Proza dat tot stripboek wordt bewerkt heeft een rijke geschiedenis. De laatste jaren komt het ook regelmatig voor dat bekende franchises naast romans, ook extra verhalen in stripvorm vertellen. In het geval van Delfts Grauw heeft auteur Mascha Schoonakker haar Harland Awards-winnende verhaal in samenwerking met illustrator Bibi van Leeuwen tot graphic novel omgetoverd. Yvette W. was erg benieuwd hoe dit korte verhaal over een zwart-witte samenleving waar haast alle kleur uit verdwenen is, tot leven komt als stripboek. Lees haar Delfts Grauw recensie!
Lees ook Yvettes De Zielverzamelaar recensie.
Delfts Grauw is een graphic novel bewerking van het verhaal waar Mascha Schoonakker in 2018 de Harland Awards mee gewonnen heeft, de schrijfwedstrijd van de Stichting ter bevordering van het fantastische genre.
Alle kleuren zijn verdwenen
In de 17e eeuw is in Delft alles zwart-wit, doordat alle kleuren zijn verdwenen. Zelfs de mensen zijn grauw. Alleen de allerrijksten kunnen zich kunstmatige kleuren veroorloven, terwijl de armen ziek worden door het gebrek aan kleur. Als Jacobs zusje ziek wordt, is voor hem de maat vol. Hij zet alles op alles om de ware kleuren terug te krijgen.
Dat verhaal leent zich uitstekend voor bewerking tot stripboek. Het belangrijkste element in het verhaal is tenslotte de aan- en afwezigheid van kleur, iets wat heel mooi visueel weer te geven is. En dat heeft tekenaar Bibi van Leeuwen (Dwaallicht) heel mooi gedaan met haar werk als artiest voor dit boek.
Delfts Grauw recensie – Tekeningen om in te lijsten
Alles in het stripboek is grauw, saai en bedrukkend. De kleuren die her en der aanwezig zijn, knallen eruit. Mooi is ook hoe Van Leeuwen het verschil tussen de natuurlijke en de gekochte artificiële kleuren heeft weergegeven.
De nepkleuren lijken wel uit een ouderwets stripboek te komen; ze zijn overdreven met een beperkt kleurenpalet. Terwijl de echte kleuren hierbij veel natuurlijker en realistischer zijn. De plaatjes gaan er echt van leven. In het boek zijn ook meerdere sterke beelden te vinden die niet zouden misstaan in een lijst aan de muur.
Een kleine kanttekening
Toch voelt het boek mij net iets te leeg. Bij een graphic novel vullen tekst en tekeningen elkaar aan, ze hebben elkaar nodig. Maar doordat er in Delfts Grauw maar weinig tekst is, wordt veel van het verhaal geïnsinueerd en verteld door het beeld. Het voelt daardoor alsof er minder verhaal is dan dat er tekeningen zijn; alsof hetzelfde verhaal verteld had kunnen worden met minder plaatjes.
Al begrijp ik goed hoe dit zo gekomen is. De platen die je écht nodig hebt om een sterk verhaal neer te zetten, zijn in het geval van dit boek vooral de platen met kleur. Een groot deel van de sfeer komt echter door de grauwe achtergrond die gegeven wordt aan het verhaal. Het is dus zoeken naar een balans tussen een krachtig verhaal vertellen en een grauwe, maar lege omgeving schetsen.
Delfts Grauw recensie – Aanrader voor stripliefhebbers
Delfts Grauw is een verhaal dat zich uitstekend leent voor bewerking tot graphic novel. Wat zeg ik, het is het perfecte medium hiervoor. De tekeningen van Bibi van Leeuwen vullen de tekst van Mascha Schoonakker geweldig aan.
Dat het verhaal hierbij wellicht wat korter had gekund, is eigenlijk niet heel relevant. Want het stripboek is een aanrader voor iedereen die van stripboeken houdt!
Titel: Delfts Grauw
Auteur: Mascha Schoonakker
Illustrator: Bibi van Leeuwen
Uitgever: Dutch Venture Publishing
ISBN: 978-94-932-6563-9
Modern Myths Shop
Lees meer Modern Myths recensies!
© 2024-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen