Gnome Village recensie

Gnome Village recensie – Bouw het mooiste kabouterdorp!

‘Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen…’ zaten twee tot vier spelers een potje Gnome Village te spelen. We bouwen ons kabouterdorp en halen af en toe streken uit met naburige dorpen. Door slim gebouwen aan te kopen en kabouters aan het werk te zetten, sprokkelen we punten bij elkaar. Kan dit strategische familiespel ons bekoren? Of zegt het paddenstoeltje “krak”? Lees het in onze Gnome Village recensie!

Gnome Village recensie - packshotHet bordspel Gnome Village is bedacht door Marinde Kneppers. Net als Bart de Jong – wiens spel Bable we eerder recenseerden – maakt ze deel uit van de vereniging Amsterdam Board Game Design. Dat is een groep spelontwerpers en spelers die nog onuitgegeven bordspelprototypen grondig testen.

Gnome Village is ondertussen uitgewerkt en is inmiddels meer dan succesvol gefund op Kickstarter. En ik mocht het spel alvast een keer proberen!

Het doel van het spel

Gnome Village is een tegellegspel waarbij we werkers – onze kabouters – verplaatsen om onze zorgvuldig aangelegde tegels te activeren. Elke tegel heeft een specifieke actie waarmee we ons kabouterdorp kunnen uitbreiden, geld kunnen verdienen én onze buren kunnen dwarsbomen! Wie het mooiste kabouterdorp bouwt, wint het spel.

Gnome Village Speloverzicht 1

Gnome Village recensie – Wie begint?

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Gnome Village: De speler die als laatste een paddenstoel heeft gezien, mag beginnen.

Het spelverloop

We spelen om beurten. Allereerst onthul je een boskaart. Boskaarten geven je vaak iets extra’s aan het begin van je beurt. Vervolgens ga je verdienen, werken & kopen en tot slot bewegen. Verdienen is erg eenvoudig: voor elke kabouter op een bedrijfstegel krijg je een kaboutermunt. Daarna ga je werken & kopen.

Werken betekent dat je kijkt naar de actieve werkplaatsen in je dorp. Actieve werkplaatsen mag je omdraaien om je dorp uit te breiden. Je draait bijvoorbeeld een actieve schilder en een actieve timmerman om een nieuw huis te plaatsen. Met actieve werkplaatsen mag je ook wegen aanleggen en nieuwe kabouters plaatsen. Is je werkplaats niet actief? Dan kun je de actie niet uitvoeren, tenzij je kaboutermunten betaalt.

Kabouter werkplaatsen

Gnome Village recensie – Daar komen de kabouters!

Tenslotte mag je je huidige kabouters verplaatsen om tegels te activeren. Naast werkplaatsen die je activeert voor je volgende beurt, kun je kabouters plaatsen op een bedrijf en de bedrijfsactie meteen uitvoeren. Zo kun je een romantisch afspraakje maken met een kabouter uit een ander dorp. Tijdens jullie afspraakje heeft de tegenspeler een kabouter minder om aan het werk te zetten.

Ook is er een actie waarmee je naar een ander dorp kunt vliegen en een tegel van de tegenspeler gebruiken. Kortom, je dorp staat niet op zichzelf.

Kabouters hebben een afspraakje

Materiaal en componenten

Kabouter vrijstaandDe illustraties van Gnome Village spraken me meteen aan. Ik moest een beetje denken aan de gezelligheid van de Smurfenhuisjes. Toen ik daarna de tegels goed bekeek, was ik aangenaam verrast door de grappige details die in de tekeningen verstopt zitten.

Je hebt tijdens het spelen ook echt het gevoel dat je een eigen kabouterdorp aan het bouwen bent en het zien groeien is erg leuk. Dat je vaak tegels moet omdraaien en daardoor je zorgvuldig gebouwde dorpje ietwat verschuift, is minder praktisch, maar niet storend.

Gnome Village tegels aanleggen

Minder paddenstoelen, meer smaak

Hoewel we eerder de ondeugende Puck spelen en niet zozeer de behulpzame David de Kabouter, blijft Gnome Village een goedaardig familiespel dat bij veel spelers in de smaak zal vallen. Persoonlijk miste ik wel net dat tikje diepgang voor een spel vanaf 10 jaar.

Er zijn wel enorm veel verschillende bedrijven, waardoor elk potje weer anders is, maar daardoor bleven de minder interessante bedrijven de markt blokkeren. “Less is more”, dacht ik soms. Daarnaast zocht ik wat meer uitdaging in het sprokkelen van de punten.

Gnome Village - tegels

Gnome Village recensie – De beentjes niet in de lucht, maar onder de tafel!

Ondanks mijn opmerkingen van kabouterformaat hierboven vind ik Gnome Village een tof, licht strategisch spel met veel variatie en interactie. Vooral dat laatste vind ik een pluspunt. Want bij veel tegellegspellen – zoals Calico en Cascadia – blijft iedere speler op zijn eigen speelveld.

Gnome Village is dus absoluut geen “solo-spel voor meerdere spelers”, maar een toegankelijk, vermakelijk en erg interactief spel dat snel op tafel is gelegd. Kijk zeker naar de succesvolle campagne op Kickstarter die nog loopt tot 12 september 2024!

Voordelen: Toegankelijk spel / Mooi thema / Veel interactie
Nadelen: Vrij licht voor een spel vanaf 10 jaar

Titel: Gnome Village
Uitgever: Zilverspar Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 10+
Duur: 30-60 minuten
Genre: Fantasy

Gnome Village kickstarter

Gnome Village speloverzichtEnthousiast over Gnome Village? Je kunt nog deelnemen aan de Gnome Village kickstarter!

Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.

 Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Zilverspar Games / Vicky Swers

Gnome Village - Actieve en niet-actieve kabouter

Vicky Swers

In Vickys kindertijd draaiden de VHS-tapes met Disneyfilms elk weekend – zonder overdrijven – en de sprookjesboeken lagen meer uit de kast dan erin. Ze was 13 jaar toen ze voor het eerst het boek "Peter Pan en Wendy" las, een verhaal dat haar leven op de kop zou zetten. Nu schrijft ze haar eigen verhalen en blijft ze op zoek naar de oorsprong van haar favoriete sprookjes en mythes.

Als jeugdleidster verzon Vicky haar eerste spellen, al overleefden deze ideeën de jaren niet. In diezelfde periode speelde ze haar eerste rollenspel. Een nieuwe wereld ging voor haar open. Van de rollenspellen tuimelde ze in de thematische bordspellen. Ondertussen is ze spelauteur van "Adventures in Neverland" en een fanatieke bordspeler. Als je haar niet in de spellenwinkel vindt, dan wel op één van de vele spellenbeurzen.

Vicky combineert het beste van beide werelden – verhalen vertellen en spellen spelen – op haar website Vickyschrijft.nl. Naast alle eigen ideeën die nog op tafel liggen, ondersteunt ze graag anderen om hun droom waar te maken!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.