Guardians of the Galaxy Vol. 2

Guardians of the Galaxy Vol 2 recensie – met je hoofd in de nebulae

Het bioscooppubliek maakte via Iron Man, Captain America, Thor en de Hulk in The Avengers kennis met de superheldenwereld van Marvel. In 2014 werden we aan de hand van een groepje ongeregeld in Guardians of the Galaxy meegenomen in de uitgebreide intergalactische wereld van het Marvel Universum. Nu Guardians of the Galaxy Vol. 2 in de bioscopen draait, is het tijd om nog verder op ontdekkingsreis te gaan. Niet alleen naar alles wat er nog meer in het heelal te vinden is, maar ook naar hoe je zelf in het leven staat. Lees onze Guardians of the Galaxy Vol 2 recensie!

Door Jeroen Geelhoed

In Guardians of the Galaxy maakten we kennis met Peter Quill – oftewel Star-Lord (Chris Pratt), Gamora (Zoe Saldana), Drax the Destroyer (Dave Bautista), Rocket Raccoon (Bradley Cooper) en Groot (Vin Diesel). Stuk voor stuk eenzelvige individuen die gaandeweg de film vrienden worden. Ze stijgen boven zichzelf uit om het universum te behoeden van het kwaad. Daarnaast maakten we in een sneltreinvaart kennis met buitenaardse rassen als de Kree en de Xandarians. Maar ook met Thanos (een Eternal van Titan). We vingen een glimp op van de legendes rond de ruimtegoden de Celestials. In Guardians of the Galaxy Vol. 2 wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. We krijgen inzicht in meer fantastische ruimtewerelden en -filosofieën. Met daarnaast een nuchtere blik op familiebanden om je met beide benen op de grond te houden.

Guardians of the Galaxy Vol 2 recensie - Starlord

Kosmische theorieën

Het Marvel Universum zit vol verhalen met elementen waar je uren over kunt filosoferen. Denk aan tijdreizen, parallelle dimensies en Limbo. Of wezens die de belichaming zijn van de tijd of het heelal, wezens uit een universum voor dat van ons, magie, een negatieve zone en veel meer. Het mag dan ook bijzonder heten dat regisseur James Gunn veel van die buitensporige ideeën in Guardians of the Galaxy Vol. 2 in beeld brengt. En dan ook nog op een manier dat je als kijker de draad niet kwijtraakt. Aan de ene kant komt dat door de humor, dat net als in deel een rijkelijk aanwezig is. Zo niet nog meer aanwezig is. Terwijl je aan het lachen bent schieten werelden en klassieke kosmische wezens uit het Marvel Universum aan je voorbij.

Aan de andere kant blijven die grote, breinbrekende kosmische theorieën behapbaar. Dit komt doordat de Guardians ze als familie het hoofd bieden. Je verdwaalt nergens in gedachten, omdat je tegelijkertijd emotioneel meeleeft met ofwel de vader/zoon-relatie of de vete tussen de zussen. En dan is er de aandoenlijke zorg van het team voor de schattige baby Groot. Bijna elke Guardian maakt in dit tweede deel een emotionele ontwikkeling door die je aan het hart gaat. Enkel Drax komt er ditmaal wat bekaaid van af. Hij is voornamelijk de komische noot en de krachtpatser. Wel krijgen we meer inzicht in wie Yondu en Nebula zijn. Hierdoor voelt Guardians of the Galaxy 2 wat minder persoonlijk aan dan het eerste deel. In die film leerde je de Guardians kennen en zag ze zichzelf overwinnen om een hecht team te worden.

Guardians of the Galaxy Vol 2 recensie – De Celestials

Star-Lord en zijn team komen, zoals gezegd, in dit tweede deel in aanraking met grotere spelers in het kosmische geheel. Het verhaal heeft raakvlakken met theorieën die ook bestaan in onze huidige maatschappij. Zijn er buitenaardse wezens op aarde geweest en hebben ze hun sporen achtergelaten? Zijn oude beschavingen als die van de Egyptenaren ermee in aanraking geweest? In het Marvel Universum zijn het de Celestials die, voor zover men weet, minstens vier keer in het bestaan van onze planeet ons een bezoek hebben gebracht. De eerste keer zo’n miljoen jaar geleden. Toen voerden ze genetische experimenten uit op de toenmalige hoogste levensvorm, de prehistorische mens. Later keerden ze terug om de resultaten van hun experimenten te bekijken en te beoordelen. Guardians of the Guardians Vol. 2 is een mooi voorbeeld hoe elementen van deze verhalen begrijpelijk verteld kunnen worden en als ingang tot meer dienen. Dit terwijl de oudgediende Marvel- fan deze mythologie prachtig tot leven ziet komen.

Ego in GotG 2

Guardians of the Galaxy Vol 2 recensie – Open je geest

Maar heb je gewoon zin in een komisch actie/ruimte avontuur, dan kun je met Guardians of the Galaxy Vol. 2 ook gewoon lekker achterover leunen. Je kunt gewoon genieten van het spektakel. Van begin tot eind zitten de Guardians tot over hun oren in de problemen, die ze al kibbelend en snauwend naar elkaar oplossen. De muziek is wederom geweldig, de humor top en de special effects briljant. De relatie tussen de personages is voor iedereen herkenbaar. Daarnaast wordt je uitgedaagd je geest te openen voor meer tussen hemel en aarde. Zo houdt Guardians of the Galaxy Vol. 2 je met beide benen op de grond en met je hoofd in de nebulae. Ga hem kijken!

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk verschenen onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed – Fantasize.nl

Guardians of the Galaxy Vol 2 recensie - Groot en Rocket Raccoon

Guardians of the Galaxy Vol 2 recensie - Drax

 

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken