Iedereen is het erover eens, 2020 was een raar jaar. Maar, ondanks de lockdowns en alle bijkomende ellende, was het toch ook een jaar van meer zien, spelen en lezen. Want tja, als je toch binnen zit… Ook de redactie van Modern Myths genoot weer een jaar lang van het fantastische genre. In deze Modern Myths Redactie Top 3 van 2020 zet elk redactielid zijn of haar absolute aanraders voor je op een rij. Gezien het nu begin 2021 is en we nog steeds achter slot en grendel zitten, kun je mooi wat nieuwe lees-, speel- en kijktips opdoen!
Geen festivals en comic cons, wel online varianten. Weinig in de bioscoop, maar in ieder geval wel de nieuwe Christopher Nolan – TENET – op het grote scherm gezien. En daarnaast films als Mulan en Soul rechtstreeks naar Disney+. Geen handen schudden met Christopher Paolini, Jan Verheyen, Thekla Reuten of Etienne Augé, maar de webcam was gewillig. Kortom, de lockdown is wat je er zelf van maakt. We hopen je ergens dit jaar weer fysiek te kunnen ontmoeten, maar voor het zover is, blijft ons avonturiersgilde gewoon actief op de website.
In deze eerste week van 2021 krijg je van ons in de Modern Myths Redactie Top 3 van 2020 de redactie toppers van afgelopen jaar, op alfabetische volgorde van redacteur. Blijf gezond en blijf ons lezen en volgen!
Modern Myths Redactie Top 3 van 2020
André
3. The Color out of Space
Richard Stanley is terug. En hoe! Met zijn Lovecraft verfilming The Color out of Space en Nicholas Cage in de hoofdrol levert hij een heerlijk sfeervolle film af.
2. The Invisible Man
Deze interpretatie van het klassieke The Invisible Man verhaal laat je de gehele tijd elk hoekje afspeuren naar iets dat je niet kan zien. Erg knap als een film dit voor elkaar krijgt.
1. Bacurau
In deze Braziliaanse wraakwestern zien we hoe het dorpje Bacurau ineens van de navigatiesystemen verdwijnt en alle mobiele telefoons spontaan geen signaal meer hebben. Dan worden de dorpelingen aangevallen en moeten ze zichzelf verdedigen. Bacurau is de juryprijswinnaar in Cannes en niet geheel onterecht!
Anouk
3. The Orïsha Legacy 2: Vrees en Wraak (Tomi Adeyemi)
Op dit vervolg zat ik al een tijd te wachten en The Orïsha Legacy 2: Vrees en Wraak stelde absoluut niet teleur. Magie in alle soorten, de angst onder een volk; het verhaal pakt je en laat je niet zomaar meer los.
2. His Dark Materials (HBO)
De boeken heb ik jaren geleden gelezen, net nadat de film The Golden Compass uitkwam. De film deed het boek absoluut geen eer aan en daardoor ging ik nogal sceptisch de His Dark Materials serie van HBO in. Gelukkig was de serie wel echt heel goed en is dit jaar ook seizoen 2 uitgekomen.
1. Elfhame: De Wrede Prins en De Gevallen Koning (Holly Black)
Niks is zo fijn als helemaal ondergedompeld te worden in een fantasiewereld. Zeker in de rare tijd van 2020 was het echt een genot om even te ontsnappen naar de wereld van Elfhame. De spanning, sensatie en alle intriges in Elfhame: De Wrede Prins en Elfhame: De Gevallen Koning laten je niet los en zorgen ervoor dat je alleen maar wilt lezen en blijven lezen. Lees ook mijn recensie van De Gevallen Koning om je te laten overtuigen waarom je dit verhaal echt moet gaan lezen.
Daniel
Geen jaar is te vergelijken met 2020. Films en series waar we reikhalzend naar uitkeken werden uitgesteld of kwamen op streamingsdiensten waar je misschien geen abonnement voor hebt. Desondanks is er genoeg uitgekomen dat zorgde voor tijdverdrijf. Dit alles terugdringen tot een top 3 wordt – zelfs dit jaar – een moeilijke opgave. En dan winnen toch de series/films/boeken/spellen die er even voor zorgen dat je de pandemie volledig vergeet. Bijna had ik een top 3 met alleen series, maar ik dwong mezelf wat variatie toe te voegen. Voor mij was 2020 vooral een jaar waarin ik verliefd werd op dingen die veel ouder waren: het bordspel Gloomhaven, de serie The Walking Dead en het boek en de serie van The Haunting of Hill House. Zij hebben dit lijstje niet gered, maar mogen zeker benoemd worden. Mijn nieuwe binnenkomers voor 2020 zijn geworden:
3. Dark (Netflix)
Deze Duitse serie is al een tijdje te zien op Netflix. Dark seizoen 3 is sinds juni van dit jaar beschikbaar. In Dark volg je verschillende families in het dorpje Winden. Er is een enorm palet aan personages dat je volgt door verschillende tijden. Toegegeven, het derde seizoen had niet op dit lijstje gestaan als ik hem alleenstaand had benoemd. Maar daarom benoem ik hier Dark als volledige serie. Ik heb bewust gewacht tot het laatste seizoen aangekondigd zou zijn en toen ik eenmaal begon, was ik volledig verkocht. ’s Avonds lag ik nog na te denken over de mogelijke familiebanden. Het einde van de gehele serie was wat veel, maar toch haalt het de eerdere seizoenen voor mij niet onderuit.
2. Midnight Sun (Stephanie Meyer)
Mijn derde en eerste plek waren zo gevuld, maar verrassend genoeg was deze tweede positie de lastigste om te vergeven. Ik wilde niet nog een serie, maar geen enkele film heeft een blijvende indruk op me achtergelaten. Zelfs TENET niet. Toen ik terugkeek naar de boeken die ik dit jaar heb gelezen, sprong er eentje wel echt uit: Midnight Sun van Stephanie Meyer. Hoewel de criticus in mij vond dat het boek niets aan de serie toevoegde, heb ik het razendsnel en met plezier uitgelezen. In deze hervertelling van Twilight lezen we nu vanuit het perspectief van vampier Edward Cullen hoe hij verliefd wordt op het mensenmeisje Bella Swan. Geen enkel boek liet me zo mijn omgeving vergeten als dit boek. Een “guilty pleasure” waar ik me niet zo guilty over voel.
1. Star Wars: The Clone Wars seizoen 7 (Disney+)
Van februari tot mei kon je via Disney+ genieten van het laatste seizoen van Star Wars: The Clone Wars. Wie had durven denken dat we zes jaar na seizoen 6 toch nog afleveringen zouden krijgen? Intussen hebben fans van de animatieseries het moeten doen met Star Wars: Rebels (ook erg goed) en Star Wars: Resistance. Rebels gaf ons nog wat antwoorden, maar toch bleven er gaten achter. Zo kreeg Ahsoka niet het spectaculaire einde dat ze verdiende. Seizoen 7 loste dit allemaal op en wakkerde opnieuw mijn liefde voor deze verhalen aan. Hoewel The Mandalorian seizoen 2 ook uitstekend is, zijn de gevechten in dit laatste seizoen van de animatieserie niet te verslaan. Sorry, Grogu!
Dirk
3. Bloodshot
Bloodshot is zeker niet de beste film van 2020, maar moest wel in mijn top 3 komen. Het is tenslotte de eerste recensie die ik voor Modern Myths heb geschreven. Ik vond het verfrissend dat er nu eindelijk eens een superheld van Valiant Comics in het zonnetje werd gezet. De laatste jaren domineren Marvel en DC namelijk de bioscopen als het om superhelden gaat. Helaas heeft Bloodshot niet echt een kans op het witte doek gehad, omdat de deuren van de bioscoop werden gesloten vanwege corona.
2. Dogs Don’t Wear Pants
Tijdens het Imagine Film Festival zag ik Dogs Don’t Wear Pants online. Misschien niet de meest voor de hand liggende titel voor Modern Myths, maar wel één van de vreemdste films die ik dit jaar heb gezien. Een zwart, tragikomisch liefdesverhaal, dat binnenkomt.
1. The Boys (Amazon Prime Video)
Modern Myths collega André wees me al een tijdje geleden op The Boys, maar ik had nog geen Amazon Prime Video. Ik ken de comics die geschreven zijn door Garth Ennis (Preacher), maar had de serie nog nooit gezien. Hier is verandering in gekomen toen ik onlangs Amazon Prime Video afsloot en me vol overgave stortte op deze superheldenserie vol klootzakken. Het aantal “WTF”-momenten ligt hoog in deze serie. Het eerste en tweede seizoen zijn er in sneltreinvaart doorheen gejaagd. Bedankt voor de tip, André!
…ik had trouwens met gemak een top 10 kunnen vullen en misschien zelfs wel een top 20. Ik heb het afgelopen jaar namelijk behoorlijk wat gekeken. Andere hoogtepunten waren de nostalgische tekenfilmserie Avatar: De Legende van Aang en natuurlijk de HBO-serie Watchmen. Keuzes, keuzes en een flinke kijkvoorraad voor 2021!
Helmie
3. The Ballad of Songbirds and Snakes (Suzanne Collins)
The Ballad of Songbirds and Snakes, omdat ieder uitstapje terug naar The Hunger Games een fantastische reis is.
2. Mulan (Disney+)
Hoewel ik vooraf sceptisch was, vond ik de live-action versie van Mulan op Disney+ een ongelooflijk spectaculaire film. Mijn voorkeur gaat zelfs uit naar deze nieuwe versie!
1. De Sharani serie (Kevin L. Nielsen)
De Sharani serie is mijn grote verrassing van 2020. Een meeslepende sciencefiction-trilogie in een woestijnwereld.
Jeroen
Als hoofdredacteur van een digitaal magazine zit je veel achter je laptop, maar in 2020 werd het allemaal wel iets te gek. Ik mis het maken van reportages op festivals, het spreken met alle creatieve personen tijdens persscreenings en presentaties, het rondhangen in de bioscoop en natuurlijk de fans van Modern Myths in het echt ontmoeten! Maar terwijl we wachten op het coronavaccin, druppelde het fantastische genre door mijn infuus van boeken, comics, films, series en spellen onverminderd door. Nu nog een keuze maken voor de Modern Myths Redactie Top 3 van 2020…
3. Labyrinth The Card Game
Ook al loop ik over vijf jaar al een halve eeuw (!) op deze wereld, mijn geheime liefde voor Jennifer Connelly is nooit verdwenen en Jim Henson’s Labyrinth kan ik blijven kijken. Maar Labyrinth The Card Game is van zichzelf gewoon een heel leuk spelletje. Zelfs al zouden al mijn geliefde personages niet op de kaarten staan. Het is een beetje klaverjassen met onverwachte elementen. Heerlijk onvoorspelbaar, zeer verslavend en perfect om met vrienden te spelen. Je speelt het met zijn vieren, dus als je een partner hebt en je nodigt twee vrienden uit, ben je helemaal coronaproof!
2. The Witches’ Brew (Dan Temianka)
Een hele leuke omslag lokte me naar The Witches’ Brew, maar het bijzondere verhaal van Dan Temianka over een magische wereld waarin heksen en heren van stand lijnrecht tegenover elkaar staan, verraste me op elke pagina. Het taalgebruik in het boek is om van te smullen en voor liefhebbers van Britse humor a la Blackadder is dit een must read. Zelfs al is Temianka een Amerikaan.
1. Doom Patrol (Amazon Prime Video)
Tja. En dan moet je een serie of film kiezen voor je top 3. Weer The Mandalorian? Watchmen, omdat de gelijknamige comic van Alan Moore je all-time favorite is? TENET, want tjongejonge wat een film en ik wil de bioscopen een hart onder de riem steken? Nee, het wordt Doom Patrol, waarvan seizoen 1 en 2 op Amazon Prime Video staan. Deze superheldenserie is zo losgeslagen dat het je elke aflevering duizelt. De absurdistische humor – die geloofwaardig blijft – staat in schril contrast met de schrijnende pijn van de hoofdrolspelers. Elke aflevering leer je meer over Crazy Jane, Elasti-Girl, Cyborg, Robotman, Negative Man en hun Chief. En elke keer worden deze personages rijker en het verhaal nog meer bizar. Ik ben dol op superhelden in al hun verschijningen en deze insteek raad ik je aan als je variatie wilt in de dertien in een dozijn, rechttoe rechtaan actieverhalen. Die zijn ook leuk, maar niet altijd origineel.
Joany
3. Curon (Netflix)
Curon was mijn eerste recensie-ervaring bij Modern Myths. Omdat ik er met die insteek in dook, keek ik met een heel ander oog naar elke aflevering. Het is een serie die ik normaal gesproken minder snel had gekeken en werd daardoor een hele leuke ervaring!
2. Slapen in een Zee van Sterren (Christopher Paolini)
Slapen in een Zee van Sterren is het dikste boek dat ik dit jaar las, maar toch ging ik er bliksemsnel doorheen; een goed teken. Het was ook een razend toffe ervaring om Christopher Paolini voor Modern Myths over dit boek te mogen interviewen!
1. The Long Way to a Small, Angry Planet en A Closed and Common Orbit (Becky Chambers)
Dit jaar ontdekte ik de boeken van Becky Chambers. De hoopvolle toon en imperfecte personages waren precies wat ik nodig had om 2020 door te komen. De verhalen en vooral het gevoel dat ze in me losmaakten, zijn enorm bij mij blijven hangen. The Long Way to a Small, Angry Planet en A Closed and Common Orbit zijn goede aanraders voor iedereen die in deze tijden een dosis feelgood kan gebruiken.
Paul
3. Immortals Fenyx Rising (Nintendo Switch)
Immortals Fenyx Rising is een game die er wat kinderlijk uitziet, maar op het gebied van verhaalvertelling toch volwassen is. De manier waarop het verhaal verteld wordt is ook erg origineel.
2. Cyberpunk 2077 (PlayStation 4)
Ondanks alle bugs is Cyberpunk 2077 een spel met Keanu Reeves en dus sowieso een supervette game!
1. Assassin’s Creed: Valhalla (PlayStation 4)
Assassin’s Creed: Valhalla is weer een hele vette Assassin’s Creed waarin je een sluipmoordenaar bent in het Viking-tijdperk.
Roxan
2020. Een raar jaar voor iedereen dat we allemaal graag snel achter ons laten. Maar als ik me dan op de positieve kanten richt, heb ik dit jaar meer tijd gehad om een heleboel leuke boeken te lezen. Maar misschien is het niet geheel onbegrijpelijk dat mijn drie favoriete boeken van vorig jaar allemaal in het genre “magisch realisme” passen. Het zijn herkenbare werelden, maar net iets anders. Magischer en fantastischer dan de onze. Escapisme op zijn best.
3. The Once and Future Witches (Alix E. Harrow)
Krachtige vrouwen en magische revolutie. Op de valreep van 2020 was The Once and Future Witches nog een heel leuk, verrassend boek van een veelbelovende nieuwe schrijfster.
2. The Invisible Life of Addie LaRue (V.E. Schwabb)
Onvergetelijk en ontroerend. The Invisible Life of Addie LaRue is het meest volwassen boek van V.E. Schwabb tot nu toe. Het was het lange wachten meer dan waard. De Nederlandse vertaling komt 19 januari uit.
1. The Starless Sea (Erin Morgenstern)
Mijn absolute favoriet van afgelopen jaar is The Starless Sea. Dit is een prachtig en sprookjesachtig verhaal in een hele originele wereld. Geweldig voor als je gewoon even wil ontsnappen van de realiteit. Ik blijf erbij, in dit boek wil ik wonen.
Silvia
3. The Dark and the Wicked
Gerecenseerd door mijzelf: The Dark and the Wicked, die door de kunst van het weglaten en met een beklemmende sfeer een goede film is.
2. The Lighthouse
Op twee staat, gerecenseerd door Dirk, The Lighthouse. Ook weer in het rijtje mystiek. Hoewel ik hem nog niet gezien heb, ben ik wel erg benieuwd naar deze zwart-witfilm met beklemmende sfeer. Willem Dafoe stelt naar mijn mening ook niet vaak teleur, dus hij staat alvast in mijn top 3.
1. The Invisible Man
Op de eerste plek – gerecenseerd door André – The Invisible Man. De opbouw en insteek van het verhaal vond ik erg goed en ook het eind vond ik om te smullen. Het gaat over een vrouw die gewoon genadeloos wraak neemt op haar echtgenoot. Eens een keer niet dat softe gedoe!
Yvette Hazebroek
2020 was voor mij een leesjaar – er was niet veel anders te doen! Met 35 gelezen boeken ben ik erg tevreden (niet mijn record, maar hé, ik heb tegenwoordig een kleintje thuis). Mijn top 3 lijstje heb ik samengesteld door me af te vragen: wat vond ik het meest verrassend?
3. Voorbij de storm (verhalenbundel)
De bundel Voorbij de storm staat bomvol pakkende verhalen die een verrassende kijk op de toekomst geven. Ook iemand die niet zo van het genre houdt, kan zich hier vast in vinden! Hij wordt binnenkort door Jeroen gerecenseerd.
2. De Brug der Getijden 7: De Verloren Legioenen (David Hair)
Ik heb lang gewacht op De Brug der Getijden 7: De Verloren Legioenen en blij dat hij er eindelijk is. Kom maar op met het laatste deel!
1. Terras Altas – Puur Wit (Patty van Delft)
Terras Altas – Puur Wit is van Nederlandse bodem. En wát een heerlijk boek. Het leest lekker door, is spannend en af en toe angstaanjagend. Allemaal heel vermakelijk!
Yvette Wolters
Zoals voor iedereen was 2020 voor mij een vreemd jaar, iets wat ook te zien is aan mijn lijstje. Normaal zou er namelijk minimaal één festival in mijn top 3 staan. Maar ja, die gingen helaas niet door. Veel festivals deden erg hun best om digitaal toch iets voor hun fans neer te zetten, maar dat is niet hetzelfde. Hopelijk kunnen we snel weer genieten van een aardewerken beker mede tijdens de festivalzomer van 2021!
Gelukkig waren er in 2020 genoeg andere hoogtepunten en mocht ik bijvoorbeeld voor de nieuwe rubriek “Modern Myths Spellenavond” geweldige bordspellen spelen. Ook zijn er weer nieuwe boeken uitgekomen en natuurlijk leuke series. Genoeg te doen dus tijdens de lockdown!
3. The Mandalorian (Disney+)
Het tweede seizoen van The Mandelorian stelde niet teleur. Ik zat dan ook trouw elke week vol verwachting aan Disney+ gekluisterd voor de nieuwste aflevering. Daniel schreef een mooi achtergrondartikel over deze serie.
2. De boeken van Sarah J. Maas – Het Mes van de Sluipmoordenaar en Crescent City 1
Het Mes van de Sluipmoordenaar mocht ik zelf recenseren en Crescent City 1 – Huis van Aarde & Bloed las Anouk voor ons fantastische magazine. Maar als echte Maas-fan heb ik ze natuurlijk allebéi verslonden. Anouk vond het eerste deel van de Crescent City-reeks misschien maar matig, maar ik ben er helemaal weg van. En ik hoop dan ook dat het tweede deel snel verschijnt.
1. Root
Dit bordspel is volledig asymmetrisch en is daarom nooit hetzelfde. Mijn favoriete bordspel van dit moment is zonder twijfel Root. En ik mocht hem voor Modern Myths spelen. Sinds mijn recensie is hij nog ontelbare keren op tafel gekomen en ik weet zeker dat niet snel zal veranderen!
Modern Myths Redactie Top 3 van 2020 – Volg Modern Myths en laat van je horen!
We zijn benieuwd of je het eens bent met onze toppers in deze Modern Myths Redactie Top 3 van 2020. Welke van de titels die we noemen heb jij gelezen en gezien? Hebben we nog dingen gemist die we niet mogen overslaan? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel of via onze social media kanalen. Op naar weer een fantastisch nieuw jaar!
Ook in 2021 vind je Modern Myths hier online en via onze social media kanalen. Volg ons op:
Facebook – Twitter – Instagram – YouTube – Nieuwsbrief
Lees meer van de redactie in de rubriek Columns!
Modern Myths Redactie Top 3 van 2020: © 2019-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen