In zijn lange oeuvre als schrijver heeft Stephen King vaker de handen ineengeslagen met een andere schrijver. Dit keer werkte hij samen met Richard Chizmar die genoeg prijzen op zijn naam heeft staan en voornamelijk bekend is om zijn korte verhalen. Dit samenwerkingsverband bracht ons Gwendy’s knoppenkist, een novelle van nog geen vierentwintigduizend woorden (176 pagina’s). Een luchtig tussendoortje waarin hoofdpersonage Gwendy opgroeit en leert dat elke keuze rampzalige gevolgen kan hebben.
Gwendy is pas twaalf jaar en nogal flink voor haar leeftijd. Op een zomer besluit ze te willen veranderen. Dagelijks rent ze de steile trap naar een uitzichtpunt van haar dorpje Castle Rock op en weer af in de hoop het lichaam te krijgen dat ze wil. Op een dag zit er een man bovenaan de trap, netjes gekleed in het zwart en met een bolhoedje op zijn hoofd. Met zijn innemende stem overtuigt hij Gwendy om met hem te praten en zelfs iets van hem aan te nemen. Een knoppenkist met bijzondere krachten. De verantwoordelijkheid ervoor is enorm, maar daarvoor zal Gwendy goed beloond worden.
Terug naar Castle Rock
Het is geen geheim dat Stephen King graag verwijzingen in zijn boeken stopt. Castle Rock is een plaatsje in Maine dat, net als Derry, in veel van Stephen Kings boeken voorkomt. Inmiddels is er zelfs een serie die zo heet waarin verschillende King-verhalen aan bod komen. Ooit zou Needful Things (De Noodzaak) het laatste boek zijn in dit dorpje, maar dat is inmiddels al lang niet meer zo.
Oorspronkelijk is Gwendy’s knoppenkist een concept van King zelf, maar hij liep vast met het verhaal en stuurde het naar Chizmar. Na wat heen en weer gemail en wat toevoegingen van beide kanten, ontstond dit verhaal.
Een lange vertelde tijd in een korte verteltijd
Normaal ben ik niet de grootste fan van Kings kortere verhalen. Ik heb het gevoel dat hij meer tijd nodig heeft om echt een verhaal te scheppen en tot het juiste punt te komen. Toch vond ik Gwendy’s knoppenkist zeer geslaagd voor zijn korte lengte. Het verhaal begint wanneer ze twaalf is, maar er gaan jaren voorbij en Gwendy groeit op tot een mooie, jonge vrouw. Het verhaal is misschien in twee uur te lezen, de vertelde tijd is dus veel langer. De schrijfstijl is enorm vlot en je merkt niet direct wie welk gedeelte schreef. De cohesie in het korte verhaal is, denk ik, vooral te danken aan Chizmar.
Gwendy’s knoppenkist: spanning en vaagheden
Tijdens het lezen bleef ik nieuwsgierig waar het verhaal naartoe ging. Gwendy werd telkens beloond voor het waken over de knoppenkist, maar er moest een moment komen waarop alles fout gaat. Het hele boek lang hangt er een spannende sfeer en de korte hoofdstukken helpen enorm met het snel verder willen lezen. Toch doet het boek niet helemaal wat het belooft. In het begin van het verhaal legt de man met de bolhoed uit wat de knoppenkist kan doen, toch loopt dit met een sisser af. De grootste verschrikkingen, zoals vaker bij King, zijn in dit geval de gewone mensen (al dan niet onder invloed van de knoppenkist). De ontknoping viel me dan ook wat tegen, al was de weg ernaartoe zeker prettig. Op de flaptekst staat heel mysterieus omschreven waar het boek over gaat en dit eindigt met: ‘Op zijn hoofd heeft hij een zwart hoedje. Er zullen dagen komen dat Gwendy nachtmerries heeft over dat hoedje.’ Ook dit lijkt mee te vallen.
Een magische veer
Gwendy’s knoppenkist is een spannend verhaal met een wat mild einde. Het is niet de horror die het belooft te zijn, maar zeker de moeite waard. King zelf heeft het verhaal met rust gelaten, maar Chizmar is nog niet klaar. November 2019 kwam het vervolg uit – Gwendy’s Magic Feather – en hij beloofde een trilogie. Gezien het nog niet complete einde uit het eerste deel, ben ik zeker benieuwd wat er nog gaat gebeuren. Als het vervolg al net zo prettig geschreven is, kijk ik er zeker naar uit.
Titel: Gwendy’s Knoppenkist
Auteurs: Stephen King, Richard Chizmar
Uitgever: The House of Books
ISBN: 978 90 443 5498 0
Modern Myths service: koop Gwendy’s Knoppenkist via Bol.com:
Gwendy’s Knoppenkist – hardcover
Lees meer Modern Myths recensies!
© 2019-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen