Het levende systeem Dizary breidde zich onlangs uit met twee delen. Het nieuwe Jalvin-boek bespraken we al op Modern Myths en nu is het tijd voor De Zielenlezer van Turion. Auteur Marieke Frankema sloot zich aan bij deze fantasywereld van Nederlandse bodem en biedt daarmee een nieuw puzzelstukje aan. Lees onze De Zielenlezer van Turion recensie!
Ik moet bekennen dat ik deze boeken nog niet gelezen heb, omdat tot nu toe vooral Berkhofs originele Dizary-boeken (en later de Jalvin-novelles) mijn interesse wekten. De Zielenlezer van Turion viel mij echter onmiddellijk op en is een stukje Dizary waar ik meteen nieuwsgierig naar raakte. Van Marieke Frankema had ik eerder nog niets gelezen, dus ik liet me verrassen.
Twee verhalen
In Turion leven de Morturie een teruggetrokken bestaan. Om te overleven is het stelen van menselijke zielen essentieel. De Zielenlezer van Turion wordt vanuit twee perspectieven verteld. Kaya is erg goed in het roven van deze zielen, tot ze ontdekt dat ze de zielen kan lezen. Maar dat is een gebruik dat verboden is in hun strenge ondergrondse gemeenschap.
Bestaat er een andere manier van leven? Een manier die vruchtbaarder en gelukkiger is dan het jagen op magere prooien? Als jonge moeder ziet Kaya een andere toekomst voor haar kinderen voor zich. De tweede verhaallijn speelt zich jaren later af en volgt Tharza – Kaya’s kleindochter – die eenzelfde soort ontwikkeling doormaakt.
De Zielenlezer van Turion recensie – Een fijne afwisseling
De hoofdstukken van Kaya en Tharza wisselen elkaar telkens af. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat sommige hoofdstukken geforceerd aanvoelen, maar dat gebeurt nergens. Frankema weet hoofdstukken, hoe kort ze soms ook zijn, altijd wel aan te vullen met een stukje karakterontwikkeling of plotontwikkeling. Waar Kaya in het ene hoofdstuk een ontdekking doet, helpt dat in het volgende hoofdstuk Tharza weer een beetje vooruit.
Ligt het ene personage je minder, dan voel je waarschijnlijk meer voor het andere personage. Zo is Tharza echt wel meer het hoofdpersonage van een young adult (zoals het verhaal zich bestempelt), maar past Kaya echt beter bij oudere lezers. Haar worstelingen gaan over de relatie met haar man, haar kinderen, haar familie en omgeving en hebben daardoor een diepere laag.
Vlot geschreven
Zoals gewend van een Dizary-boek ziet ook deze uitgave er weer mooi uit. De pagina’s worden vergezeld door stalagmieten en stalactieten, als een visuele herinnering wiens hoofdstuk het nu is. De hoofdstukken zijn kort en er is uitstekende redactie over het boek gedaan. Frankema’s stijl is erg prettig en je merkt dat het verhaal goed is uitgedacht. De verhaallijnen van Kaya en Tharza lopen naast elkaar en lijken elkaar dan weer te kruisen.
Er zitten niet echt onverwachte wendingen in het boek, maar die zijn ook niet nodig om het verhaal stand te doen houden. Eerder liet ik mijn oog al op een andere boek van Marieke Frankema vallen: De vloek van de Nevelhorst. Door dit boek ga ik daar zeker eens aan beginnen.
De Zielenlezer van Turion recensie – Het passende puzzelstukje
Als boek valt De Zielenlezer van Turion als een perfect puzzelstukje in het grotere geheel. In het tweede Jalvin-boek – Jalvin en de magie van de Wold – lees je al iets over hun oorsprong (een leuke knipoog, gezien de boeken tegelijkertijd zijn verschenen), maar het sluit ook aan bij andere wezens uit de Dizary wold.
Het boek is uitstekend op zichzelf te lezen, maar voelt vooral als een aanwinst. Hoewel het als novelle was bedoeld, is het een volwaardige roman geworden. En dat is absoluut in het voordeel van de lezer!
De Zielenlezer van Turion is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.
Titel: De Zielenlezer van Turion
Auteur: Marieke Frankema
Uitgever: Uitgeverij Versa
ISBN: 978 90 825 6686 4
Modern Myths Shop
Lees meer Modern Myths recensies!
© 2023-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen