De epische fantasy-serie The Witcher is op Netflix verschenen. De avonturen van Geralt of Rivia – The Witcher – werden voor het eerst opgetekend in de jaren 80 door de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. Door een trilogie van ongekend populaire computergames zijn ook miljoenen gamers bekend met deze Hekser. Lees en game je niet, dan kun je nu op Netflix kennis gaan maken met deze duistere ‘held’ en zijn moreel complexe wereld. Een wereld gebaseerd op sprookjes, folklore en mythologie. Om je voor te bereiden op de serie, stellen we in dit artikel de vraag: Wie is The Witcher?
Lees ook onze twee recensies van The Witcher op Netflix! Een voor niet-gamers en een voor game-liefhebbers.
Geralt of Rivia – The Witcher – is een geesteskind van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. Zijn avonturen verschenen voor het eerst in de jaren 80 in korte verhalen voor het fantasy-magazine Fantastyka. Hiermee begint Geralt zijn carrière op dezelfde wijze als Conan de barbaar, die geschreven door Robert E. Howard ook zijn opwachting maakte in korte verhalen in fantasy-tijdschriften. De vergelijking houdt daar niet op. Want ook ‘de Hekser’ Geralt is, net als Conan, een ronddwalende ziel. Het zijn zwaardvechters, iemand met een eigen morele code in een wereld van duisternis. Je vraagt je af wie het monster of de barbaar nu eigenlijk is in de maatschappij waarin de verhalen zich afspelen.
The Witcher boeken
De uitgeefgeschiedenis van The Witcher is een tikkeltje ingewikkeld. In 1990 werden de eerste korte The Witcher-verhalen gebundeld tot het boek Wiedźmin (The Witcher). In 1993 werden die verhalen opnieuw uitgebracht in The Last Wish. Ze doen nu dienst als eerste stap in de wereld van Geralt of Rivia. Dit boek verscheen echter na de bundel Sword of Destiny (1992), die nu als tweede boek geldt. Volg je het nog? Na die twee eerste boeken verschenen nog Blood of Elves, Time of Contempt en Baptism of Fire. Deze drie zijn in een mooie boxset verzameld – The Tower of the Swallow, The Lady of the Lake en Season of Storms. Zoals je ziet heeft Netflix voorlopig nog voldoende materiaal om meerdere seizoenen mee te vullen.
In het Nederlands kun je voor de boeken van Andrzej Sapkowski terecht bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. The Witcher heeft in het Nederlands tussen haakjes de ondertitel De Hekser. Deze serie toont duidelijk in welke volgorde je de boeken kunt lezen.
De wetten der sprookjes
Raak je enthousiast van The Witcher op Netflix, ga dan zeker ook de boeken lezen. De schrijfstijl van Sapkowski leest vlot, waarbij de personages volledig tot leven komen door hun eigen stem en handelswijzen. De sfeer in de verhalen is grauw, duister en mysterieus. Het is magisch en herkenbaar voor ieder die interesse heeft in folklore en de sprookjes van bijvoorbeeld de gebroeders Grimm. Geralt dwaalt door een wereld waarin de regels van sprookjes gelden: bestrijdt een monster tot de haan driemaal kraait, vraag als beloning het eerste wat de persoon die jou iets schuldig is thuis tegemoet komt. En dwaal niet van het pad in een donker bos, overleef een nacht in een spookkasteel, etc. En pas op voor de monsters uit de lokale mythes. Zoals de striga – een vampirische heks uit de Albanese folklore – en de rusalka, een soort meermin uit de Slavische mythologie. The Witcher-verhalen stellen je kennis van mythologie en folklore op de proef en in de televisieserie zal dat niet anders zijn. Genieten.
Wie is The Witcher?
Het is handig om voorafgaande het kijken naar de Netflix-serie te weten wat een Witcher nu precies is. In de boeken en de games wordt snel duidelijk gemaakt hoe Geralt zich voorbereid voor zijn dagelijkse werk: het doden van monsters. De orde der Witchers heeft een geheimzinnige reputatie opgebouwd en ze worden door burgers en staatslieden gewantrouwd. Een Witcher zou geen emoties hebben. Het zijn demonen in menselijke vorm die gebruik maken van duistere magie.
Voer voor de botanicus
Dat een hekser magie gebruikt, klopt. Vanaf hun jeugd worden Witchers getraind in vecht- en wapenkunst. Maar ook in het weerstaan van kruiden en gif. Hun wil wordt gescherpt, zodat ze lichte vormen van magie kunnen gebruiken tijdens gevechten. Een Witcher is ook een soort alchemist. Door het brouwen van drankjes en die vlak voor de strijd in te nemen, vergroten ze hun lichaamskracht, hun uithoudingsvermogen, hun zicht in het donker en meer.
In het eerste verhaal van The Last Wish bereidt Geralt zich voor op een confrontatie met een monster door drie flesjes gemaakt van donker glas uit een klein kistje te nemen. Hij pakt zijn zilveren zwaard, spreekt een spreuk uit en drinkt twee van de flesjes leeg. Dan begint hij te mediteren. In de flesjes zit een mix van veratrum, stramonium (doornappel), hawthorn (meidoorn), spurge (wolfsmelk) en ingrediënten waar geen menselijke woorden voor bestaan. Voor ieder ander dan een Witcher zou dit puur vergif zijn. Zoals je ziet, zijn de The Witcher-boeken in ieder geval een feest voor iedereen die botanicus is van beroep.
Als Geralt vervolgens op pad gaat en gezien wordt door een ander persoon, schrikt deze hevig. Het gezicht van de Witcher is lijkbleek en zijn pupillen vullen zijn volledige irissen. Het teken dat de toverdrankjes gewerkt hebben. Deze passage in het eerste boek geeft Geralt iets unieks. In de games is het natuurlijk een van de leukste elementen om mee te spelen. Welke drankjes neem je voorafgaande een gevecht?
The Witcher games
Tot slot moeten we de computergames rond The Witcher noemen. De populariteit van de Poolse fantasy reeks is voor een groot deel te danken aan de liefde die spellenstudio CD Projekt RED in hun werk heeft gestopt. Sapkowski zelf is geen liefhebber van games. Hij verkocht de licentie aan de studio, gaf hen zijn zegen en bemoeide zich verder niet met het project. De spellen werden vervolgens enorm goed ontvangen en het derde deel – The Witcher 3: Wild Hunt – veranderde de manier waarop vergelijkbare games voortaan gemaakt zouden worden.
In Wild Hunt kun je als Geralt een enorme open speelwereld verkennen, waarbij je talloze side-missies kunt uitvoeren in een volgorde naar keuze. Je kunt daarbij maanden spelen zonder je te bemoeien met de hoofdverhaallijn. De vrijheid die je als speler geniet zag je vervolgens ook terug in spellen als bijvoorbeeld Assassin’s Creed: Origins. Van de eerste twee delen van de The Witcher-spellenreeks, The Witcher en The Witcher 2: Assassins of Kings, gingen al 8 miljoen exemplaren over de toonbank. Het derde deel was goed voor een verkoop van meer dan 10 miljoen exemplaren. Eind 2017 werd bekend dat de serie in totaal meer dan 33 miljoen keer verkocht was. Niet verwonderlijk dus dat het enthousiasme voor de Netflix-serie groot is.
The Witcher televisieserie
Geralt van Rivia heeft dus een lange weg afgelegd voor hij bij Netflix uitkwam. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen. Zo is er bijvoorbeeld ook een Poolse film gemaakt in 2001. Maar dat laten we allemaal buiten beschouwing. Of je nu de boeken hebt gelezen, de games hebt gespeeld of van beide hebt genoten, je zult in de The Witcher Netflix-serie veel herkennen. Mocht je nieuw zijn in de wereld van de Witcher, dan heb je met dit artikel een goede basis om van de serie te gaan genieten. Wil je nog meer weten of vast een voorproefje van de serie zien? Kijk dan naar deze biografische Netflix-filmpjes van de belangrijkste personen in de serie. Veel kijkgenot!
Wie is Geralt of Rivia – The Witcher:
Over de magier Yennefer van Vengerberg:
Prinses Cirilla en haar lot:
Lees ook onze twee recensies van The Witcher op Netflix! Een voor niet-gamers en een voor game-liefhebbers.
Lees hier meer Modern Myths-achtergronden.
© 2019-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen