Gibbous thunder

Gibbous – A Cthulhu Adventure: komisch Lovecraftiaans avontuur

Het cartoonachtige point-and-click-avonturenspel Gibbous – A Cthulhu Adventure neemt je mee op een Lovecraftiaanse speurtocht naar de Necronomicon. Als zowel detective Don R. Ketype als bibliothecaris Buzz Kerwan doe je in dit spel vreemde locaties aan en los je puzzels op die doen denken aan de LucasArts-avonturengames van weleer. Lol gegarandeerd!

Gibbous – A Cthulhu Adventure is een point-and-click-avonturenspel ontwikkeld en gepubliceerd door de Roemeense ontwikkelaar ‘Stuck In Attic’ voor Windows, macOS en Linux en is verkrijgbaar op Steam en GOG. Het spel lijkt een fusie tussen de klassieke avonturengame The Secret of Monkey Island en het fictieve boek Necronomicon van horror auteur Howard Phillips Lovecraft te zijn. De Transsylvanische makers van het spel (hoe toepasselijk) hebben met Gibbous dat doel grotendeels bereikt. Dit is misschien wel de leukste en plezierigste Lovecraftiaanse titel van de afgelopen tijd.

Gibbous Don en Buzz

Cartoon en puntklik-systeem

De cartoonachtige stijl in Gibbous ziet er uit en voelt aan als een levendige mix van klassieke LucasArts avonturenspellen en Don Bluth-animatiegames zoals Dragon’s Lair. De animaties zelf zien er erg goed uit, zoals de donkere straten en mysterieuze schaduwen. Gelukkig wordt in het spel de moeilijkheid van het vinden van interactieve objecten in de omgevingen eenvoudig verholpen door op de spatiebalk te drukken. Deze manier om de game te vereenvoudigen is een zeer welkome verrassing. Daarbij merk je dat de ontwikkelaars flinke lol gehad hebben, aangezien je meerdere keren op de achtergronddetails kan klikken om gevatte opmerkingen van de personages te krijgen. Ze schuwen dan ook niet om de speler in het ootje te nemen.

Gibbous Buzz op pad

Het begin

Wanneer je Gibbous start begin je als de uitgekookte P.I. (Private Investigator) Don R. Ketype. Hij is ingehuurd om de onheilige Necronomicon te vinden voor een mysterieuze en anonieme opdrachtgever. Al snel brengt je onderzoek je naar de stad Darkham, waar je de zeer vriendelijke bibliothecaris met de naam Buzz Kerwan ontmoet. Voordat je Buzz goed hebt kunnen ondervragen, word je ontvoerd door een onbekende cultus. Nu Ketype voor zijn ogen ontvoerd wordt, neemt Buzz het spel over en je realiseert je al snel dat het boek dichterbij is dan hij of de cultus vermoedt. Buzz vindt het boek en neemt het mee naar huis. Eenmaal thuis is zijn nieuwsgierigheid hem de baas, waardoor hij in alle onschuld denkt een passage te kunnen lezen…

Gibbous Buzz en voodoo

Avontuur

Tijdens je avontuur wissel je tussen Ketype en Buzz. De manier van spelen tussen beide personages verschilt niet. Ze schitteren tijdens het spelen door de manier hoe ze items beschrijven en de verschillende smaak die ze hebben. De afwisseling tussen beide personages is erg leuk, wat het spel fris houdt. In de verhaallijn zal je, als je hier bekend mee bent, merken dat de ontwikkelaars grote fans zijn van de verhalen van Lovecraft (de Tales of the Cthulhu Mythos, Lovecraft – The Anthology of The Complete Fiction of H.P. Lovecraft). Stuck in Attic heeft er subtiel voor gezorgd dat de problematische sociale opvattingen uit de klassieke werken het spel beïnvloeden. Dit is ze beter gelukt dan in bijvoorbeeld The Sinking City, waarin racistische opvattingen afgeschilderd worden als een historische noodzaak.

Gibbous Buzz en kat

Locaties

In Gibbous kom je niet alleen in Lovecraft, Darkham en het minder welriekende Fishmouth, je zult ook afreizen naar Parijs en gaat zelfs naar het thuisland van de ontwikkelaars, Transsylvanië. In Transsylvanië speelt de game meer als een klassieke ‘Hammer horrorfilm’ (Frankenstein (1957 -1974), Dracula (1958-1974)) dan als de gekmakende kosmische horror die de titel van de game je zou doen verwachten. Soms zijn er daarbij hele interessante accenten in gebruik, die bijdragen aan de charme en de humor van de game.

Gibbous Don en glas in lood

Gibbous: Lovecraftiaanse traktatie

Gibbous keyartZoals je hierboven kunt lezen, ben ik zeer positief over Gibbous – A Cthulhu Adventure. En dat ondanks dat ik vaak kritisch ben, zeker als het om een adventure game gaat. Een goed adventure moet namelijk uit meer bestaan dan uitdagende puzzels en de juiste charme. Gibbous volgt een zeer sterke formule, wat je merkt doordat je al snel de items die je vindt, probeert te combineren en elke dialoog die je voert aanwijzingen kan bevatten waardoor je aandachtig meeluistert naar wat er verteld wordt. Ook zorgt het spel voor hulpmiddelen als je even niet meer weet wat je moet doen. Daarnaast heb je ook de Necromonicon in je zak, dus vergeet ook die niet van tijd tot tijd te gebruiken.

Gibbous is een echte traktatie en is een van de leukste spellen in het genre. Het is niet wat je van andere games verwacht qua speelduur, maar buiten dat zorgen de easter eggs en de horrorreferenties die je tegenkomt voor voldoende plezier. Het spel is erg grappig, waarbij je soms ook zelf als middelpunt van de grap staat. Stuck in Attic heeft zichtzelf enorm bewezen en ik ben benieuwd wat ze in de toekomst nog meer gaan brengen.

Gibbous – A Cthulhu Adventure is nu beschikbaar voor pc, Apple en Linux.

Bekijk hier de trailer:

Voordelen: Humoristisch Lovecraft avontuur / afwisselende personages en locaties
Nadelen: speelduur

Titel: Gibbous – A Cthulhu Adventurehttps://gibbousgame.com
Studio: Stuck in Attic
Verkrijgbaar via: Steam en GOG
Gespeeld op: pc

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2019-2024 Modern Myths

Gibbous artwork

Paul van Deursen Jr.

Paul weet het nog goed: de sensatie van het spelen van zijn allereerste game: Mario. Op de Nintendo 8bit, uiteraard. Hij was een jaar of zeven toen hij terecht kwam in de wonderlijke wereld van games. Zijn vader werkte bij een fotowinkel waar ook games werden verkocht en Paul werd meteen gegrepen door het gamevirus. Alle trends heeft hij op de voet gevolgd en hij kan onmogelijk een favoriete game aanwijzen. Als het toch moet, staan Mario, Zelda en FIFA zeker in de top tien. Voor Fantasize test Paul met veel enthousiasme games, om lezers alle ins en outs te vertellen.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.