Ben je al bezig een boekenbucketlist te maken voor het nieuwe jaar? En hou je van fantasy? Voeg dan eens een Nederlandse auteur aan je lijstje toe en kijk wat die te bieden heeft. Een prima voorbeeld van fantasy van eigen bodem is Dizary: Het Levende Systeem.
Auteur Patrick Berkhof heeft de wereld van Dizary bedacht en schreef Het Levende Systeem als eerste deel. Inmiddels verscheen ook Demonen van Myradé van zijn hand en heeft Johan Klein Haneveld ACMALA geschreven, dat zich in dezelfde wereld afspeelt. Hiermee heeft Berkhof als doel een wereld te scheppen waar meerdere mensen aan mee kunnen werken. Modern Myths las het eerste deel.
Fantastische vondst op Elfia
In een oceaan van fantasy-boeken is het soms best lastig zoeken. In de winkels worden voornamelijk grote, buitenlandse namen aanbevolen, terwijl we in ons eigen landje toch ook genoeg mogelijkheden hebben. Nederlandse fantasyfestivals vormen dan ook het perfecte podium voor verschillende Nederlandse uitgevers met fantasy in hun fonds. Op Elfia zag ik voor het eerst de stand van Patrick Berkhof, een kraampje zoals je op een fantasybeurs mag verwachten. Het kleine kraampje lag bijna verscholen tussen de merchandise ernaast en stond vol met tekeningen, voorwerpen en natuurlijk de boeken van Dizary. Het zou niet vreemd zijn als ditzelfde kraampje in die wereld eens zou opduiken. Daar kun je Patrick Berkhof vinden die vol enthousiasme vertelt over zijn boeken.
Introductie in een nieuwe wereld
Het Levende Systeem is het eerste boek dat zich in Dizary afspeelt. Nadat zes vreemden een straf hebben gekregen, moeten zij zich aansluiten bij het gilde ‘Moed en Daad’. Binnen zeven dagen moet er een goede daad gedaan worden, anders heeft het de dood tot gevolg. Ileas en Arak zijn goede vrienden en vallen onder dit gezelschap. Het verhaal wordt voornamelijk vanuit hun perspectief verteld met daarnaast de pratende kat Zeliska. Een verzameling van bonte personages met unieke achtergronden vormt de rest van het genootschap. In dit eerste deel wordt de wereld van Dizary voor ons geschetst en beleven we hoe al deze personages hun best moeten doen om een goede daad te verrichten voordat het te laat is.
Vernieuwend
Op Dizary’s site wordt in vogelvlucht de wereld beschreven. Dat is in klare taal en duidelijk, maar toch nog lastig voor te stellen. In het boek is deze beschrijving veel uitgebreider en krijg je al snel de smaak te pakken van wat er allemaal in deze overvolle wereld kan gebeuren. Hiermee schept Berkhof een verhaal dat vernieuwend is en interessant genoeg is om meer over te willen weten. Dat is dan ook het concept. Meerdere verhalen en verschillende auteurs, die meewerken aan het bouwen van deze wereld die telkens weer verandert en in beweging blijft. Je krijgt vanzelf genoeg bewondering voor Berkhofs motivatie en enthousiasme in het neerzetten van zijn project.
Mooi en bewust onduidelijk
De omslag van Het Levende Systeem is aantrekkelijk en in het binnenwerk zit een mooie afbeelding en een – bewust – onduidelijke kaart. Je ziet dat de auteur de moeite heeft genomen om zijn wereld en zijn verhaal goed vorm te geven en dat is iets wat het verhaal verdient. Wat dan wel jammer is, is dat niet alle pagina’s evenveel regels bevatten, waardoor het soms lijkt alsof er een witregel onder aan de pagina staat die er niet zou moeten zijn. Hopelijk wordt dit er in een nieuwe druk uitgehaald. De personages zijn afwisselend en leuk omschreven (vooral over Jinasum zou ik meer willen weten), zonder dat het een ‘high fantasy’-verhaal wordt. Daarnaast bevat het verhaal ook sciencefiction-elementen.
Een volle, volle wereld
Heel soms is het concept van Dizary misschien net iets te groot. Er zit veel in het verhaal en de verschillende missies – die het gilde ondergaat om een goede daad te verrichten – zijn wellicht de hoofdlijn, maar staan dan toch weer los van wat er intussen nog meer gebeurt. De spanning wordt echter wel vastgehouden en ik was heel benieuwd om te weten te komen wie van het gilde de eindstreep niet zou halen en wie wel. Het boek balanceert daarmee meteen tussen twee doelgroepen. Enerzijds is het geschikt voor een jongere doelgroep dankzij bepaalde fantastische elementen. Daarentegen is het taalgebruik juist weer meer passend voor een ouder publiek, net als de specifieke gebeurtenissen. Vooral voor deze laatste doelgroep zou ik het verhaal aanraden. Het einde is voor die lezers misschien ietwat mild, maar wellicht dat Berkhof daar in het vervolg meer in zal durven.
Dizary: Het Levende Systeem –
het vervolg staat klaar
Alles bij elkaar is Dizary een interessant project dat mijn nieuwsgierigheid zeker heeft geprikkeld. Berkhofs schrijfstijl is helder en komt goed over. De rest van het gilde in het verhaal mag meer diepgang krijgen, maar ik vermoed dat daar in het volgende deel zeker ruimte voor is. De personages hoeven niet gespaard te worden en ik hoop dat we dat element ook terug mogen zien. Sowieso zal het nieuwe deel de wereld van Dizary verder verkennen en daar ben ik in ieder geval heel nieuwsgierig naar. Berkhof is een schrijver in ontwikkeling en ik denk dat elk deel daarom weer net iets beter wordt. Staat er dus op jouw bucketlist al fantasy van Nederlandse bodem? Nee? Dan is het zoeken naar een passend boek in die categorie niet langer nodig!
Titel: Dizary: Het Levende Systeem
Auteur: Patrick Berkhof
Uitgever: Uitgeverij Versa
ISBN: 978 90 825 6680 2
Modern Myths service: koop Dizary: Het Levende Systeem via Bol.com (of via Dizary.nl)
Dizary: Het Levende Systeem (Bol.com)
Lees meer Modern Myths recensies!
© 2019-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen