De kop is al bijna van 2020 en de redactie van Modern Myths zit alweer volop in de boeken, films en series. De agenda’s worden gevuld met de festivals in dit mooie nieuwe jaar en onze blik is gericht op de fantastische toekomst. In dit artikel kijken we echter achterom. 2019 was een geweldig jaar voor ons genre en daarom geven we onze persoonlijke hoogtepunten in de Modern Myths Redactie Top 5 van 2019. Want we zijn natuurlijk gek op lijstjes!
Begin mei 2019 lanceerde Modern Myths in haar huidige vorm. In deze Modern Myths Redactie Top 5 van 2019 vind je echter hoogtepunten uit het hele afgelopen jaar, ook als we deze niet hebben besproken op de website. Hoeveel artikelen we ook produceren, er is altijd nog meer om van te genieten. Wijs ons dus in de reacties onderaan dit artikel gerust op nog meer geweldigs dat we eventueel gemist hebben. Niets is namelijk zo leuk als gewezen te worden op nog meer verhalen om van te genieten.
In het nu volgend overzicht mis je een top 5 van Helmie, Silvia en Yvette H. Zij zijn even druk met al het andere fantastische in hun leven, maar je ziet ze binnenkort hier terug op de site met nieuwe artikelen.
Modern Myths Redactie Top 5 van 2019
André
- The Boys
Ik heb me op Amazon Prime prima vermaakt met The Boys, de donkere kijk op superhelden gebaseerd op het werk van Garth Ennis (Preacher). Nog voor het eerste seizoen te zien was, had de streaming gigant het tweede seizoen al besteld. Ik kijk in ieder geval uit naar meer van deze jongens.
- Joker
Joker is een combinatie van The King of Comedy, Taxi Driver – beide van Martin Scorcese – en een vleugje DC Universe. We zien een indrukwekkende Joaquin Phoenix in een karakterschets van een afglijdende psychopaat.
- Watchmen (de serie)
De Watchmen-serie op HBO borduurt verder op de comics van Alan Moore en maakt indruk. Vanaf de eerste aflevering wordt een duidelijk statement gemaakt die bij veel fans van het originele werk in het verkeerde keelgat schiet. Als je hier echter voorbij kan kijken blijft er een sterke serie staan.
- Once Upon a Time… in Hollywood
Voor mij was Once Upon a Time… in Hollywood van Quentin Tarantino lange tijd de nummer een van 2019 tot ik op de valreep nog een Aziatische film zag. Tarantino maakte een liefdesbrief aan het Hollywood van eind jaren 60. Het is een ontspannen film, tot aan die finale.
- Parasite
Op de valreep heb ik de Koreaanse film Parasite (Gisaengchung) meegepakt. En gelukkig, want wat een film is dat! Ik kan er in een paar zinnetjes weinig meer zinnigs over zeggen dan: Ga Dat Zien!
Anouk
- Star Wars: The Mandalorian
Eigenlijk ben ik er pas net aan begonnen: Star Wars: The Mandalorian. Maar, baby Yoda. Wat moet ik nog meer zeggen?
- De Weerling (Christopher C. Petersen)
De Weerling: Boek 1 – Vlucht en Boek 2 – Chaos van Christopher C. Petersen zijn heerlijke boeken om rustig weg te lezen. Het is een geweldige verhaal met mensen en dieren en magie. Nu wachten op het derde deel.
- Avengers: Endgame
Avengers: Endgame is een schitterend einde aan de samenstelling van de Avengers zoals we hem al jaren kende. Bij deze film heb ik veel tranen laten vloeien.
- De Drägan Duma-trilogie (Patty van Delft)
Ik kan alleen maar hopen dat het goede voornemen voor 2020 van Patty van Delft is om nog veel vaker terug te keren naar de wereld van Drägan Duma.
- The Lion King
De live-action verfilming van The Lion King is zo mooi, met zoveel nostalgie en enorm goed verfilmd. Geen hyena Ed, maar ook hier tranen bij alle liedjes en herinneringen.
Daniel
2019 was voor mij een jaar vol nieuwe, fantastische films, boeken, series en meer. Ik heb gekeken wat er zoal op Modern Myths verschenen is en daaruit een top 5 geselecteerd van mijn favorieten uit het fantastische genre in 2019. Gemakkelijk was dat niet met alle Stephen King-verfilmingen, een Star Wars-serie, Disney vervolgen en live action remakes. En natuurlijk alle horror. Eens zien wat er overbleef:
- Star Wars: The Mandalorian
De vijfde plek was een strijd tussen twee Star Wars-vertolkingen. Zowel de negende film als de Star Wars: The Mandalorian serie op Disney+ mochten van mij op deze plek. Na het achtste deel van de Skywalker-saga geloofde ik bijna niet meer in ‘the force’, maar voor mij maakte de negende film veel goed. Ik ben dol op die bijzondere ruimtewerelden en al die vreemde wezens en droids. The Mandalorian won deze vijfde plek met het coherente verhaal. Zijlijnen bleken uiteindelijk samen te komen en de meeste afleveringen volgden elkaar logisch op. De serie deed geen moeite om veel afleveringen te maken, maar met elke week een nieuw missie voor de Mandalorian, gaf de serie ons een kijkje in de wereld na ‘The Empire’. Ik kijk uit naar seizoen twee!
- Joker
Op vier Joker. Van alle superhelden ben ik nog het meest onder de indruk van Batman, en dan vooral de veelzijdige slechteriken. The Joker is een figuur dat vroeger in mijn nachtmerries voorkwam en waar ik nog steeds van kan rillen. Van de horrorfilms van dit jaar vond ik Joker nog wel het gruwelijkst (en dat terwijl het niet eens een horror is). De film was direct, hard en maakte indruk. Zou ik hem snel nog eens kijken? Nee, want die confrontatie kan ik niet aan. Terecht dat Joaquin Phoenix een Golden Globe won.
- IT: Chapter Two
Er is geen andere schrijver waar ik zoveel van in mijn kast heb staan als Stephen King. Een van mijn favoriete boeken, en een van de eerste die ik van hem las, was dan ook IT. Ik ben dol op de oude versie waarin Tim Curry de clown Pennywise vertolkte. Toch heeft Bill Skarsgård bijgedragen aan mijn liefde voor de nieuwe versie. IT: Chapter Two bracht alles mooi bij elkaar en was zeker het wachten waard. Een verhaal waarvan ik blij ben dat het naar deze tijd is gehaald.
- The Dark Crystal: Age of Resistance
Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld, maar in zo’n lijstje mag dat. Hoewel de oorspronkelijke The Dark Crystal film tien jaar voor mijn geboorte uitkwam, heb ik hem met veel liefde bekeken toen ik klein was. Ik had niet gedacht ooit nog terug te kunnen keren naar de mythische wereld van de Skeksis en de Gelflings en toch maakte Netflix dit mogelijk. In een avond keek ik de The Dark Crystal: Age of Resistance serie uit. Niet alleen bewonder ik de film voor de originele vertelstijl (met het gebruik van poppen), maar ook vanwege de prachtige, klassieke fantasy-elementen. Je zag dat ook allemaal in de Netflix-serie terug.
- Pokémon: Shield
Ik zie mezelf niet als een gamer, maar van al het fantastische dat 2019 te bieden had, won dit nieuwe spel in de Pokémon-serie het zeker. Pokémon: Shield bevatte alles waar ik van hield en in mijn recensie kun je het enthousiasme teruglezen. Dit was iets waar ik reikhalzend naar uitkeek en het stelde niet teleur.
Jeroen
Modern Myths stelt mij als hoofdredacteur in staat om het fantastische genre nog intenser te beleven dan toen het voor mij ‘slechts’ een hobby was. Ik ben nu achter de schermen op festivals, krijg schrijvers en tekenaars uit de hele wereld te spreken en kom in contact met meer titels dan ooit. Een keuze maken voor een top 5 is dan een schier onmogelijke taak, zeker gezien ik het hartgrondig eens ben met alle keuzes van mijn teamleden. Bij deze dan de mijne:
- O Beautiful Night
Ik hou van pompeuze actiespektakels met superhelden of legers fantasy-monsters, maar ook van intieme, fantastische vertellingen. Op Imagine Film Festival krijg je een week lang van deze schitterende pareltjes te zien en O Beautiful Night is daar een van. Een nachtje op stap met de dood, vol melancholiek en flarden van dromen, om daarna volop van het leven te kunnen genieten. Tijd dat deze film in het reguliere circuit gaat draaien.
- Spider-Man: Far From Home
Joker is bijna een verplicht nummer op een top 5 van 2019, maar gezien André en Daniel daarin al voorzien hebben, kan ik lekker Spider-Man: Far From Home noemen. Niets eens vanwege het verhaal, maar omdat ik hem in de 4DX-kermiszaal in de bioscoop gezien heb. Er werden mistkanonnen afgevuurd, waardoor Mysterio levensgroot uit die mist tevoorschijn kwam. Ik lees al superheldencomics sinds mijn prille jeugd en het twaalfjarige jongetje in mij vergeet die ervaring nooit meer.
- Doctor Sleep
Geen intieme film en geen groots spektakel, maar een lange, onderhoudende avonturenthriller op nummer 3. Doctor Sleep is een recht-toe-recht-aan verhaal over de strijd tussen goed en kwaad. Heerlijk genieten en je laten meevoeren.
- Zone Blanche
De Franse serie Zone Blanche op Netflix vertelt een sfeervol, spannend verhaal, waarbij je je elke aflevering afvraagt of je met het bovennatuurlijke te maken hebt, of met de excentrieke bewoners van het afgelegen Franse bergstadje Villefranche. De serie zit vol Keltische invloeden en tettert niet zo van je scherm als bijvoorbeeld Stranger Things. Ook van die serie kan ik genieten, maar in deze top 5 kies ik voor de Fransen, in plaats van de Amerikanen.
- The Witcher
Mijn nummer een was een strijd tussen Star Wars: The Mandalorian en The Witcher. Beide series hebben me verrast en verdrongen zich in mijn kijklijst om als eerste gezien te worden. The Mandalorian is gemaakt in de spaghetti-western stijl waar ik van hou en speelt zich – net als Star Wars: Rogue One – af in de Star Wars-periode waarmee ik opgegroeid ben. Een geweldige mix van alles waar ik dol op ben, maar toch kregen de afleveringen van The Witcher elke week voorrang op Mando. Als je de duimschroeven aandraait, kies ik toch altijd voor fantasy boven sciencefiction en de avonturen van Geralt van Rivia zijn tot de serie op Netflix aan mij voorbij gegaan. Onbegrijpelijk, want het bevat de kernelementen van sprookjes als die van Grimm en zit vol met folkore en mythische wezens uit de Slavische legendes. Ik heb meteen alle The Witcher-boeken van Andrzej Sapkowski besteld en ben aan het genieten. Deze voor mij nieuwe wereld ontdekken is het extraatje dat The Witcher de eerste plek opgeleverd heeft. Genieten.
Paul
- Gibbous – A Cthulhu Adventure
Gibbous – A Cthulhu Adventure is een superleuke game waarin humor op de eerste plaats staat. Het leukste van het spel is dat je als speler zelf ook in de maling genomen wordt.
- Death Stranding
Hideo Kojima! Meer hoef ik niet te vertellen.
- Spider-Man
Deze PlayStation 4 exclusieve titel heeft alles wat een goede Spider-Man game moet bezitten: meerdere bad guys en super leuke side missions. Spider-Man van Insomniac Games mocht niet in mijn rijtje ontbreken.
- Pokémon Shield & Sword
Pokémon kijk ik al sinds ik een kleine jongen ben en de spellen speel ik al vanaf de Game Boy. Dus ook deze nieuwe titel mocht ik gewoon niet missen.
- Detroit: Become Human
Detroit: Become Human kwam voor consoles uit in de lente van 2018. Omdat we begin 2019 geen top 5 van dat jaar gemaakt hebben, gebruik ik deze kans om de game alsnog de eer te geven die het verdient. Daarbij kun je Detroit: Become Human sinds december 2019 ook op je pc spelen, dus technisch gezien is dat een prima excuus om hem alsnog in mijn top 5 te zetten. Hij staat op nummer een omdat het spel goed in elkaar zit en de personages het verhaal geweldig neerzetten.
Yvette W.
- De boeken van Terra Fabula (Peter DeWillis)
De Terra Fabula boekenserie telt op dit moment vier boeken en is eigenlijk bedoeld voor oudere kinderen. Maar geef nou toe, zijn we eigenlijk niet allemaal een beetje kind gebleven? In deze serie reizen de hoofdpersonen af naar een wereld die eigenlijk gewoon bestaat in de wereld waar wij nu in leven. Wij kunnen hem alleen niet vinden… Lees alles over mijn avonturen in Terra Fabula in mijn recensie.
- Rapalje Zomerfolk
Dit kleine festival in Groningen staat in de top 5 van meest kindvriendelijke festivals in Nederland. Iets wat je volledig begrijpt als je er eenmaal geweest bent. De sfeer op dit fantasy muziekfestival is gemoedelijk en jong en oud loopt er in kilt op blote voeten door het gras. Klein, maar daardoor extra fijn.
Modern Myths Redactie Top 5 van 2019: Rapalje Zomerfolk 2019 aftermovie
- Castlefest
Elk jaar verrijst in Lisse weer een geheel eigen wereld, die een lang weekend in augustus blijft bestaan. Castlefest is telkens weer een feest van muziek, cosplay, lekker eten, leuke kraampjes en nieuwe vriendschappen. Een plek waar iedereen zich thuis voelt en alles kan.
- De Smaragden Troon (Evi F. Verhasselt)
Deze Nederlandstalige schrijfster zet met het tweede deel van haar Laatste Erfgenaam-serie weer een fantastisch verhaal neer. Voor Modern Myths mocht ik beide boeken uit deze serie lezen. Het verslag hiervan lees je op De Laatste Erfgenaam – De Saffieren en Smaragden Troon. Een tip van de sluier: ik kan niet wachten op het volgende deel en hoop dat de serie vele boeken gaat tellen!
- Godsgraf (Jay Kristoff)
In 2019 kwam het tweede deel van de Nimmernacht-trilogie van schrijver Jay Kristoff uit in het Nederlands: Godsgraf. In de boeken volg je de meest dodelijke pupil van het sluipmoordenaarscollege. Het is een meeslepende Young Adult-serie met onverwachte wendingen, van een schrijver die niet bang is om hoofdpersonen te vermoorden. Deel drie – Darkdawn – is al uit in het Engels en wordt hopelijk snel vertaald.
Volg Modern Myths en laat van je horen!
We zijn benieuwd of je het eens bent met onze top 5’s en welke van de titels die we noemen je gelezen en gezien hebt. Of op welke festivals je geweest bent. Hebben we nog dingen gemist die we niet mogen overslaan? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel of via onze social media kanalen. Want wat natuurlijk het meest fantastisch is, is dat jullie onze site lezen en enthousiast zijn!
Ook in 2020 laat Modern Myths van zich horen. Volg ons via onze kanalen:
Facebook – Twitter – Instagram – YouTube – Nieuwsbrief
Lees meer van de redactie in de rubriek Columns!
© 2019-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen