De Italiaanse thrillerserie Curon op Netflix speelt zich af in het echt bestaande Curon Venosta (of Graun im Vinschau). Deze gemeente ligt in Noord-Italië, aan de Oostenrijkse grens. Het verhaal (en het mysterie) draait om de kerktoren waar het dorp bekend om is, half verzonken in het stuwmeer. Er rust een vloek op: als je de klokken hoort luiden, is je dood nabij… Lees onze Curon recensie!
“There are two wolves fighting inside all of us for control over our souls. The first one is good, calm… The second bad, agressive… Which wolf will win? The one you feed.”
Anna Rainas (Valeria Bilello (Sense8)) vertrok na de mysterieuze dood van haar moeder uit Curon om in Milaan te gaan wonen en zo haar verleden te ontvluchten. Na zeventien jaar keert ze samen met haar kinderen, de tweeling Daria (Margherita Morchio) en Mauro (Federico Russo), terug naar haar geboortedorp. Niemand in het dorp is blij hen te zien. Iedereen lijkt de familie te verafschuwen en zelfs Anna’s vader, hoteleigenaar Thomas (Luca Lionello (The Passion of the Christ)), reageert afstandelijk en kil op haar en haar kinderen. Hij probeert Anna in eerste instantie zover te krijgen meteen weer te vertrekken. ‘s Nachts horen Daria en Mauro rare geluiden uit een kamer van het uitgestorven hotel komen. Dan verdwijnt hun moeder plotseling naar de bergen. Het is aan de tweeling om te achterhalen wat er met haar gebeurd is.
Voor wie de kerktoren luidt…
Curon speelt zich af rond de kerktoren waar het dorp bekend om staat, half verzonken in het stuwmeer. Deze kerk hoort bij het oude dorp, dat onder water werd gelegd toen in de jaren vijftig de stuwdam werd gebouwd. Enkel de toren van de kerk steekt nog omhoog uit het meer. Het gebouw staat centraal in de vloek die over het dorp hangt. Een jongen vertelt Daria op een feestje dat je de klokken soms nog kunt horen luiden. En dat je dood zult gaan wanneer je ze hoort. Dat gelooft ze natuurlijk niet. Maar het luiden van de klokken kondigt in Curon echt onheil aan. Wanneer je ze in je hoofd hoort schallen, komen er verschijningen uit het meer om je het leven zuur te maken.
Curon recensie: De goede en kwade kant van de ziel
De eerste aflevering van de serie valt meteen binnen met de grimmige, dreigende sfeer die je van een goede thriller verwacht. Het grote hotel waar de familie verblijft, heeft in jaren geen gast meer gezien. Veel inwoners van het dorp willen ook niets van de familie weten. De bovennatuurlijke elementen in het verhaal hangen sterk samen met de psyche van de personages. De inwoners van Curon, in het bijzonder de families Rainas en Asper, worstelen met de balans tussen de goede en kwade kant van hun ziel.
Wanneer je halverwege de serie een beetje begint te begrijpen hoe de vloek in elkaar steekt en wat het met de mensen doet, krijg je ook steeds meer begrip voor de personages en waarom zij doen wat ze doen. De thriller krijgt zo echt een psychologisch kantje. De wolven in de serie zijn een prachtige metafoor voor het verhaal. Thomas heeft een wilde wolf in een kooi achter het hotel die de kinderen ‘s nachts horen janken. Hij beweert dat hij de wolf probeert te temmen. Het beest heeft zijn hond gedood, dus als wraak heeft hij hem gevangengenomen. Maar kan je zo’n wild, agressief dier wel temmen?
Sterke personages maken het verhaal boeiend
Een ander sterk punt van de serie is de band tussen de tweeling Mauro en Daria. De twee kunnen bijna niet sterker van elkaar verschillen: Mauro is teruggetrokken en heeft een sterke band met hun moeder (‘Daria werd eerder geboren, maar ik lag dichter bij haar hart.’). Daria is juist stoer en deinst nergens voor terug. Op de eerste dag op hun nieuwe school in Curon is zij degene die onmiddellijk nieuwe vrienden (en vijanden) maakt. Mauro hangt ondertussen op de achtergrond. Hun relatie met hun moeder (en met elkaar) wordt op de proef gesteld in de kleine gemeenschap die zo verschilt van het Milaan waar ze zijn opgegroeid. Wanneer Anna verdwijnt zijn ze plotseling op elkaar aangewezen. De tweeling moet elkaar vertrouwen om haar te vinden. Stukje bij beetje komen ze erachter wat er zich heeft afgespeeld in de geschiedenis van hun familie. Ondertussen zit de vloek van Curon hen op de hielen.
Curon recensie: spannend tot de laatste cliffhanger
Met zijn zeven afleveringen is Curon de perfecte serie om in een korte periode weg te kijken. Vooral in de laatste paar afleveringen zit het tempo er flink in. Je wil de afleveringen dan het liefst achter elkaar afkijken om erachter te komen hoe het afloopt. In de laatste aflevering komen alle belangrijke spelers bij elkaar in een dramatische confrontatie. De zeven afleveringen vertellen echter niet het hele verhaal. Na een spannende cliffhanger blijft er genoeg mysterie over om in Curon seizoen 2 op voort te borduren. Juist de laatste aflevering roept bijna net zo veel vragen op als hij beantwoordt.
Hoewel de serie vrij traag begint en ik even moest wennen aan de manier waarop sommige gebeurtenissen en flashbacks elkaar afwisselen, vind ik hem een echte aanrader. Vooral de manier waarop Curon klein en persoonlijk blijft – gefocust op een groep personages en hun onderlinge geschiedenis en relaties – maakt het geheel sterk. Het mysterie van de kerktoren houdt je daarbij tot de laatste seconde geboeid en zet je ook daarna nog aan het denken over hoe dit verder zal gaan.
Curon streamt nu op Netflix.
Lees meer Modern Myths-recensies!
Curon recensie: © 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Netflix
Reactie plaatsen