Roest is het tweede deel in het gedeelde universum van De Zwijgende Aarde. Jasper Polane, oprichter van Quasis Uitgevers en (mede-)architect van de serie neemt ons mee naar Mars. Het is zes jaar na ‘De Zwijging’, het moment waarop de kolonies op de verschillende planeten in ons zonnestelsel het contact met de aarde verliezen en op zichzelf aangewezen zijn. Magistraat Samantha Peeters is ook op zichzelf aangewezen op Mars, de rode planeet die gedwongen haar nieuwe thuis geworden is. Maar voor hoelang? Binnen enkele weken botst de maan Hyperion op de planeet en begint de eerste fase van een geplande terravorming. Maar ook Sam zelf verandert. Een mysterieus technovirus verandert haar in een rode dochter. Als ze dat toelaat. Een ding is zeker: ‘roest’ slaat niet op de snelheid van de talloze ontwikkelingen in dit verhaal!
Lees onze recensies van De Zwijgende Aarde: Revolte, Roest, Titanium, Tweeleed, IJsbrekers
Rode dochter
In Lowellkanaal merk je hoe de Mars-bevolking een rode dochter wantrouwt. Sam heeft een karakter wat haar al eenzaam maakte, laat staan dat ze door haar fysieke voorkomen – vuurrood haar waar ze eerst een blondine was – als rode dochter gemeden wordt als de pest. In sterk contrast zorgt het virus ervoor dat ze constant tegen haar instincten moet vechten: niet naar buiten, niet voortplanten met elke man die je tegenkomt. Sam is broeierig en verlegen tegelijk, waarbij de situatie om haar heen ook een kruitvat is wat op ontploffen staat. Ten eerste is er de onvermijdelijke botsing met Hyperion, waar Mars zich al jaren op voorbereid. Door het zwijgen van de aarde is er echter geen ontkomen aan en moet de panische bevolking zichzelf zien te redden. Ten tweede is er een moord gepleegd in Lowellkanaal. Sam moet erachter komen wie hiervoor verantwoordelijk is in de kleine commune waar iedereen elkaar kent.
Details voor de liefhebber
Dit eerste gedeelte van het boek vliegt voorbij. Na 66 pagina’s is de moord opgelost en begint een flashback waarin we zien hoe Sam op Mars aankomt. Zes jaar eerder en 17 minuten voor de Zwijging. De periodes in het boek worden netjes met jaartallen benoemd, waarbij je een aanvulling krijgt met hoeveel dagen we zijn tot de inslag van Hyperion, of hoeveel tijd er zich vlak voor en na de Zwijging heeft afgespeeld. Dit maakt het verhaal lekker spannend en had wat mij betreft wel in elk boek van De Zwijgende Aarde standaard mogen zijn. Zulke details geven het geheel een geweldige meerwaarde.
De Zwijgende Aarde – Roest:
het grotere geheel van de Zwijging
De flashback laat de eerste maanden van Sams verblijf op Mars zien. Dit gedeelte tekent het verschil scherp af van haar karakter voor en na de infectie met het technovirus. De impact van de Zwijging – het moment waarop het contact met de aarde verdwijnt – krijg je door de ogen van Sam wat persoonlijker mee dan hoe het zich in het eerste boek, De Zwijgende Aarde – Revolte, afspeelt. De kennis van wat de Zwijging voor de Vesta-kolonie in dat deel van de serie betekent, geeft wel een geweldig gevoel van het grotere geheel. Later in Roest wordt dat nog eens versterkt. 42 pagina’s later schieten we alweer naar bedrijf drie, waarin de draad van het eerste gedeelte van het verhaal verder wordt opgepakt. Wat mij betreft hadden de hoofdstukken van de flashback afwisselend tussen die van het eerste bedrijf mogen staan. Daarmee zou de ontknoping van het moordmysterie nog wat langer op zich hebben laten wachten. Ook kon je de puzzel van het technovirus zo iets meer gespreid meekrijgen. Doordat de hoofdstukken zo tot in detail van datums zijn voorzien, zou je het overzicht niet snel kwijtraken. Maar dat is een persoonlijke voorkeur. Zo hou ik bijvoorbeeld van de vertelstijl van A Game of Thrones, waarin elk hoofdstuk vanuit een ander personage op een andere locatie vertelt wordt en je al die ontwikkelingen zelf in je hoofd bij moet houden.
Sterke vrouwen
Het derde gedeelte van Roest begint 33 dagen voor de inslag van Hyperion en dwingt Sam tot een keuze: mens blijven of rode dochter worden. Deze innerlijke tweestrijd vindt ook in dit bedrijf plaats in de chaos van de ontwikkelingen op de rode planeet. We zijn aangekomen in het Valles Marineris district en maken kennis met het personage Esther Hendriks. Zij is net als Michelle Dijon uit Revolte een knappe, sterke vrouw die haar stempel drukt op de ontwikkeling van de mensheid tijdens het koloniseren van ons zonnestelsel. Het is een compliment aan de schrijvers van De Zwijgende Aarde serie dat dit nergens geforceerd aanvoelt, maar als een logisch gevolg van de juiste persoon op de juiste plaats. Niet vanwege een geforceerd quotum vanuit de overheid, maar vanuit het karakter van de persoon in kwestie: hun drijfveren en – vaak meedogenloze – ambities. In dit deel wordt het doel van het technovirus duidelijk en zien we de evolutie van Mars in het universum van De Zwijgende Aarde. Het verhaal wordt prachtig weemoedig afgerond en net als bij hoofdpersonage Raik uit Revolte het geval is, hoop je dat je Sam na Roest verderop in de serie nog eens zult tegenkomen.
Poëtisch, grof en nietsontziend
Er gebeurt heel veel in De Zwijgende Aarde – Roest. Het tempo in het boek zit er goed in, waarbij je regelmatig gevangen zit in de gedachtes en belevenissen van Samantha. Ze is het ene moment broeierig, het andere moment verloren in eenzaamheid. Net zo afwisselend als de rode planeet waarop ze zich bevindt. De spreiding van lange en korte hoofdstukken in het boek dragen bij aan dit gevoel. Jasper Polane weet met vaak weinig woorden veel gevoel uit te drukken. Soms zoals gezegd poëtisch, maar ook vaak grof en nietsontziend. Daarnaast is Roest ook zeer gedetailleerd: met precieze datums en tijdstippen van de gebeurtenissen die zich afspelen, tot het benoemen van de locaties op Mars als de Sinaïvlakte. Of de beschrijving van de technologie zoals de marsrovers, de kolonies en de maatschappij zoals die op Mars is ontwikkeld. Compleet met computerprogramma’s die het leven helpen reguleren.
De Zwijgende Aarde – Roest:
de evolutie van de mensheid op Mars
Roest is niet alleen een spannend sciencefiction/detective-verhaal met een vleugje western erin. Het is ook een visie op de toekomst van de mensheid op Mars en de evolutie van onze soort. De verwijzingen naar de andere boeken in de serie zijn ook hier leuk om op te pikken. Daarbij is er een duidelijke link met het eerste deel – Revolte. De Zwijgende Aarde – Roest is allesbehalve vastgeroest in stijl en structuur en smaakt naar meer. Gelukkig ligt De Zwijgende Aarde – Titanium van Mara van Ness al klaar. We gaan naar het Las Vegas van het zonnestelsel: Titan, de grootste maan van Saturnus. Maar eerst die rode stofdeeltjes maar eens van me afkloppen…
Titel: De Zwijgende Aarde – Roest
Auteur: Jasper Polane
Uitgever: Quasis
ISBN: 978 94 920 9941 9
De Zwijgende Aarde – Roest: Modern Myths Shop
Lees meer Modern Myths recensies!
© 2019-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen