Het Leger van Steen is het derde deel van de miniserie De Kronieken van Nicci, geschreven door Terry Goodkind. Volgens de Nederlandse uitgave zou het om een trilogie gaan en moet dit deel de afsluiter zijn van het grootse avontuur van Nicci en haar reisgenoten. Gelukkig is niets minder waar, want het vierde deel is al vanaf 21 januari 2020 in het Engels beschikbaar. Hoe staan de zaken ervoor in Ildakar?
LET OP: dit artikel bevat spoilers voor het complete verhaal van De Kronieken van Nicci.
In Het Leger van Steen keren we terug bij Nicci, Nathan en Bannon na de zware interne strijd in de stad Ildakar. De slaven zijn in opstand gekomen en het oude en machtige bestuur van de stad is ten val gekomen. Maxim, de machtige tovenaar-commandant, is de stad ontvlucht en heeft als verrassing de versteningsspreuk op het leger van generaal Utros opgeheven. Het leger ontwaakt na vijftien eeuwen en gaat verder met de taak die ze voor de verstening opgedragen hadden gekregen: het veroveren van Ildakar.
Een ‘kei’harde invasie
Echter met de vijand voor de deur arriveert er vanuit de zee nog een grote en krachtige vijand. De Norukai, onder leiding van koning Rouw, besluiten hun eilanden te verlaten en Ildakar in te nemen. Ildakar komt op twee fronten in gevaar en Nicci, Nathan en Bannon zullen met alle mensen van Ildakar moeten samenwerken om de stad te redden. Het gevaar is zo groot dat Nicci zich al snel beseft dat deze twee machten niet alleen Ildakar kunnen laten vallen, maar dat ze een gevaar vormen voor de totale Oude Wereld en zelfs voor hun geliefde D’Hara (het in het oosten gelegen land van de Nieuwe Wereld, geleid door Richard Rahl uit de The Sword of Truth/De Wetten van de Magie-serie). Zij zet dus alles op alles om alle steden in de Oude Wereld zich voor te laten bereiden op deze invasie en waarschuwt ook meteen heer Rahl.
Een vleugje LOTR in de mix met GOT
Zoals we van Goodkind gewend zijn, beschrijft hij de wereld waarin het verhaal zich afspeelt zeer beeldend. Ik heb in het begin het gevoel zelf door de straten van Ildakar te zwerven en weg te moeten duiken voor opstandelingen. Het totale verhaal geeft mij een beetje het gevoel een mix te zijn tussen The Lord of the Rings en Game of Thrones. De stad Ildakar lijkt in mijn gedachte op Minas Tirith met zijn enorme omvang, bestaande uit plateaus. Bij de eilandengroep van de Norukai zie ik beelden van de IJzereilanden en de zalen van de Greyjoys uit Game of Thrones voor me. Door zijn manier van schrijven neemt Goodkind je echt mee op avontuur en heb je het gevoel middenin de strijd te staan.
Veel bloed, zweet en tranen; weinig humor
Vergeleken met De Wetten van de Magie heb ik het gevoel dat ik iets belangrijks mis in dit verhaal. Bij De Wetten van de Magie kreeg je regelmatig wat luchtige stukken met humor, zoals vanuit het personage Zeddicus Zu’l Zorander. Een personage zoals Zedd ontbreekt in Het Leger van Steen. Het verhaal is veel serieuzer en zit vol met strategische veldslagen en grove moorden. Dit zorgde ervoor dat ik het boek niet heel gemakkelijk weg kon lezen en ik er continu goed de aandacht bij moest houden. Daarentegen was het wel een opluchting dat er ook een stuk minder zoetsappige romantiek in verwerkt zat. Bij De Wetten van de Magie had ik het op den duur wel gehad met de druiperige liefde tussen Richard en Kahlan. Het enige beetje romantiek wat voorkomt in Het Leger van Steen is de subtiele liefde tussen Nathan en tovenares Elsa.
Flashbacks, pré of hindernis?
Ondanks dat ik de eerste twee delen van De Kronieken van Nicci niet gelezen had, was dit verhaal goed te volgen. Terry Goodkind verwijst met enige regelmaat terug naar de gebeurtenissen uit het vorige boek. Ik denk dat mensen die wel de volledige trilogie gaan lezen zich hier misschien aan zullen ergeren. De flashbacks worden namelijk met enige regelmaat aangehaald en ook vaak herhaald. Voor mij is dat nu een uitkomst, maar voor trouwe lezers een klein obstakel. Het verhaal verliest hierdoor op bepaalde stukken zijn vloeiende verloop. Soms heb zelfs ik het idee dat ik het nu wel allemaal weet. Na de tiende keer bijvoorbeeld weet ik wel dat Maxim het oude leger van Utros eerst heeft laten verstenen en dat ze nu weer enigszins levend zijn.
Een trilogie?
De Nederlandse editie van Het Leger van Steen omschrijft De Kronieken van Nicci als een trilogie, maar Terry Goodkind heeft er een vierdelige miniserie van gemaakt. Het laatste deel heet Heart of Black Ice en moet alle verhaallijnen die nog open staan afsluiten. Nogmaals, let op: spoilers! Nicci staat in haar eentje voor een totaal nieuw avontuur. Nathan en de overlevende van de laatste strijd tegen het leger van Utros staan voor een taak om zichzelf in veiligheid te brengen en de Oude Wereld te helpen overleven. Bannon is in handen van zijn grootste nachtmerrie. En ondertussen sluiten Utros en de Norukai een deal waarmee ze plannen kunnen maken om de Oude Wereld over te kunnen nemen. Het verhaal rondom Ildakar is wel tot een einde gekomen, dus misschien rechtvaardigt dat de term trilogie, maar gelukkig gaat het verhaal nog verder. Het zal mij ook niks verbazen als Goodkind dit vervolgverhaal net zo uitgebreid maakt als De Wetten van de Magie. De schrijver is nog lang niet zover om onze helden en vijanden rust te gunnen, dus wellicht komt hij met meer verrassingen na het vierde deel.
Het Leger van Steen: niet steengoed
Al met al is Het Leger van Steen geen slecht boek. Het is alleen niet erg gemakkelijk geschreven, waardoor het niet lekker wegleest. Goodkind weet mij wel weer te betoveren en mee te nemen in zijn wereld en ik wil toch wel erg graag weten hoe het met onze helden en vijanden verder gaat. Dit derde deel is dus niet steengoed, maar krijgt van mij wel een ruime voldoende.
Titel: De Kronieken van Nicci boek 3: Het Leger van Steen
Auteur: Terry Goodkind
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 7677 7
Modern Myths service: koop Het Leger van Steen op Bol.com:
De Kronieken van Nicci boek 3: Het Leger van Steen
Meer Modern Myths recensies vind je hier.
© 2019-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen