lavinia – in plaats van Piak.

Netflix: De Brief voor de Koning - op avontuur

Netflix: De Brief voor de Koning – Aardig tijdverdrijf

Uiteindelijk is De Brief voor de Koning op Netflix een leuke serie als je het boek van Tonke Dragt los kan laten. Het verhaal heeft de nodige intriges en verraad waar de serie interessante dingen mee kan doen, net als bij Game of Thrones. De omgevingen waar alles zich afspeelt, geven je het gevoel weer terug te zijn in Middle-Earth. De Brief voor de Koning kun je met het hele gezin kijken. Het voldoet aan alle clichés waar een vriendelijke doch spannende jeugdserie in deze huidige tijd aan moet voldoen. Zelfs de prille mannenliefde kan worden afgevinkt. Maar het doet het geweldige boek van Tonke Dragt absoluut geen eer aan. Dus ik ga nu maar weer op de bank zitten en mijn versleten boek teruglezen over de vriendschap van Tiuri en Piak en hun avonturen. Netflix: De Brief voor de Koning is leuk, maar doe mij maar het originele verhaal.

De Brief voor de Koning streamt nu op Netflix.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Netflix

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

1 reactie

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken