Lightyear recensie - Modern Myths

Lightyear recensie – Een Pixar Toy Story spin-off met een eigen twist

Buzz Lightyear speelt – naast Sheriff Woody – de hoofdrol in Disneys Toy Story (1995). Daar is hij een Space Ranger actiefiguur en (tot ongenoegen van Woody) het nieuwe favoriete speelgoed van de jongen Andy. Nu, ruim zevenentwintig jaar na zijn eerste film, krijgt Buzz een eigen spin-off in de vorm van een “origin story”. En dan bedoelen we niet het speelgoed, maar de fictieve film waar de beroemde actiefiguur op gebaseerd is. Bouwt deze nieuwe Pixar-animatiefilm voort op de charme van Toy Story, of weet de film voorbij de sterren te gaan? Dat lees je in Joanys Lightyear recensie! 

Zelf naar de oneindigheid en daar voorbij? Doe dan mee met onze Lightyear winactie en win vrijkaartjes!

Lightyear recensie - PosterBuzz Lightyear is een Space Ranger. Samen met zijn collega Alisha Hawthorne begeleidt hij een ruimteschip vol wetenschappers op weg naar hun bestemming. Wanneer ze onderweg een mogelijk bewoonbare planeet tegenkomen, maken ze daar een tussenstop om die te onderzoeken.

De planeet blijkt echter al snel gevaarlijker dan gedacht. Hij wordt bewoond door gemeen uitziende insecten zo groot als honden en plantenstengels die alles in hun pad onder de grond proberen te trekken. Wanneer ook het ruimteschip van Buzz en Alisha op die manier onder de grond getrokken dreigt te worden, moeten ze zo snel mogelijk van de planeet weg zien te komen.

Space Ranger Buzz Lightyear

Gestrand op een onherbergzame planeet

Ondanks hun dappere poging crasht het ruimteschip, waardoor ze, samen met de groep wetenschappers, vast komen te zitten op de onherbergzame planeet. De groep begint al snel aan de reparatiewerkzaamheden en vestigt een basis op de planeet. Het enige wat hen tegenhoudt om te ontsnappen, is dat het nog niet lukt om een bron van brandstof te vinden die het ruimteschip nodig heeft om “hyperspeed” te bereiken.

Het is de missie van Buzz om een weg terug naar huis te vinden en hij is vastberaden om dit ook voor elkaar te krijgen. Maar dat wordt hem moeilijk gemaakt door Zurg, een gigant van een slechterik met een leger meedogenloze robots in zijn kielzog.

Chris Evans als Buzz Lightyear en James Brolin als Emperor Zurg

Lightyear recensie – Sterrencast tussen de sterren

De stemmen van de personages in Lightyear worden door grote namen ingesproken. Zo vertolkt Chris Evans (Captain America in o.a. Avengers: Endgame) Lightyear zelf en is één van de bijrollen weggelegd voor Taika Waititi (What We Do in the Shadows, Our Flag Means Death). Keke Palmer (Ice Age: Continental Drift) speelt Izzy Hawthorne, de kleindochter van Alisha.

Die sterrencast zorgt ervoor dat de voice acting perfect in orde is. Taika Waititi lijkt als Mo bijna zichzelf te spelen, want als je hem niet direct aan zijn stem herkent, dan herken je hem wel aan zijn humor en houding.

Taika Waititi als Mo Morrison, Chris Evans als Buzz Lightyear, Peter Sohn als Sox, Dale Soules als Darby Steel en Keke Palmer als Izzy Hawthorne

Eigen identiteit met een sterke boodschap

De animatiefilm volgt, wat het verhaal betreft, de gebruikelijke Pixar-formule, maar weet desondanks toch vaak verrassend te zijn. Hoewel de ontwikkeling die Buzz doormaakt er soms een beetje dik bovenop ligt, heeft Lightyear een sterke boodschap te vertellen. Door middel van een paar knappe plot twists weet de film dat ook goed over te brengen.

Lightyear is niet bang om zijn eigen pad te kiezen en wijkt daarmee af van de eerdere Toy Story-films, maar zit tegelijkertijd vol leuke referenties naar zijn voorgangers. “To infinity and beyond” bijvoorbeeld, krijgt een nieuwe lading wanneer het door Buzz en Alisha gebruikt wordt om elkaar een hart onder de riem te steken.

Chris Evans als Buzz en Uzo Aduba als Alisha

Lightyear recensie – Verbluffende sci-fi animatie met Star Wars invloeden

De kwaliteit van de animatie is verbluffend, wat ervoor zorgt dat Lightyear ook nog eens prachtig is om naar te kijken. Omdat de film bedoeld is om de ontstaansgeschiedenis van Buzz te laten zien, doet het aan als een ouderwetse sciencefictionfilm. Regisseur Angus MacLane (Finding Dory) wilde het gevoel en de uitstraling van Lightyear baseren op de oude sciencefictionfilms waar hij zelf mee is opgegroeid.

En dat komt goed over. Van de sterren die langs het beeld razen wanneer het ruimteschip met hyperspeed door het heelal raast, tot de creatieve scène overgangen; het doet je hier en daar denken aan de klassieke Star Wars-films. Dat ligt er gelukkig nooit te dik bovenop, waardoor Lightyear, ook wat de animatiestijl betreft, een duidelijk eigen karakter heeft.

Star Wars effecten in Lightyear

Grappen, grollen en spanning

Ook de humor in Lightyear is top. Niet elke grap landt (en sommige grollen gaan iets langer door dan je zou willen), maar de grappen die wel aankomen zijn ronduit hilarisch. Vooral de elektronische kat Sox van Buzz en de sidekicks Mo en Darby zorgen regelmatig voor een lach in de zaal.

Daarnaast is er ook genoeg ruimte voor serieuze momenten en bevat het verhaal soms zelfs een flinke dosis spanning. Al deze elementen zijn goed in balans en afwisselend, zonder dat het de toon van de film aantast. Van begin tot eind weet Lightyear hierdoor te boeien.

Lightyear

Lightyear recensie – Een afgerond verhaal, maar wij willen meer!

Lightyear vormt als verhaal een mooi, afgerond geheel. Maar tegen een vervolg zouden wij zeker geen nee zeggen. Tot slot nog een tip: na de aftiteling volgt nog één kleine scène. Blijf daar dus vooral nog even voor in de bioscoop zitten!

Lightyear draait vanaf 15 juni in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Titel: Lightyear
Regisseur: Angus MacLane
Acteurs: Chris Evans, Keke Palmer, Taika Waititi, James Brolin
Uitgever: Disney
Genre: Animatie / Sciencefiction

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

Keke Palmer als Izzy, Chris Evans als Buzz en Peter Sohn als Sox

To Infinity and Beyond

Joany Taanman

Van kinds af aan is Joany Taanman (1993) geboeid door verhalen. Op haar negende maakte ze een stripverhaal over haar hond die op magische wijze superkrachten kreeg. Sindsdien gaan tekenen en verhalen bedenken voor haar hand in hand. Ze is geboeid door fantasy: van games en boeken tot urenlange video-essays op YouTube die elk detail van deze media uitpluizen. Het moet hierbij niet te grimmig en grauw worden; een goed verhaal moet ook hoop kunnen geven.

Haar favoriete boekenreeks is His Dark Materials, al komt de Gentleman Bastard serie ook aardig in de buurt. Ze kan onbeperkt genieten van Pirates of the Caribbean (alleen de eerste drie) en Full Metal Alchemist: Brotherhood. Ook de Dragon Age en The Witcher games zijn haar zeer geliefd. Haar andere grote passie is geschiedenis. Ze kan zichzelf uren verliezen in de lore van een slim opgebouwd verhaal, of in games met een historisch tintje zoals de Assassin's Creed reeks.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken