Het Imagine Fantastic Film Festival 2024 opende dit jaar met de surrealistische Nederlandse productie Mr. K van regisseur Tallulah Hazekamp Schwab (Confetti Harvest, Taart). Deze film over een illusionist die verdwaalt raakt in een bizar hotel ergens in nergens is de perfecte spiegel van het festival zelf. Je weet nooit wat je te wachten staat en je voelt je achteraf verdwaasd en verrijkt. Lees in onze Mr. K recensie hoe de waanzin van het moderne leven in anderhalf uur film aan je voorbij trekt!
Lees meer Imagine 2024 recensies in onze Imagine Film Festival 2024 special.
Op donderdagavond 24 oktober opende Imagine Fantastic Film Festival 2024 met een paarse loper waar onder andere Katja Schuurman, René van ’t Hof en Renée Soutendijk overheen liepen. Ze kwamen voor Mr. K, de nieuwe film van de Noors-Nederlandse regisseur Tallulah Hazekamp Schwab (Confetti Harvest, Taart). Daarmee presenteerde het Nederlandse fantastische filmfestival de première van een bijzondere productie van eigen bodem.
In Mr. K maak je kennis met de vriendelijke illusionist meneer K, gespeeld door acteur Crispin Glover. Je kent hem als George McFly uit Back to the Future en hij is ook te zien in Friday the 13th: The Final Chapter, Twister, Beowulf en Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities. De rest van de cast bestaat uit een bont gezelschap van nationale en internationale acteurs, wat perfect past bij de surrealistische sfeer van de film. Kortom, een bijzondere productie voor een bijzonder festival.
Een universum in jezelf
Iedereen is een universum in zichzelf, eenzaam en alleen. Uiteraard draait het er in het leven om welke relaties en verbintenissen je met anderen aangaat, maar meneer K is een beetje verloren. Terwijl hij een bijzondere show opvoert, heeft zijn publiek geen aandacht voor hem en wordt hij straal genegeerd. Zijn leven wordt echter als snel op zijn kop gezet als meneer K zijn intrek neemt in een afgelegen hotel waar hij in de buurt moet optreden. Het blijkt dat het hier om een logement gaat zoals in het beroemde lied Hotel California van de Eagles: “you can check out any time you like, but you can never leave”…
Eigenlijk klopt die vergelijking niet helemaal. Als meneer K na de eerste overnachting naar zijn afspraak wil gaan, blijkt hij de receptie niet meer te kunnen vinden. Uitchecken gaat dus niet. En dus dwaalt hij door de gangen van het hotel, waar bizarre personages niet in staat lijken te zijn hem de weg te wijzen. En meneer K was al niet meer op zijn gemak. Nadat hij zijn kamer betrok, bleek er een vreemde man zich onder het bed te verstoppen en zat het kamermeisje in de kast. Wat ze daar deden blijft in het ongewisse.
Mr. K recensie – Een bizar avontuur dat tot wanhoop drijft
En zo begint er voor meneer K een bizar avontuur dat hem tot wanhoop zal drijven. Mr. K doet je denken aan allerlei vergelijkbare verhalen als de klassiekers Alice in Wonderland van Lewis Carroll en De Kronieken van Narnia verhalen van C.S. Lewis. Maar ook het surrealistische gevoel van Spirited Away van Studio Ghibli bekruipt je als meneer K steeds dieper verstrikt raakt in de chaos van het hotel. En ben je fan van The Shining, dan denk je vast ook af en toe aan die thriller.
Zo krijgt meneer K ongewild een baantje in de keuken van een chef (Bjørn Sundquist (Ragnarok, Hansel & Gretel: Witch Hunters)) die geobsedeerd is door eieren. Daar heeft dochter Melinda (Esmée van Kampen (Komt een man bij de dokter)) al dan niet een oogje op hem. Ook zijn er de Franse zusters Ruth (Fionnula Flanagan (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes)) en Sara (Dearbhla Molloy (Coronation Street)), vaste bewoners van het hotel. Zij proberen meneer K te helpen, maar drinken liever koffie dan echt iets voor hem te kunnen betekenen. Ondertussen klinken er vreemde geluiden in het hotel en komt er gebonk uit de muren.
Aan mijn lijf geen polonaise
Dat gebonk komt niet door het fanfare corps dat op ongewenste momenten uit luikjes in de gangen verschijnt en je achtervolgt voor een polonaise. Er is iets met het hotel aan de hand waar enkel meneer K zich druk om lijkt te maken. Terwijl hij een systeem bedenkt om de gangen van het hotel in kaart te brengen om zo de receptie terug te vinden, probeert hij de andere bewoners van het hotel te waarschuwen voor het gevaar. Ondanks dat iedereen hem als de verlosser ziet, zijn ze doof en blind voor wat er écht aan de hand is.
En zo lijkt meneer K ten onder te gaan op dit vergelijkbare theekransje waar iedereen nogal gek is, om maar met Lewis Carroll te spreken. Ook meneer K zit daar niet echt op te wachten en geeft zich niet zomaar gewonnen. Zal het hem lukken te ontsnappen aan de waanzin van het hotel, of moet hij er maar het beste van maken?
De frustraties van global warming
Wie zich wel eens eenzaam en onbegrepen voelt in het leven zal veel sympathie voor meneer K kunnen opbrengen. Ook als je je zorgen maakt om global warming en gefrustreerd bent met je medemens die niet snel genoeg actie onderneemt om hier wat aan te doen, is Mr. K een film voor jou. Deze boodschap ligt er dan ook dik bovenop, al zijn er meer dan voldoende elementen in de film die niet verklaard worden en zeer vaag blijven.
Mr. K is dan ook een echte arthouse film. Je haalt eruit wat je er zelf in ziet. Zeker het einde is voor allerlei eigen interpretaties geschikt en levert gespreksstof op voor een stevige borrel achteraf. De ideeën en beelden die Tallulah Hazekamp Schwab in de film heeft gestopt zijn net als een schilderij van Salvador Dalí, je moet er zelf iets mee doen. Dit werk niet altijd even goed in deze film. Zo wordt er weinig gedaan met het gegeven dat meneer K. een illusionist is. Hoewel hij wel verdwaalt lijkt in een bizarre illusie.
Mr. K recensie – Het perfecte Imagine gevoel
De film draait nog twee keer op Imagine 2024 en zal vanaf 16 januari volgend jaar ook regulier in de bioscopen te zien zijn. Als je de kans hebt, pik hem dan nu al mee op het filmfestival. Want, zoals in deze Mr. K recensie gezegd, het is een film die perfect past bij het Imagine-gevoel. Het is zeker geen gemakkelijke film, maar de productiekwaliteit is zeer hoog.
Wil je graag een moderne Alice in Wonderland zien, dan is Mr. K ook een film voor jou. Maar ga er niet in je eentje naartoe; hulp van een ander individu en zijn gedachtenuniversum is hier wel gewenst. We moeten het in het leven nu eenmaal samen doen. Ook al is dat niet altijd een feestje.
Titel: Mr. K
Regisseur: Tallulah Hazekamp Schwab
Acteurs: Crispin Glover, Fionnula Flanagan, Esmée van Kampen, Sam Louwyck
Uitgever: Paradiso Films
Genre: Fantasy / Surrealisme
- 27 oktober om 13:30 in FilmHallen zaal 1
- 2 november om 16:25 in FilmHallen zaal 2
Tickets en tijden vind je op de Mr. K-pagina. De film draait vanaf 16 januari 2025 ook regulier in de bioscoop.
Bekijk hier de Mr. K trailer:
Imagine Film Festival 2024
Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Fantastic Film Festival 2024 van 24 oktober t/m 3 november naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Ieder jaar daagt het festival het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Deze editie gaat het over 1984 en Islamitische Djinn horror. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt: deze stelt je namelijk in staat om toekomstige werelden te ontdekken, een andere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen, het onbekende te onderzoeken en daarmee je blik te verruimen. Voor onze recensies van de films kijk je bij onze Imagine Film Festival 2024 special!
Lees meer Modern Myths recensies!
Mr. K recensie: © 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Paradiso Films
Reactie plaatsen