Eroc en Tarú, twee vrienden uit de streek Kûmada op Leëvion, de Eerste Wereld, vinden op een dag een mysterieuze glazen bol in de bergen. De bol – een Sáyaddin – herbergt mysterieuze krachten, die enkel veilig gesteld kunnen worden door de mensschuwe Alchemisten van Mranji. Eroc en Tarú beginnen een reis om de bol uit handen te houden van kwaadwillenden en in het bijzonder De Schim. Achtervolgd door dit duistere wezen zijn de twee vrienden nergens veilig. Lees onze De Eerste Wereld recensie!
Op Comic Con Amsterdam 2017 werd tijdens het panel ‘De huidige staat van Sciencefiction in Nederland’ opgemerkt dat het Fantasy-genre momenteel populair is in ons land. Inderdaad zie je in de boekenwinkels een groot aanbod van titels, van auteurs uit verschillende landen. Een Nederlandse bijdrage komt van wereldreiziger en Tolkien-liefhebber Marc Lommert. In zijn Drie Werelden trilogie bouwt hij een gedetailleerde mythologie, dat opent met het eerste boek, getiteld De Eerste Wereld. Het is een spannend jongensverhaal, dat traag op gang komt, maar op het eind de grotere omvang van het geheel toont.
De Eerste Wereld: schatplichtig aan Tolkien
Auteur Marc Lommert deed zijn inspiratie voor De Eerste Wereld op tijdens een reis in Nieuw Zeeland. Het verhaal is duidelijk schatplichtig aan zijn voorliefde voor de boeken van J.R.R. Tolkien, gecombineerd met de locaties van Nieuw Zeeland – waar ook de The Lord of the Rings-trilogie van Peter Jackson is opgenomen. Het is voor het grootste deel van het boek dan ook lastig die invloeden los van het verhaal te zien. De reis van Eroc en Tarú met de Sáyaddin lijkt op die van Frodo en Sam met de Ene Ring, De Schim doet denken aan Sauron en de magiër die de jongens op weg helpt, de smid Beüz, heeft kenmerken van Gandalf. Toch heeft het boek ook zijn eigen identiteit. Zo bestaat de magie in Leëvion uit drie elementen: de Hoofdkunst, de Zonnekunst en de Levenskunst. Beoefenaars van de drie disciplines hebben elk hun eigen krachten. Daarnaast is Leëvion een van drie verschillende werelden, die gaandeweg het verhaal met elkaar in verband lijken te staan. Zo komt er ook een stukje sciencefiction aan te pas.
Knap mysterie
Wat het boek de moeite waard maakt, is het mysterie achter de Sáyaddin en de rol van De Schim in het geheel. De Eerste Wereld opent met de tragedie die de glazen bol de wereld in stuurt, waarna Eroc en Tarú hem vinden. Na elk groot hoofdstuk lees je een pagina vanuit het perspectief van de Schim, waarbij je blijft gissen wie hij nu eigenlijk is. In niet chronologische volgorde wordt tussen het hoofdverhaal door het mysterie van de Sáyaddin uit de doeken gedaan. Pas tegen het einde van het boek wordt duidelijk hoe de vork echt in de steel zit en blijkt het geheel vanaf het begin knap in elkaar te zitten. Lommert heeft zijn epos duidelijk van tevoren helemaal uitgedacht.
De Eerste Wereld recensie: modern gedateerde taal
Het taalgebruik in De Eerste Wereld is echter niet zo makkelijk om aan te wennen. Het lijkt wel alsof de schrijver ook de schrijfstijl van Tolkien probeert te imiteren. Gezien The Lord of the Rings uit 1954 stamt, kun je je voorstellen dat een Nederlandse zinsbouw dat daar op lijkt, al snel archaïsch aandoet. Het maakt het inleven in het verhaal soms erg lastig en de actiescènes stijf. De vriendschap van Eroc en Tarú is wel herkenbaar voor iedereen die in zijn jeugd ook opgegroeid is met een beste vriend, wat een vertrouwd gevoel geeft. Het verhaal blijft hierdoor wel echt een jongensboekgevoel behouden. Ook de allerlaatste zin straalt een hoog jeugdboekgehalte uit, waardoor De Eerste Wereld niet de zwaarte krijgt van een verhaal als The Lord of the Rings.
De Tweede Wereld
Inmiddels is het vervolg op De Eerste Wereld – De Tweede Wereld – verkrijgbaar via de website van de auteur en Bol.com. Het avontuur gaat verder met een naderende oorlog in het verschiet. Door de constructie van meerdere werelden die met elkaar in verband staan, maakt De Eerste Wereld zeker nieuwsgierig naar het vervolg. De vraag is of Marc Lommert de grote schaal waar het verhaal naar hint op een bevredigende manier kan leveren. Als hij dat op dezelfde manier invult als het mysterie in dit eerste boek, komt het zeker goed. Voor liefhebbers van Tolkien die zoeken naar boeken met een vergelijkbare sfeer, is De Eerste Wereld zeker de moeite van het proberen waard.
Titel: Drie Werelden – De Eerste Wereld
Auteur: Marc Lommert
Uitgever: Godijn Publishing
De Eerste Wereld recensie – Modern Myths Shop:
Koop De Eerste Wereld op Bol.com
© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk verschenen onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed – Fantasize.nl
Reactie plaatsen