Coraline: Beware the Other Mother bordspel - openingsbeeld
BoekenBoeken

Coraline: Beware the Other Mother kaartspel – Modern Myths Spellenavond

Ben je liefhebber van de stop-motionfilm Coraline, gebaseerd op het gelijknamige boek van Neil Gaiman, maak dan je keukentafel vrij voor het Coraline: Beware the Other Mother kaartspel. In dit leuke spelletje zit je in je eentje – of met drie medespelers – gevangen in de Other World van de griezelige Beldam. Je hebt deze ‘andere moeder’ uitgedaagd voor een spel met als ultiem doel te ontsnappen naar de werkelijke wereld. Verzamel de ghost eyes, skeleton key en snow globe en smeer hem voor je voor altijd gevangen zit! 

Coraline Neil Gaiman boek
Coraline – Neil Gaiman, 2002

Coraline: Beware the Other Mother is een coöperatief kaart/bordspel van Wizk!ds voor 1-4 spelers in een volledig Engelse editie. Het leeftijdsadvies van dit leuke spel is 14+ en de tijdsduur van een potje bedraagt gemiddeld 30 tot 40 minuten. Het spel is gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm uit 2009, welke op zijn beurt is geïnspireerd door het Coraline-boek van Neil Gaiman uit 2002.

Dark fantasy van Neil Gaiman

In dit dark fantasy verhaal maken we kennis met Coraline, een avontuurlijk meisje dat met haar ouders verhuist naar een saai en vervallen ‘Villa Kakelbont’ appartementencomplex. Haar ouders hebben geen tijd voor haar, omdat ze een deadline moeten halen en Coraline verveelt zich al gauw. Ze gaat op onderzoek uit in en rond het huis en komt via een deur in de muur uiteindelijk terecht in een parallelle wereld. In deze wereld regeert de Beldam, een spinachtige vrouw die een perfecte wereld voor Coraline ontwerpt. De enige voorwaarde voor Coraline om te mogen blijven, is als ze ook knopen in haar ogen naait. Dat wil Coraline natuurlijk niet en ze probeert terug te vluchten naar de werkelijkheid. De huiskat – die beide werelden kan betreden – geeft haar de wijze woorden: “Challenge her, then. She may not play fair, but she won’t refuse. She’s got a thing for games.” Oftewel, het kaartspel begint nadat Coraline de Beldam heeft uitgedaagd voor een spel. En net als in het boek en de film moet je ervoor zorgen dat Coraline drie ghost eyes (spookogen), the skeleton key (de loper) en the snowglobe (de sneeuwbol) verzamelt om te ontsnappen. Uiteraard probeert de Beldam dit te voorkomen.

Coraline: Beware the Other Mother kaartspel –
het spelverloop

De buitenkant van het Coraline: Beware the Other Motherdoosje ziet er aantrekkelijk en sfeervol uit. We zien Coraline met de schaduw van de Beldam op de achtergrond. Als je het doosje openmaakt, kom je als eerste een kort spelregelboekje tegen en daarna een vel met de layout van het appartementencomplex en de plaatsing van de verborgen objecten. Je hebt zes grote kamerkaarten die je – samen met de kleine kaartjes van de drie ghost eye’s, de skeleton key en de snow globe – op dit blad legt. De objectkaartjes hebben een donkere kant en moeten tijdens het spel omgedraaid worden naar hun open kant. Pas dan kan je de objecten verzamelen in de tas van Coraline.
In de tas van Coraline (ook een kaartje) bevinden zich aan het begin van het spel de welbekende militaire hoed, een snoeischaar en het ‘looking glass’, die Coraline in de film gebruikt om de spookogen te vinden. Verder heb je personagekaartjes die je in een houder kan zetten en verplaatst op het bord. Het zijn Coraline zelf, de kat in het blauw (uit de werkelijke wereld) en de personages van de Beldam: Other Mr. Bobinsky, Other Wybie, Other Father en Other Miss Forcible en Miss Spink. De Beldam-personages hebben een paarse achtergrond.

Coraline: Beware the Other Mother - spelopzet op spelbord 2

De Button Moon eclips

Verder krijg je een stapel Coraline-kaarten. Hiervan heb je er standaard een aantal in je hand, waarmee je of een actie uitvoert of een kaart weglegt om iets uit de kamer te halen. Ook kun je een beurt overslaan. Na je beurt zal de Beldam een actie uitvoeren, wat vaak totaal niet handig is en je plannen dwarsboomt. Het spel eindigt als Coraline alle objecten heeft verzameld en de Beldam niet in dezelfde ruimte als Coraline is én je de WIN-kaart kunt spelen. Je verliest het spel als de Coraline- of Beldam-kaarten op zijn óf als de Button Moon eclips (de knopenmaansverduistering) compleet is. Van deze eclips-kaarten zijn er zes, waarop een knoopschaduw over de maan schuift. Dit geeft aan wanneer Coralines tijd om is.

Coraline Button Moon Eclipse
De Button Moon Eclips

Singleplayer spel versus multiplayer spel

Nu ik toch vanwege de coronacrisis thuis zit, heb ik dit spel vaak alleen gespeeld. Van de vijf potjes solitair die ik heb gespeeld heb ik er drie gewonnen en twee verloren. De bedoeling is dat je de personages op het spelbord plaatst met je Coraline ‘Place’-kaarten, om vervolgens met Coraline ‘Reveal’-kaarten objecten zichtbaar te maken. Hierna moet je de objecten in je rugzak plaatsen door een kaart af te leggen of ze via een Coraline ‘Collect’-kaart te verzamelen.

Het spel in je eentje spelen is wat overzichtelijker, maar ook lastig, omdat je minder snel de beschikking hebt over de mogelijke kaarten. Zo moet je de objecten eerst zichtbaar maken, maar daar zijn maar een beperkt aantal kaarten voor. Als die helemaal onderop je kaartenstapel liggen, kan je gewoon niet winnen. Maar dit is natuurlijk ook het geval in een multiplayer spel. Soms is het Coraline: Beware the Other Mother kaartspel heel erg makkelijk. Andere keren liggen de Beldam-kaarten echt ontzettend onhandig en dwars.

Coraline Beware the Other Mother spelonderdelen - Modern Myths

Speel het spel alsof je in de film zit

Als je het spel voor de eerste keer speelt, is het lastig om te bedenken waar de personages geplaatst moeten worden. Dat is eigenlijk direct in de kamers waar ze ook in de film thuishoren en zoals ze afgebeeld staan op hun kaartje (met uitzondering van Other Wybie en de kat). Er is namelijk maar een beperkt aantal ‘place’-kaarten waarmee je een personage in een bepaalde ruimte kan zetten. In een multiplayer spel ben je allemaal samen Coraline en moet je per spelronde overleggen wie welke kaarten heeft en samen een tactiek bedenken. De spelers mogen dan in een vooraf bepaalde volgorde acties uitvoeren. De grap is natuurlijk dat door de Beldam-kaarten deze plannen continu gedwarsboomd worden. Na het beëindigen van de beurt draait een speler een persoonlijke knopenkaart om naar de donkere zijde, zodat het duidelijk blijft wanneer iedereen aan de beurt is geweest. Dan begint de nieuwe speelronde. Zowel de singleplayer als de multiplayer spelvormen zijn spannend en leuk om te doen.

Coraline kamer tegels

Coraline: Beware the Other Mother kaartspel –
Wist je dat

Wybie Lovat komt niet voor in het Coraline-boek van Neil Gaiman. Wybie is bedacht voor de film, zodat Coraline niet de hele tijd in zichzelf aan het praten is. Coraline: Beware the Other Mother is dus voornamelijk gebaseerd op de animatiefilm.

Wybie en Coraline - © Universal Pictures
Wybie en Coraline – © Universal Pictures

Spannend spel, minder spannende vormgeving

De vormgeving van Coraline: Beware the Other Mother vind ik wat simpel. Door de grote hoeveelheid Engelse tekst op de kaartjes met slechts kleine nuances is het vrij ingewikkeld voor jongere kinderen om de kaarten te begrijpen. Ik snap dus het leeftijdsadvies van 14+. Je moet echt nadenken over wat er op de kaartjes staat en hoe je deze op een goede manier kan inzetten. Daarnaast staat op iedere Coraline-kaart en iedere Beldam-kaart dezelfde afbeelding. Er zijn kleine nuances aangebracht in de linkerbovenhoek en rechteronderhoek op respectievelijk de personage- en voorwerpen-kaartjes, waar je snel kunt zien waarop de kaart effect heeft. Ook komt de onderste rand van de Coraline-kaarten in verschillende kleuren om onderscheid te maken tussen de verschillende acties. Dit vind ik heel erg jammer. Ik had gehoopt dat er op de kaarten scènes uit de film zouden zijn afgebeeld met meer variëteit. Er had ook best meer verschil tussen de Move-, Collect-, Reveal- en Place-kaarten mogen zitten.

Coraline en Beldam kaarten

Gebruik je fantasie

Op de achterkant van de speldoos staat dat de speler(s) Mr. Bobinsky zullen confronteren, de Other Father moeten bevechten op zijn bidsprinkhaantractor en de parelring uit de handen van Miss Forcible en Miss Spink moeten worstelen. Dat is echter niet zo, tenzij je je fantasie gebruikt. Eigenlijk hebben de overige personages geen meerwaarde als verhaalelement; ze geven ‘enkel’ positieve of negatieve aspecten aan het spel als ze samenzijn met Coraline. Ten slotte vind ik het spelblad waar alle kaartjes opgelegd moeten worden van slechte kwaliteit, na vijf keer spelen begint het op de naden al te slijten. Een vouwbaar hardboard met de plaatjes van de ruimtes had beter gewerkt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen de spelkaarten los op tafel te leggen. Ook is het kaartje van het tasje erg klein, ik had gekozen voor een vakje op het speelbord of voor een tas die even groot is als de kamerkaarten. Maar dit zijn kleine puntjes in verder een zeer vermakelijk spel.

Coraline: Beware the Other Mother kaartspel –
aanrader tijdens de Coronacrisis

Coraline: Beware the Other Mother packhot zijkantAangezien er niet zoveel spellen zijn die je en in je eentje en met een kleine groep kan spelen, vind ik dit korte kaartspel echt een aanrader. Zeker in deze tijd waarin we met zijn allen worden opgeroepen tot sociale isolatie is het Coraline: Beware the Other Mother kaartspel leuk om de tijd mee te doden. Als Coraline-fan ben ik tevreden over het spelverloop, omdat je actief kan vechten tegen de Beldam. En zelfs als je het verhaal niet kent, is dit spel simpel te spelen. Spelletjes waarbij je moet samenwerken tegen een gemeenschappelijke vijand vind ik persoonlijk sowieso leuker. Tenslotte is dit kaartspel redelijk moeilijk als je de kaarten tegen hebt zitten, dus wat geluk is noodzakelijk. Zo blijft Coraline: Beware the Other Mother altijd interessant.

Voordelen: Snel en eenvoudig te spelen / leuk met een groep en als solitair
Nadelen: Weinig diversiteit in vormgeving / kwetsbaar spelbord

Titel: Coraline: Beware the Other Mother
Uitgever: Wizk!ds
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: 14+
Duur: 30+ minuten
Genre: Coöperatief survival kaartspel

Modern Myths Shop

Coraline: Beware the Other Mother packhot vrijstaandKoop Coraline: Beware the Other Mother
in de Modern Myths Shop:

Coraline: Beware the Other Mother 

Bekijk hier een unpacking van Coraline: Beware the Other Mother:

Coraline: Beware the Other Mother –
Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop!

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

 

Coraline: Beware the Other Mother - spelopzet 2

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise
  • BoekenBoeken