House of the Dragon recensie - Modern Myths
BoekenBoeken

House of the Dragon recensie – Een vurige prequel van Game of Thrones

Ruim drie jaar na de finale van de hitserie Game of Thrones is het vanaf 22 augustus eindelijk zover: de eerste aflevering van House of the Dragon streamt op HBO Max! Deze prequel speelt zich af in de wereld van A Song of Ice and Fire Het lied van ijs en vuur – van auteur George R.R. Martin. Helmie en Joany zagen de eerste aflevering tijdens de Europese première in de Beurs van Berlage. Lees in hun House of the Dragon recensie hoe de vurige en bloederige geschiedenis van de familie Targaryen uit Fire and Blood zich ontvouwt!

House of the Dragon recensie - PosterDoor Helmie van Lith en Joany Taanman

Zelf Westeros veroveren? Probeer A Game of Thrones: The Board Game.

Helmie en Joany mochten voor Modern Myths op 11 augustus de rode loper voor de Beurs van Berlage in Amsterdam op om de Europese première van House of the Dragon live mee te maken. Na een feestelijke opening (dresscode: Targaryen cocktail), mochten zij als één van de eersten ter wereld de eerste aflevering bekijken.

Maar kan House of the Dragon tippen aan de originele Game of Thrones serie? Dat lees je in onze House of the Dragon recensie, die we de komende weken aanvullen met onze mening over de rest van deze tiendelige serie op HBO Max!

Steve Toussaint als lord Corlys Velaryon en Eve Best als prinses Rhaenys Targaryen

Draken in de Beurs van Berlage

De Europese première van de eerste aflevering van House of the Dragon vond plaats in de Beurs van Berlage, in ons eigen Amsterdam. Daar was ook een deel van de cast aanwezig, waaronder Matt Smith (Daemon Targaryen, ook bekend van zijn rollen in Doctor Who, The Crown, Morbius en Last Night in Soho), Emma D’Arcy (Rhaenyra Targaryen) en Fabien Frankel (Ser Christon Cole).

Nikkie de Jager presenteerde de avond en interviewde de acteurs bij binnenkomst. Na te worden verwelkomd met een glaasje champagne (of, zoals Helmie en Joany het noemden: een Targaryen cocktail), was het tijd om plaats te nemen in de bioscoopzaal. Ook de acteurs keken mee naar de eerste aflevering en de bezoekers konden genieten van een aantal behind the scenes opnames. Zo zagen we bijvoorbeeld hoe de set voor King’s Landing werd gebouwd en kwam regisseur Greg Yaitanes aan het woord. Na afloop van de screening was ook “The Dragon’s Den” te bezoeken, de House of the Dragon experience, waar de gasten onder andere een foto van zichzelf konden laten maken op een replica van de IJzeren Troon. Tevens kon je er de gigantische schedel van de draak Balerion bewonderen.

House of the Dragon recensie - Modern Myths op de première
Helmie en Joany tijdens de Europese première van House of the Dragon

House of the Dragon recensie – Ontmoet de Targaryens

Het verhaal van House of the Dragon speelt zich zo’n tweehonderd jaar voor de gebeurtenissen van Game of Thrones af. We komen in deze prequel-serie dus geen bekende gezichten tegen uit de eerdere seizoenen, maar maken wel kennis met de dynastie die Westeros honderden jaren met hun draken in hun greep hield: de Targaryens.

Waar dit geslacht in Game of Thrones in ballingschap leeft (Danaerys en haar broer Viserys zijn (waarschijnlijk) de enige overlevenden), zien we hen in House of the Dragon tijdens hun hoogtijdagen. De familie regeert in relatieve vrede over Westeros, met maar liefst tien volwassen draken tot hun beschikking.

HBO Max House of the Dragon - Fire and Blood

Problemen in de familie

Dan dienen zich echter problemen aan. Jaehaerys I Targaryen (Michael Carter (Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi)) heeft geen levende zonen, maar een dochter – Rhaenys Targaryen (Eve Best (Fate: The Winx Saga)). En volgens de wetten van Westeros kan alleen een mannelijke opvolger op de IJzeren Troon plaatsnemen.

Jaehaerys roept een grote raad bijeen in Harrenhall om de belangrijkste huizen van Westeros de knoop over de troonopvolging door te laten hakken. Die raad kiest ervoor om niet zijn dochter, maar zijn kleinzoon Viserys I (Paddy Considine (The Outsider)) als opvolger te benoemen. En zo geschiedde.

Paddy Considine als koning Viserys Targaryen

House of the Dragon recensie – De Dans der Draken

Nu herhaalt de geschiedenis zich echter: ook koning Viserys heeft nog geen mannelijke erfgenaam. Maar ook hij heeft een dochter – Rhaenyra (Emma D’Arcy) – terwijl zijn jongere broer Daemon (Matt Smith) aast op de IJzeren Troon. Het zijn de ingrediënten voor de “Dans der Draken” – het conflict waar de serie zich op zal focussen.

De serie is gebaseerd op het enorm lijvige en prachtig geïllustreerde geschiedenisboek Fire and Blood (Vuur & Bloed), waarin George R.R. Martin de roerige geschiedenis van de familie Targaryen heeft uitgewerkt. Ook de novelles The Princess and the Queen, die ingaat op de rivaliteit tussen Rhaenyra en Alicent, en The Rogue Prince, over Daemon Targaryen, vormen bronmateriaal voor het verhaal. Deze novelles zijn uitgebreid verwerkt in House of the Dragon.

Emma D'Arcy als Prinses Rhaenyra Targaryen en Matt Smith als prins Daemon Targaryen

Joany – Een gewelddadige politieke ramkoers

In de eerste aflevering van House of the Dragon merk je dat alle schaakstukken op zijn plek worden gezet voor het komende seizoen. Je komt meteen te weten waar de verschillende personages voor staan en wat hen in de komende afleveringen zal drijven. Zo heb je de vredelievende, maar passieve, koning Viserys I en zijn instabiele en gewelddadige broer Daemon. Ook de wilskrachtige prinses Rhaenyra en de zachtaardige Alicent Hightower worden geïntroduceerd.

De onzekere troonopvolging waar zij voor staan, zet hen op ramkoers. Het levert in de eerste aflevering al een flink staaltje politieke intrige en conflict op. Dat belooft veel goeds voor het komende seizoen.

Milly Alcock als de jonge Rhaenyra en Emily Carey als de jonge Alicent

Helmie – Sympathie en afschuw

Het verhaal in House of the Dragon komt in de eerste aflevering langzaam op gang. Het is bijzonder dat de makers in het eerste uur al in grote lijnen de achtergrond van het verhaal schetsen. Er worden een hoop personages geïntroduceerd met ingewikkelde familielijnen, maar het is allemaal wel goed te volgen.

De makers zijn er ook in geslaagd om al snel sympathie (Milly Alcocks personage prinses Rhaenyra Targaryen is een prachtige vervanger voor Daenerys) en ook afschuw (een geweldige rol van Matt Smith als Daemon Targaryan) op te bouwen voor de hoofdpersonen. De intieme band tussen de familieleden komt hier ook goed naar voren. Ook worden er verwijzingen gemaakt naar de relatie met A Song of Ice and Fire: namelijk het verhaal over de “Night King” en Daenerys.

Steve Toussaint als Corlys Velaryon

House of the Dragon recensie – Gruwelijk geweld om bij weg te lopen

Game of Thrones stond bekend om zijn expliciete seksscènes en schokkende beelden met extreem geweld. Voor de liefhebbers die om die reden kijken: de eerste aflevering geeft van beide genoeg! Al voelt het bordeel als een moetje…

Het geweld wordt in de eerste aflevering dus al dik aangezet. Ingeslagen schedels, ledematen die rondslingeren, ballen die worden afgesneden; gruwelijk! Zelfs de omstanders gaan ervan over hun nek in de serie en er liepen tijdens de première zelfs een paar mensen weg uit de zaal. Op het grote scherm kwam dat alles echt wel binnen. Zeker omdat een bepaalde gevechtsscène verweven was met een zeer belangrijk (en in gruwelijk detail verfilmde) hoofdgebeurtenis.

Matt Smith als Prins Daemon Targaryen

Joany – De acteurs leveren een topprestatie

Die bloederige actiescènes zorgen ervoor dat de spanning er al lekker in zit in de eerste aflevering van House of the Dragon. Soms moest ik echt even wegkijken van het scherm, vooral tijdens die eerdergenoemde hoofdgebeurtenis!.

Tegelijkertijd wordt er door de acteurs een topprestatie geleverd. Van tevoren vroeg ik me af of ik Matt Smith wel als iemand anders zou kunnen zien dan Doctor Who. Zijn kenmerkende gezicht draagt daar namelijk sterk aan bij. In House of the Dragon laat hij echter een volledig andere kant van zichzelf zien als de complexe en verschrikkelijke Daemon. Ook Patty Considine (Viserys I), Rhys Ifans (Otto Hightower) en Milly Alcock (Rhaenya) zitten goed in hun rol, wat ervoor zorgt dat je als kijker helemaal het verhaal in wordt gezogen.

Fabien Frankel als Ser Criston Cole

Helmie – Een tijdsprong van dertig jaar

De rollen van Rhaenyra Targaryen en Alicent Hightower worden door vier verschillende actrices vertolkt. De jonge Rhaenya wordt gespeeld door Milly Alcock en haar beste vriendin Alicent Hightower door Emily Carey.

Omdat de serie een tijdsprong van dertig jaar zal maken, worden zij vervangen door respectievelijk Emma D’Arcy en Olivia Cooke. Zij spelen beiden een grote rol in de Dans der Draken, waar de serie zich op zal focussen.

Olivia Cooke als Alicent en Emma D'Arcy als Rhaenyra

House of the Dragon recensie – Prachtige kostuums en bombastische muziek

Ook de kostuums zien er – zoals we gewend zijn van Game of Thrones – weer schitterend uit. Jany Temime, de Frans-Nederlandse kostuumontwerper, neemt het stokje over van Michele Clapton die de kostuums voor Game of Thrones ontwierp.

Ramin Djawadi keert overigens terug om opnieuw een krachtige soundtrack neer te zetten. Het is volledig in de stijl van de vorige serie, maar net een tikje anders. Het herkenbare Targaryen-theme, dat we kennen van Daenerys, is in al zijn bombastische glorie weer te horen.

Eve Best als prinses Rhaenys Velaryon

Met natuurlijk draken!

De makers hebben kosten noch moeite gespaard om een spektakel naar je televisie te brengen. Zo is de volledige Red Keep van King’s Landing nagebouwd. Dit is ook echt te zien in de serie. De beelden zijn waanzinnig.

Ook de draken zijn goed vertegenwoordigd in dit seizoen. Gelukkig maar, want het “House of the Dragon” zou niets zijn zonder hun draken. In de eerste aflevering zie je er al twee voorbijkomen.

House of the Dragon recensie

House of the Dragon recensie – Syrax en Caraxes

De hoofdrol in de eerste aflevering is weggelegd voor de draken Syrax – het rijdier van Rhaenyra – en Caraxes – het ontembare rode monster waar Daemon op rijdt. Balerion, de gigantische draak van Viserys I, is helaas voor de gebeurtenissen in House of the Dragon al gestorven.

Wel zien we in de serie zijn imposante schedel, die ook in “The Dragon’s Den” te bewonderen was. Deze is zo groot als een busje en wordt op bijna religieuze wijze tentoongesteld op een baar van brandende kaarsen. Tijdens de Dans der Draken nemen verschillende drakenrijders het tegen elkaar op, dus dat belooft wat voor de komende afleveringen!

House of the Dragon recensie - Paddy Considine als Viserys en Milly Alcock als Rhaenyra

Helmie – Een mooie belofte voor de rest van de serie

Tevens hebben we een sneak peak mogen zien van de volgende afleveringen en ‘boy, that was looking good!’ Vliegende draken, prachtige landschappen en hints van intriges. Gaat House of the Dragon het succes van Game of Thrones evenaren? Dat weten we nog niet zeker, maar de eerste aflevering is een belofte. Wel kan het geweld sommige mensen afschrikken.

House of the Dragon recensie - Olivia Cooke als Alicent Hightower

Joany – Een beetje hoop na het Game of Thrones trauma

Na het trauma dat de laatste paar seizoenen van Game of Thrones me hebben bezorgd, gaf deze eerste aflevering van House of the Dragon me weer een beetje hoop. De wereld van A Song of Ice and Fire is door George R.R. Martin tot in de puntjes uitgewerkt en het is genieten om Westeros weer op het witte doek te mogen bewonderen.

Aan de eerste aflevering valt nog niet te voorspellen wat de kwaliteit van de rest van het seizoen zal zijn, maar ik ben voorzichtig hoopvol. Vooral omdat het verhaal in grote lijnen al is vastgelegd in het boek Fire and Blood.

House of the Dragon recensie - Milly Alcock als de jonge prinses Rhaenyra Targaryen

House of the Dragon recensie – Een “draak” van een eerste seizoen!

Hoewel House of the Dragon hier en daar afwijkt van Fire and Blood (tot dusver wel ten goede van het verhaal), is er genoeg materiaal om meerdere seizoenen mee te vullen. Fire and Blood laat daarnaast – omdat het boek verschillende fictieve “bronnen” behandelt die elkaar soms tegenspreken – veel ruimte tot interpretatie over.

De showrunners en regisseurs kunnen zo hun eigen versie van de gebeurtenissen weergeven in de televisieserie. Kortom, we hebben hoe dan ook een draak van een eerste seizoen om naar uit te kijken! En dat bedoelen we in dit verband dus zeer positief!

Rachel Redford als Lady Rhea Royce

Na seizoen 1: Meer sympathie in de serie dan in het boek

Update 6 november: Nu het eerste seizoen van House of the Dragon afgelopen is, heeft het een bijzondere prestatie geleverd. Ondanks de tijdsprongen – waardoor sommige belangrijke personages wel heel snel weer van het toneel verdwijnen – weet het verhaal elke aflevering te boeien.

De bron van de serie, Vuur & Bloed van George R.R. Martin, biedt als geschiedkundige vertelling genoeg ruimte voor vrije interpretatie. Waar het boek vaak verschillende mogelijkheden oppert waarop gebeurtenissen in het verhaal zich voltrokken kunnen hebben (“de ene maester zegt dat dit was wat er gebeurde, maar de hofnar komt met een heel ander verhaal…”), moet de serie keuzes maken. Om de personages sympathieker te maken – of om hun handelingen later in het seizoen beter te laten passen bij hoe ze in de serie worden uitgewerkt – zijn hun motivaties soms afgezwakt. Zo wordt een doelbewuste moord in het boek in de serie een ongeluk en veranderen de beweegredenen om een greep naar de IJzeren Troon te doen van simpele machtswellust naar een tragisch verkeerd begrepen instructie.

Aegon en Aemond Targaryen

House of the Dragon recensie – Mensen en draken

Enerzijds doen de verschillen tussen het boek en de streamingserie de personages goed. In sommige gevallen maakt het hen sympathieker, of juist complexer. Anderzijds verliezen sommige personages hierdoor iets van kracht, of worden hun motivaties ongeloofwaardiger.

Maar alle draken zijn schitterend weergegeven, van de slangachtige Caraxes tot de gigantische, eeuwenoude en monsterlijke Vhagar die met haar kop gemakkelijk boven de stadsmuren uittorent. Hoewel ze in sommige afleveringen volledig ontbreken, zorgen de draken in andere episodes voor spektakel en spanning. Ik was opgelucht te zien dat er niet van dit spektakel verwacht werd de volledige serie te dragen, zoals dat bij de laatste seizoenen van Game of Thrones wel het geval was. De echte spanning komt bij de personages vandaan, door hun samenspel en de hoop (tegen beter weten in) dat de twee partijen er samen uit zullen komen.

Daemon en Caraxes

De tijd is niet vriendelijk voor iedereen

Door de verschillende tijdsprongen in het verhaal worden veel personages in de serie door verschillende auteurs gespeeld. Behalve de eeuwig jonge Christon Cole, die gedurende alle tijdsprongen vertolkt wordt door dezelfde acteur. Ook Paddy Considine en Matt Smith blijf je zien als de broers Viserys en Daemon Targaryen, waarbij de eerste wel een gruwelijke metamorfose ondergaat.

In veel gevallen komt dit alles goed uit de verf. De personages worden geloofwaardig ouder en de nieuwe acteurs laten een sterk staaltje acteerwerk zien. Het enige moment waarop ik, Joany, de wisselende acteurs verwarrend vond, was bij de kinderen. Aegon en Aemond, de zoons van Aliscent, lijken, wanneer ze ouder zijn, wel erg veel van uiterlijk verwisseld. Waar Aegon als kind lang haar had, heeft Aemond dat als oudere tiener. Ook lijkt Aemond door zijn lengte en imposante uitstraling opeens ouder dan zijn broer Aegon, nadat er een tijdsprong is geweest.

Paddy Considine als King Viserys I Targaryen - de jaren vallen zwaar

House of the Dragon recensie – Laat de Dans der Draken losbarsten!

Helmie had daarentegen meer moeite met Alicent. Zeker de eerste afleveringen na de grote tijdsprong moest zij wennen aan de nieuwe cast. Maar wat beiden betreft heeft het eerste seizoen van House of the Dragon de verwachtingen (en hoop) waargemaakt. Het is een terugkeer naar de hoogtijdagen van Game of Thrones, waar het politieke spelletje (het “Spel der Tronen”) de boventoon voerde met al het intrige en verraad dat daarbij kwamen kijken.

De personages in de serie worden verdeeld in twee kampen – de zwarten en de groenen – die al vroeg in het verhaal lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. De vrede bewaren lijkt steeds minder tot de mogelijkheden te behoren, hoewel je er als kijker stiekem toch op blijft hopen. House of the Dragon seizoen twee kan dan ook niet anders dan een waar spektakel worden. De laatste afleveringen van het eerste seizoen zetten het verhaal op scherp. Laat de “Dans der Draken” maar losbarsten!

House of the Dragon streamt nu op HBO Max. Bekijk hier de trailer:

Titel: House of the Dragon
Regisseurs: Miguel Sapochnik, Greg Yaitanes, Clare Kilner
Acteurs: Paddy Considine, Emma D’Arcy, Matt Smith, Rhys Ifans
Uitgever: Warner Bros
Medium: HBO Max
Genre: Fantasy

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © HBO Max

House of the Dragon recensie - Milly Alcock als Rhaenyra en Sian Brooke als Aemma Arryn

Graham McTavish als Ser Harrold Westerling en Milly Alcock als prinses Rhaenyra Targaryen

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.