Spellen met dino’s zijn voor Modern Myths-redacteur Daniel een musthave. En nu de nieuwe trailer van Jurassic World Dominion uit is, heb je weer genoeg redenen om je eigen dinopark op te bouwen. In deze Modern Myths Spellenavond is daarom het behapbare spel Draftosaurus aan de beurt. Met een speeltijd van 15 tot 20 minuten is het een perfect tussendoortje. Lees onze Draftosaurus recensie!
Daarna geeft hij zijn hele hand door en krijgt hij de dino’s van zijn buur. Als alle dino’s geplaatst zijn, begint de puntentelling. Dat moet te doen zijn, toch?
Unieke plaatsing van je dino’s
Elk dinopretpark in Draftosaurus bestaat uit zes verschillende hokken met daarnaast nog een rivier. Het plaatsen van dino’s in een hok kan je punten opleveren, maar elk hok werkt anders. Zo is er een verblijf waarbij je meer punten krijgt als je dezelfde dinosaurus blijft plaatsen. In een ander hok wil je juist zoveel mogelijk verschillende dino’s hebben. En in het kleinste hok is slechts plaats voor één dinosaurus. Daar plaats je een dino die je verder nergens anders hebt neergezet.
Doordat je telkens de hand van je buur krijgt, weet je nooit met welke dino’s je het moet doen. En je oplettende tegenspeler zal er ook alles aan doen om jou te pesten. Want als jij in die kleine kooi een parasaurolophus hebt geplaats voor een behoorlijk aantal punten, reken dan maar dat hij ervoor gaat zorgen dat jij er nog zo eentje toebedeeld krijgt.
Draftosaurus recensie – Strategisch en veel geluk
Wie vooral naar zijn eigen pretpark kijkt, zal Draftosaurus niet snel winnen. Het spel is namelijk een combinatie van strategie en geluk. Met twee spelers kun je al snel vooruit rekenen, maar met meerdere spelers is het een grote chaos. Vooral omdat je niet weet wat iedereen in zijn hand heeft. Een dino die nergens past, eindigt in de rivier en levert je uiteindelijk één punt op. En hoe meer spelers er zijn, hoe minder strategie je kunt toepassen.
Het laatste spelelement is een dobbelsteen die de spelers om beurten gooien en die een moeilijkheidsgraad oplevert bij de andere spelers. Zo kan het zijn dat je die ronde in een bepaalde kooi niets mag plaatsen. En dat terwijl je net die ene dino had die je nog moest hebben. Puur geluk dus.
Draftosaurus recensie – Wie begint?
Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Draftosaurus: De jongste speler mag beginnen met de dobbelsteen te rollen. Verder speelt iedereen tegelijk.
Kleurrijk materiaal met afwisseling
In totaal zijn er zes verschillende dino’s die je kunt plaatsen. Aan de vormen herken je de types meteen. De felle kleuren zorgen er ook nog eens voor dat je ze gemakkelijk kunt onderscheiden. Ook het kleine speelbord is duidelijk en prima vormgegeven in aardse kleuren. Als je het speelbord omdraait, heb je bovendien nog een heel ander park waar de hokken weer heel andere regels hebben. Hiermee krijg je een heel nieuw spel wat voor de afwisseling fijn is.
Daarnaast is de vierkante doos van Draftosaurus ook nog eens heel compact en gemakkelijk mee te nemen. De meeste spelcomponenten (de speelborden en handleiding) zijn net zo groot als de doos en blijven op hun plek. De dinosaurussen zitten in een prettig zakje en daar kan je de dobbelsteen ook in doen. Het maakt het geheel heel handzaam.
Draftosaurus recensie – Water en lucht
Wie nog meer spelvariatie zoekt, kan ook nog gebruik maken van twee uitbreidingen. Hoewel deze niet in het Nederlands zijn uitgekomen, zijn ze gemakkelijk te begrijpen (ze werken grotendeels met iconen). Beide uitbreidingen voegen een nieuw gebied (ook dubbelzijdig) en één type nieuwe dinosaurus toe.
Marina
In Marina is dat een verlengde rivier. Als jij de nieuwe plesiosaurus pakt, moet je hem op de rivier plaatsen. Over de rivier zijn bruggen gebouwd. Plaats jij daarna een dino in je park die ook op de brug staat afgebeeld, dan mag de plesiosaurus verder de rivier op, wat meer punten oplevert.
Aerial Show
In de andere uitbreiding ga je juist de lucht in. Met de pterodactyl en de bergen breng je weer een nieuw element naar je park. Deze uitbreiding geeft je wat keuzes over waar je punten op wilt scoren, maar dat kan alleen als je een pterodactyl pakt.
Persoonlijk vind ik Marina de leukste uitbreiding, omdat je zelfs met één dino al het spel kan veranderen. Beide uitbreidingen tegelijk toevoegen aan het basisspel is ook mogelijk.
Voordelen: Snel / Gemakkelijk te leren
Nadelen: De balans strategie-geluk verschuift met het aantal spelers
Titel: Draftosaurus
Ontwerpers: Antoine Bauza, Corentin Lebrat, Ludovic Maublanc, Théo Rivière
Uitgever: Ankama
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: 8+
Duur: 15-20 minuten
Genre: Drafting / Kansspel
Modern Myths Shop
Bekijk hier de trailer van Draftosaurus:
Modern Myths Spellenavond
Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop!
Lees meer Modern Myths-recensies!
© 2022-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen