De remake van IT, het klassieke horrorverhaal van Stephen King dat in 1990 als miniserie op tv verscheen, is nu op DVD en Blu-Ray verschenen. Voor Modern Myths-redacteur Jeroen een uitgelezen moment om er nog eens goed voor te gaan zitten en de nieuwe versie van Pennywise The Dancing Clown op zich in te laten werken. Vliegt de monsterclown IT op DVD en Blu-Ray je net zo naar de keel als in de bioscoop?
Eerlijk is eerlijk, ik heb niet zulke stalen zenuwen. Van horrorfilms word ik echt zenuwachtig en plotselinge schrikmomenten doen me ook echt opvliegen uit mijn bioscoopstoel. IT heb ik als boek nooit gelezen, maar ik heb wel de oorspronkelijke verfilming van IT gezien. Dat maakt me benieuwd naar de remake door regisseur Andy Muschietti. De miniserie uit 1990 met Tim Curry als de clown Pennywise is bij mij echter nooit blijven beklijven, al vond ik het verhaal over het Amerikaanse stadje Derry waar een monster generaties van inwoners terroriseert, altijd bijzonder indringend. Ik keek dan ook echt met de nodige kriebels uit naar de nieuwe IT en was na afloop zeer enthousiast én hyper van de angst-adrenaline.
IT, de duistere kant van de mens
De nieuwe vertelling van Stephen King’s IT begint in juni 1989. Ik was op dat moment 14, precies dezelfde leeftijd als de jonge hoofdrolspelers van de ‘Losers Club’ in dit eerste deel van het tweeluik. Het tweede deel zal in 2019 verschijnen en speelt 27 jaar later, dus in 2016 als de hoofdrolspelers veertigers zijn. Wat de tijdspanne betreft is de film mij echt op het lijf geschreven, maar het is niet de jaren 80 setting die me aanspreekt. Het is de wijze waarop de film de inwoners van het stadje Derry neerzet. Stephen King weet als geen ander de duistere aard van de mensheid zelf bloot te leggen. De Losers Club loopt bijna meer gevaar bij hun eigen ouders, klasgenoten en de hangjongeren van het stadje zelf, dan wanneer ze Pennywise tegen het lijf lopen. Net als in bijvoorbeeld The Stand van King, zijn het de ‘normale’ mensen in kleine stadjes waar je echt voor op moet passen. Je kunt je afvragen of een stadje als Derry een monster als Pennywise ook niet gewoon verdient.
Pennywise in het volle daglicht
Dan Bill Skarsgård als Pennywise zelf. Moderne computereffecten hebben er voor gezorgd dat veel horrorfilms de monsters in volle glorie in beeld brengen. Dit in tegenstelling tot klassieke monsterfilms, waar de angst in het feit zat dat je de gruwelen enkel in de schaduwen zag. Nu ben ik zowel fan van angst ingegeven door je eigen fantasie – zoals in de eerste Alien, waar je het monster nauwelijks ziet – als huiveringwekkende CGI-creaturen, zoals de zwemmende Aliens in Alien: Resurrection. De nieuwe Pennywise kan me dan ook prima bekoren in vergelijking met Tim Curry, die hem speelde in de 1990-versie. Pennywise belichaamt in deze remake de angst van de hoofdpersonen, door die tastbaar te maken. Zelfs in het volle daglicht. Je ziet de monsterclown en weet dat er iets goed mis is. De blik in zijn ogen in de beroemde scène als hij vanuit een rioolput het papieren bootje aanreikt aan Georgie spreekt boekdelen. Pennywise heeft het vrolijk over popcorn, maar valt dan ineens stil en lijkt in zijn eigen – niet-menselijke – gedachten verzonken te zijn. Die onnatuurlijke dreiging in het gezicht van de clown doet me koud worden van binnen.
Nietsontziend bloederig
Wat er vervolgens met Georgie gebeurt zet meteen de toon voor de film. Deze IT schuwt het bloed niet en zet Pennywise neer als een nietsontziend, onmenselijk monster. Geholpen door de computereffecten verandert de clown in je ergste nachtmerries, vouwt zijn lichaam in onmogelijke bochten en is demonisch in zijn huiveringwekkende slechtheid. De angst die de Losers Club heeft voor de clown is in hun eigen hoofd ‘larger than life’. Pennywise belichaamt deze angst, wat je letterlijk en figuurlijk ziet in de garagescène met de diaprojector. Regisseur Muschietti weet die angst bij mij binnen te krijgen en hem daar te houden. Zelfs als Pennywise zijn naam eer aandoet en een dansroutine opvoert, is dat tegelijkertijd bijzonder grappig als angstaanjagend.
Ook draagt de clown een verleden met zich mee. Een geschiedenis die te maken heeft met de tijd van de pioniers, als het stadje Derry gesticht wordt. De film hint naar die gebeurtenissen en het verschijnen van het monster in de decennia erna, iets waar ik graag meer van zie in het tweede deel. Pennywise is in deze IT meer dan een monster alleen, het is een mysterieus kwaad, gelinkt aan de mensen van het stadje zelf.
IT op DVD en Blu-Ray
Deze nieuwe IT is voor mij een duister kunstwerk. Een film met bonte kleuren die desondanks grauw is. Een film met knappe schrikmomenten, maar ook met een onderliggende dreiging, die niet per se van het monster zelf komt. Ik leef mee met de Losers Club en zit steeds op het puntje van mijn stoel als Pennywise in beeld komt. Zelfs na bepaalde scènes een paar maal teruggespoeld te hebben, blijft de clown eng.
De weggelaten scènes op de DVD zijn interessant om te bekijken, maar zijn terecht uit de film geknipt. Ze voegen niets toe wat niet ook al in de film zit. Misschien had je het lot van de vrienden van psychopathische pestkop Henry Bowers nog willen zien, maar aan de andere kant draait het niet om hen en missen we ze niet. Wil je meer weten over de film zelf en Stephen King? Kies dan voor de Blu-Ray. Naast de weggelaten scènes krijg je daar nog drie documentaires; over Pennywise, de Losers Club en de schrijver zelf. Maar de hoofdattractie blijft de film zelf!
Durf je IT in je huis te laten? Doe dan mee met onze IT op DVD en Blu-Ray winactie. Je vindt hem hier!
Titel: IT
Regisseur: Andy Muschietti
Acteurs: Jaeden Lieberher, Bill Skarsgård, Sophia Lillis
Uitgever: Warner Bros
Medium: DVD / Blu-Ray
Modern Myths service: Koop IT op DVD en Blu-Ray op Bol.com
Meer Modern Myths-recensies vind je hier.
© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl
Reactie plaatsen