Bright Ward en Jakoby 1

Modern Myths kijktip: Bright – Fantasy in het alledaagse, harde leven van L.A.

Stel dat een wereld als Middle-Earth uit de boeken van J.R.R. Tolkien verder evolueert, zoals onze huidige maatschappij een uitvloeisel is van de Middeleeuwen. Dan zou je nu uit je raam kijken en Elven, Orcs en andere magische wezens op straat zien lopen. Dit is de premisse van Bright, die nu te zien is op Netflix en daarmee binnen het territorium van de Modern Myths kijktips komt.

In het Modern Myths Nieuws – Week 49 kondigden we Bright al aan en trokken de vergelijking met de klassieke cyber-punk RPG-serie Shadowrun. Ook in die wereld worden de figuren uit de fantasy literatuur in een moderne wereld geplaatst, maar dan met een mix van sciencefiction. Bright speelt zich echter af in het Los Angeles van ‘hier en nu’. De technologie is hetzelfde als wat je dagelijks om je heen ziet; enkel wordt het nu ook gebruikt door de fantastische wezens. Rassen- en klassenverschillen komen daar echter wel bij kijken. Zo zijn de Orcs het uitschot van de maatschappij en hangen ze voornamelijk als gangsters rond op straat. De Elven zijn de jet-set, zij rijden rond in sportwagens en maatpakken en hebben het voor het zeggen. Daartussenin zit de mensheid, met zijn eigen ups- en downs, zoals we gewend zijn in elke Amerikaanse politieserie over het harde leven in de grote stad.

Bright Ward en Jakoby 2

Bright, een invuloefening

Wat dat betreft is Bright een makkelijk invulplaatje: neem de zojuist genoemde doorsnee politieserie, vul de straatbendes aan met Orcs en de rijke, corrupte bovenlaag met Elven. Begin met een getergde politie agent (Will Smith als de mens Daryl Ward) en geef hem een nieuwe partner waar hij niet op zit te wachten (Joel Edgerton als de Orc Nick Jakoby) in een met corruptie doordrenkt politiebureau. Voeg een misdaad toe waar de twee ruziënde partners bij betrokken raken en laat de chaos losbreken. Origineel? Dat niet. Leuk? Jazeker! De mythologie van een The Lord of the Rings-achtige geschiedenis zit namelijk goed in het verhaal van Bright verweven en de misdaad die de genoemde chaos doet losbreken is ook begrijpelijk wereldbedreigend. De televisiefilm wordt gedragen door de Fantasy-kernwaarden die we allemaal kennen en wordt extra leuk doordat je bijvoorbeeld op de achtergrond af en toe andere fabelwezens ziet. Zo wordt er gehint naar een grotere wereld.

Bright bad guys

Orcs in de maatschappij

Naast het ‘urban’ avontuur met schietpartijen en achtervolgingen draait het in Bright ook vooral om het rassenverschil en wat dat betekent voor de samenwerking tussen Ward en Jakoby. Het is vooral de strijd van de Orcs die in deze film naar voren komt. Niet alleen hun plek in de maatschappij, maar ook hun onderlinge tradities liggen gevoelig en zijn een bron van onrust en geweld. Wat dat betreft lijkt Bright op de televisieserie Alien Nation uit 1988, om nog maar een vergelijking te trekken. Ook in die serie werden de aliens door de mensen met de nek aangekeken en hadden ze daarnaast hun onderlinge problemen.

Modern Myths is Bright fan

Bright zal je dus niet uit je stoel blazen met originaliteit, maar het is gewoon een leuke fantasyfilm. Noomi Rapace (Millennium, Prometheus) als de elf Leilah is beeldschoon en griezelig en Joel Edgerton zet de Orc Jakoby goed neer. Ook zit er voldoende humor in de film, zoals je van Will Smith mag verwachten. Toch haalt dit de scherpe kantjes van de rassen- en klassenverschillen er soms teveel af. Jakoby klaagt dat Ward hem in het begin vol haat aankeek, maar Will Smith wist dat niet over te brengen. Als het niet gezegd was, had je het niet gezien. De diepgang in Bright zwalkt dus een beetje en het is alles onder de streep gezien niet zo vreemd dat de film voornamelijk slechte recensies krijgt van de doorsnee media. Maar zoals in de intro van dit artikel al gezegd is, past Bright volledig in het straatje van Modern Myths. Ik vind het smaken naar meer en zie een Bright-serie wel zitten in navolging van deze televisiefilm. Er valt namelijk nog voldoende te ontdekken in dit L.A. met een fantasy-sausje. Bright is een prima voorafje; zet het hoofdgerecht maar in de oven, Netflix.

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Bright Rapace

 

Bright Ward en Jakoby 1

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken