De blauwpaarse boeken met glimmende, groene letters staan op elke boekenplank van ieder kind dat van griezelen houdt. Natuurlijk hebben we het over Kippenvel (Goosebumps) van de Amerikaanse kinderboekenschrijver R.L. Stine. Disney+ en Hulu hebben samengewerkt om deze verhalen nieuw leven in te blazen, maar of dat helemaal gelukt is? Lees het in onze Goosebumps seizoen 1 recensie!
Ook deze nieuwe Goosebumps serie op streamingdienst Disney+ pakt een paar bekende titels van de boekenreeks op. Zo zijn veel titels van afleveringen een verwijzing naar een van Stines verhalen. Say Cheese and die en The Cuckoo Clock of Doom zijn hier slechts een paar voorbeelden van.
Losse verhalen…
Wat de oorspronkelijke boeken voor mij vroeger zo leuk maakten, was de variatie in verhalen. Elk verhaal had een beetje dezelfde opbouw, maar toch voelde het telkens weer origineel. Ze waren opzichzelfstaand te lezen (op een enkel vervolg van de succesvolste boeken na) en je had ze zo uit. De serie uit 1995 pakte dit concept ook op en iedere aflevering vertelde een eigen verhaal. Je kon zo inspringen en het was niet erg als je een keer niet kon kijken.
Jarenlang had ik nachtmerries van Slappy de buikspreekpop en tegelijkertijd droomde ik ervan ook te ontdekken dat ik eigenlijk een vampier was. Een mindere aflevering was niet zo erg, want er waren tig goede afleveringen om je aan op te trekken.
…worden samen één
De Goosebumps film nam een andere insteek, wat begrijpelijk is als je een coherent verhaal in een korte tijd wilt vertellen. De filmmakers namen het uitgangspunt van Stine (gespeeld door Jack Black) die de boeken schreef als bescherming. De film focust zich op bekende wezens die ontsnappen en die gevangen moeten worden genomen. Het is vooral een avontuurlijke familiefilm waarin de horror ontbreekt.
En hoewel regisseur Rob Letterman (Monsters vs. Aliens, Pokémon: Detective Pikachu) bij zowel de eerste film als deze nieuwe serie betrokken is, wordt het uitgangspunt toch heel anders. Centraal staat nu een groep tieners die een voor een in aanraking komen met een bekend uitgangspunt van Stines boeken. Zo is er een masker dat bezit van je neemt en een klok die jou de dag laat herbeleven.
Goosebumps seizoen 1 recensie – Een nieuw, origineel verhaal
Deze genoemde elementen worden vooral gebruikt om je kennis te laten maken met de hoofdpersonages. Hierdoor komt vooral de eerste aflevering erg moeizaam op gang. Maar naarmate de serie vordert en het steeds duidelijker is waarom juist deze tieners de dupe worden, valt alles op zijn plaats.
Toch lijken de titel van de serie en de elementen uit de boeken vooral bedoeld om de aandacht te vragen voor een nieuw, origineel verhaal.
Nightmare on Fear Street
Met een nieuw verhaal is niets mis, maar toch mist de serie hier wat op het gebied van originaliteit. Al vrij snel – sla de rest van deze alinea maar over als je absoluut geen spoilers wilt, al komt dit ook langs in de trailer – blijkt niet iedereen de waarheid te spreken en ligt de oorsprong van het probleem in het verleden. De ouders van de tieners weten meer, maar houden hun mond uit angst voor de gevolgen.
Hier komt A Nightmare on Elm Street meteen bovendrijven, maar er zijn vast nog wat meer voorbeelden. Een eigen interpretatie van het bronmateriaal hoeft niet verkeerd te zijn, maar een serie als Fear Street, ook gebaseerd op boeken van R.L. Stine, slaagt hier beter in. Wellicht ook omdat die boeken voor een iets oudere doelgroep bedoeld waren.
Goosebumps seizoen 1 recensie – Griezelen voor tieners
Toch heeft Goosebumps ook goede elementen. De hoofdrolspelers van de boeken waren vaak een stuk jonger en gingen heel anders om met de situaties waarin zij terechtkwamen. Het werken met een oudere cast geeft wat meer bewegingsruimte om de grenzen op te zoeken van een klok die jou telkens terugstuurt naar het verleden. Of bij wormen die in je slaap je neus in kruipen.
Daarnaast – hoewel ik iets op de originaliteit had aan te merken – staat het verhaal wel overeind en zetten de acteurs het goed neer. Voor mij steelt Justin Long (Jeepers Creepers, Galaxy Quest, Drag Me to Hell) echt de show en zet hij een dubbele rol op een hele leuke manier neer.
Slappy keert terug!
En natuurlijk kan de levende buikspreekpop Slappy in geen enkele Goosebumps-vertelling ontbreken. Ook hier duikt hij weer op en tijdens zijn introductie moest ik toch even slikken.
Slappy heeft iets ongewoons waar je niet je vinger op kan leggen, zoals de angst voor clowns. Zijn stem gaf me, volledig in ere van de naam, kippenvel. Heel even was ik weer acht jaar en bang voor die pop.
Goosebumps seizoen 1 recensie – Loslaten en verder kijken
Als ik heel eerlijk ben, had ik Goosebumps weer willen zien als een serie met losse afleveringen. Dat is zoals gezegd al eens gedaan, maar dat concept mag best een opfrisbeurt krijgen. Nu voelen de verwijzingen aan als niet meer dan een knipoog en dat is jammer.
Maar als ik dat idee eenmaal loslaat is Goosebumps vooral een goede serie om met je familie te kijken. De jongste kinderen kunnen beter op tijd naar bed, al wordt de serie nergens écht eng. Misschien op wat donkere scènes na en een schrikmomentje. Wel verwacht ik dat het bij dit eerste seizoen zal blijven, tenzij er toch wordt gekozen voor een nieuwe weg in Goosebumps seizoen 2. Aan al het bronmateriaal zal het in ieder geval niet liggen.
De eerste vijf afleveringen van Goosebumps streamen nu op Disney+, daarna verschijnt elke vrijdag een nieuwe aflevering. Bekijk hier de trailer:
Titel: Goosebumps
Regisseurs: Rob Letterman, Nicholas Stoller
Acteurs: Justin Long, Ana Yi Puig, Miles McKenna
Uitgever: Disney / Hulu
Medium: Disney+
Genre: Griezelen / Fantasy
Modern Myths Shop
Lees meer Modern Myths-recensies!
© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney
Reactie plaatsen