De Zwijgende Aarde – Revolte openingsbeeld

De Zwijgende Aarde – Revolte: explosief begin van een gedeeld universum

Revolte is het eerste boek in het gedeelde universum van De Zwijgende Aarde. Jeroen heeft zich voorgenomen het hele sciencefiction epos te beleven en begaf zich naar de 24e eeuw, waar de mensheid ons zonnestelsel gekoloniseerd heeft. De Friese Raik Minnema werkt op de centrale mijn- en raffinaderijkolonie in de asteroïde 5535/Annefrank en staat op het punt een belangrijke promotie te maken binnen de VAHA – de Verenigde Aardse Handels Alliantie. Als er echter een opstand uitbreekt onder de mijnwerkers, neemt zijn leven een totaal andere wending. Maar niet alleen het leven van Raik verandert; het hele zonnestelsel staat aan het begin van een ondenkbare evolutie.

Lees onze recensies van De Zwijgende Aarde: Revolte, Roest, Titanium, Tweeleed, IJsbrekers

Als je op fantasy festivals bij de verschillende uitgevers rondkijkt, kom je bijzondere projecten tegen. Zo bespreekt Daniel hier op onze fantastische website de boeken van Dizary, een fantasiewereld gecreëerd door auteur Patrick Berkhof. Ook andere schrijvers als Jasper Polane en Johan Klein Haneveld zijn daarbij betrokken. Jasper Polane, oprichter van Quasis Uitgevers, heeft op zijn beurt ook een gedeeld boekenuniversum gecreëerd: De Zwijgende Aarde. Deze sciencefictionserie bestaat uit vijf delen: Revolte door Jorrit De Klerk, Roest door Polane zelf, Titanium door Mara van Ness, Tweeleed door Django Mathijsen en Anaïd Haen en IJsbrekers door Johan Klein Haneveld (het is een kleine schrijverswereld). En gezien Modern Myths het Nederlandse fantastische genre graag onder ieders aandacht brengt, zullen we de hele De Zwijgende Aarde serie hier een podium geven.

Langs de planeten van ons zonnestelsel

De boeken van De Zwijgende Aarde vormen samen een groot epos over de gebeurtenissen die de mensheid in de 24e eeuw voorgoed zullen veranderen. De titels zijn echter ook afzonderlijk te lezen. Elk boek volgt een andere hoofdpersoon op een andere planeet die zijn of haar eigen avontuur in het geheel beleefd. Ik las dan ook als eerste Roest, het tweede deel in de serie. Hoewel het verhaal prima te volgen was, had ik toch het gevoel het grotere plaatje te missen. Nu ik Revolte gelezen heb, is dat gevoel bevestigd. Deze debuutroman van schrijver Jorrit de Klerk zet de gebeurtenissen van De Zwijgende Aarde in gang en is een explosief beginpunt van waaruit de rest van de boeken zullen volgen. Daarom zal ik de afzonderlijke boeken dan ook recenseren in de volgorde waarin ze uitgegeven zijn.

De Zwijgende Aarde – Revolte: machtsvacuüm

De geschiedenis van de mensheid tot de 24e eeuw waarin Revolte zich afspeelt, wordt wat vaag gehouden. Blijkbaar heeft er een crisis plaatsgevonden – de Ineenstorting – waarna de EU een van de supermachten op aarde werd. Jaren later is ons zonnestelsel gekoloniseerd en hebben verschillende partijen op de afzonderlijke planeten de macht. Deze partijen zijn enkel rekenschap verschuldigd aan de EU. Tot op het moment dat de aarde plotsklaps zwijgt. Elke vorm van communicatie is onmogelijk geworden en de verschillende koloniën zijn op zichzelf aangewezen. Het machtsvacuüm dat opeens ontstaan is, zorgt uiteraard voor de nodige mogelijkheden. Mogelijkheden die op hun beurt strijd en spanningen met zich meebrengen. Voor Raik Minnema – vluchtleider op asteroïde 5535/Annefrank – goed en wel doorheeft wat het zwijgen van de aarde voor de koloniën betekent, is er een nijpender probleem. De mijnwerkers zijn tegen de VAHA in opstand gekomen en grijpen de macht op de asteroïde. Ineens staat alles op zijn kop (de oplettende lezer merkt hier op dat de gebeurtenissen van De Zwijgende Aarde zich dus niet enkel op planeten afspelen. Maar dit terzijde).

Michelle Dijon en de VAHA – niets is wat het lijkt

De gebeurtenissen op de asteroïde waar Raik werkt en de nabije tweede kolonie in de asteroïdengordel van Vesta doen erg denken aan het leven op ‘de Belt’ uit de sciencefictionserie The Expanse. Net als de Belters leven de mijnwerkers van asteroïde 5535 in armoede op elkaar gepakt. Ze moeten keihard werken en hebben het gevoel dat het management – de witte overalls – hun volledig in de steek laat. Dit kruitvat komt tot ontploffing, net op het moment dat alle contact met de aarde verdwenen is. Revolte is vervolgens een groot actiespektakel waarin Raik voor zijn leven vecht en probeert de directrice van de gordel – Michelle Dijon – en zijn carrière te redden. Echter komt hij er snel achter dat de VAHA niet de edelmoedige werkgever is die hij in gedachten ophemelde en Dijon niet het lichtende voorbeeld waar hij naar streefde. Een duister geheim ontrafelt zich, waarbij Raik ook zijn eigen motivatie en levensvisie onder de loep moet nemen.

De Zwijgende Aarde – Revolte: rappe vertelstijl

Met 186 pagina’s ben je zo door Revolte heen. Door de rappe vertelstijl van Jorrit de Klerk leest het verhaal ook lekker weg. Er wordt niet zo diep op de wanhoop en strijd van de mijnwerkers ingegaan als in The Expanse. Het verhaal van De Zwijgende Aarde is meer schetsmatig weergegeven. Naast het hoofdverhaal rond Raik is het erg leuk om de kleine details op te merken die naar de andere boeken in de serie verwijzen. Zo wordt het Hyperionproject op Mars al genoemd en worden de IJsbrekers even aangestipt, die in het gelijknamige vijfde deel van de serie aan bod komen. Ook Michelle Dijon speelt in dat laatste deel een grote rol, waardoor de verhaallijn die hier in Revolte begint daar zijn einde vindt. Net als in een langlopende comic serie of het gedeelde Marvel Cinematic Universe is het erg bevredigend om het grotere geheel bij elkaar te sprokkelen.

Ruimtepiraten en cybernetische katers

Revolte is dus een prima openingssalvo van de gehele serie. Je merkt dat Jasper Polane schrijvers bij elkaar gezocht heeft die visueel ingesteld zijn. Polane zelf heeft scripts voor animatieseries geschreven en is – net als Johan Klein Haneveld – stripliefhebber. De actie in Revolte laat zien dat ook Jorrit de Klerk moeiteloos voor zich ziet hoe een epische sciencefictionserie hoort uit te pakken. De ruimtepiraat Freddy Brönte en haar cybernetische kater Mijnheer Fluffy dragen hier ook zeker hun steentje aan bij.

De Zwijgende Aarde – Revolte: op naar Mars!

In de volgende recensie van De Zwijgende Aarde is Roest aan de beurt. Daarin verhuizen we naar Mars. De gebeurtenissen die hier in Revolte zijn begonnen zullen in Roest een rol gaan spelen. Ik ben benieuwd hoe het verhaal zich vervolgens door de andere delen zal uitbreiden. Het is geweldig om te zien hoe een groep uiteenlopende schrijvers gezamenlijk een verhalenuniversum creëert. Het mysterie van de Zwijgende Aarde is daarbij in dit eerste deel door Jorrit de Klerk prima opgezet. Ik wil verder lezen om erachter te komen waar alles toe leidt en ik hoop Raik, Freddy en Mijnheer Fluffy opnieuw tegen te komen in de serie. Voor mij dus geen rust, maar meteen door naar Roest!

Titel: De Zwijgende Aarde – Revolte
Auteur: Jorrit de Klerk
Uitgever: Quasis Uitgevers
ISBN: 978 94 920 9939 6

Modern Myths Shop

Johan Klein Haneveld - Top 5 SF-boeken voor beginners - Revolte - De Zwijgende Aarde - Jorrit de KlerkKoop De Zwijgende Aarde – Revolte via Bol.com:

De Zwijgende Aarde – Revolte – € 17,- Bol.com

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

De Zwijgende Aarde complete serie

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.