Wade Wilson, Deadpool, de ‘merc with a mouth’ is terug voor een tweede lading buitensporig geweld en dito taalgebruik. Wederom wordt de wereld van de X-Men danig op de korrel genomen, maar Deadpool 2 is naast alle humor ook een geweldige superheldenactiefilm. Deadpool (Ryan Reynolds) krijgt te maken met Cable (Josh Brolin) en met nog iets veel ergers: familie.
Gratis naar de grofgebekte huurling in de bios en ook nog hilarische Deadpool-merchandise winnen? Doe mee met onze Deadpool 2 winactie!
De eerste Deadpool was in 2016 een grote hit. De film was dan ook een superheldenfilm volgepompt met steroïden: hard, grof, schaamteloos en met een non-stop barrage aan humor en seks. Acteur Ryan Reynolds (Green Lantern, jazeker) wist samen met regisseur Tim Miller de maniakale ‘merc with a mouth’ zo van de strippagina’s van Marvel Comics naar de bioscoop te brengen. Het volwassen publiek waar de film voor bedoeld was, vond het prachtig. Geen wonder dat er snel een vervolg werd aangekondigd, maar dan komt de druk om een gelijkwaardig vervolg te maken. Hoe overtref je zo’n unieke film die een eigen hoekje in het superheldenfilmgenre wist te bemachtigen?
Meer van hetzelfde (hoera!)
De eerste oplossing is simpel: doe meer van hetzelfde. Is dat erg? In het geval van Deadpool 2 zeker niet. De film gaat op dezelfde voet verder als zijn voorganger en heeft ook dezelfde opbouw. Wade Wilson, Deadpool, neemt ons mee naar de gebeurtenissen van een paar weken daarvoor, harde actie volgt en we belanden in het heden, waar Wade op dat moment in een diep, duister dal zit. Ditmaal is het regisseur David Leitch (Atomic Blonde) die Reynolds en zijn mede-acteurs de vrije hand geeft om grappen en grollen te improviseren en het niveau van de film hoog (of laag, zo je wilt) te houden. Het is allemaal misschien zelfs net wat harder, net wat grover en wederom zeer onderhoudend.
Cable light
De tweede oplossing is lastiger. Welk verhaal vertel je, nu Deadpool na het eerste deel een nieuw avontuur moet beleven? Hier komen de X-Men aan te pas. De geestelijk vader van Deadpool – Rob Liefeld (samen met schrijver Fabian Nicieza) – heeft een flink aantal eigen personages aan de schier onuitputtelijke voorraad Marvel mutanten toegevoegd en die maken in dit tweede deel hun opwachting. Deadpool krijgt te maken met Cable, gespeeld door Josh Brolin, die momenteel ook in de bioscoop te bewonderen is in Avengers: Infinity War als Thanos. Cable is een soldaat uit de toekomst, met een bijzonder ingewikkeld achtergrondverhaal, dat in Deadpool 2 voor het gemak natuurlijk volledig overgeslagen wordt. Er worden namen uit het grotere geheel van de X-Men- en Cable-verhalen genoemd, maar daar blijft het bij. Ook dit is niet erg, want Brolin is een kick-ass Cable. Hij steekt prima af tegen Deadpool zelf en liefhebbers van de Cable & Deadpool comicserie zien iets van de sfeer uit die strips terug in deze film.
X-Force of X-Farce?
Dan is er Domino, uitbundig gespeeld door Zazie Beetz (Geostorm) en zijn er verschillende andere mutanten die door Deadpool gerekruteerd worden om hem bij te staan in het gevecht tegen Cable. Fans van de serie X-Force zullen weinig originele teamleden herkennen, maar leuk is het wel. Totdat er een keuze gemaakt wordt die mij nogal choqueerde, maar in de wereld van Deadpool helemaal op zijn plek is. Ga zelf maar kijken wat ik bedoel.
Het verhaal is niet bijster diepgaand of origineel, maar gewoon zeer vermakelijk. De hoogtepunten zitten hem wederom in het verbale geweld en de spitse grappen waarmee Deadpool de ‘vierde wand’ doorbreekt in de film. Werkelijk alles wordt op de hak genomen: DC Comics, Marvel Comics, de X-Men, Rob Liefeld, uiteraard Wolverine en uiteindelijk Reynolds zelf. De ene grap is nog beter dan de andere en het interessante daarbij is dat gedurende de film kleine groepjes uit het publiek steeds om andere zaken schaterlachen. Er zit dus voor iedereen wel iets in Deadpool 2 en voor fans van de X-Men is er ook een scala aan bekende personages en locaties. Het is wellicht overbodig om te vermelden, maar blijf tot het aller- allerlaatste puntje van de aftiteling, het is meer dan de moeite waard.
Deadpool 2: nog meer over the top
Deadpool 2 is op alle vlakken hetzelfde als zijn voorganger, maar net iets meer over the top. Deadpool zelf heeft haast tekenfilmachtige, slapstick kwaliteiten, als die tekenfilm zou gaan over een crash test dummy met een veel te grote mond. Het geweld is bijzonder bruut en gaat van bakstenen tot kettingzagen en alles daartussenin. De film maakt genadeloos korte metten met missers uit vorige X-Men films en neemt in het voorbijgaan ook nog wat andere klassieke filmseries op de hak. De muziek die de actiescènes begeleidt is ook keer op keer raak, zelfs de dubstep.
Met Deadpool 2 blijft Wade Wilson zijn eigen, unieke hoekje van het X-Men-filmuniversum bedienen. Je kunt dit tweede deel moeiteloos doorkijken als je deel een hebt gezien, zonder er op uitgekeken te raken. Wil je daarna nog meer, verheug je dan in de wetenschap dat er zowel een Deadpool 3, als een X-Force film is aangekondigd. Gezien de schier onuitputtelijke bron van lol in Deadpool 2 is dat helemaal geen vervelend nieuws.
Deadpool 2 draait vanaf donderdag 17 mei in de bioscoop.
Meer Modern Myths recensies vind je hier.
Modern Myths service: koop Deadpool 2 op Bol.com
© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl
Reactie plaatsen