Blackadder II - Rowan Atkinson
BoekenBoeken

Blackadder: De complete serie op dvd – Schrijf je in en win! (UPDATE – winnaar bekend)

In de satirische komedieserie Blackadder zien we vier periodes uit de dynastie van de Britse familie Blackadder. Hoewel Edmund Blackadder (Rowan Atkinson) door de geschiedenis heen sluwe plannetjes smeedt, krijgt hij toch regelmatig het deksel op zijn neus. Een ding is echter zeker: het personage staat voor altijd in de geschiedenisboeken als hoofdrolspeler in één van de beste en grappigste televisieseries ooit. Wil je zelf deze komische historie induiken, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en win Blackadder: De complete serie op dvd! 

Edmund Blackadder MiddeleeuwenDe Britse komiek Rowan Atkinson staat voor altijd bij het grote publiek bekend als de klungelige Mr. Bean. Liefhebbers weten natuurlijk dat deze grappenmaker buiten dat succesvolle personage om een nog veel uitgebreidere komische carrière heeft. Naast zijn vele optredens in het theater en zijn films (waaronder de Johnny English-serie), is hij ook onsterfelijk op televisie in Not the Nine O’Clock News en natuurlijk Blackadder. Sony Pictures Home Entertainment heeft onlangs die satire op de Britse geschiedenis opnieuw uitgebracht in een dvd-box, welke je nu hier op Modern Myhs kunt winnen door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Blackadder begins

Rowan Atkinson bedacht Blackadder samen met schrijver Richard Curtis, die je kent van films als Four Weddings and a Funeral, Notting Hill, Yesterday en tal van andere komische films. Het duo stond tevens aan de wieg van Mr. Bean. Ook Edmund Blackadder begon in de eerste serie als een klungel. Als ongewenste en genegeerde tweede zoon van koning Richard IV (Brian Blessed (King Lear, Disney’s Tarzan, Flash Gordon)) probeert hij in de Middeleeuwen samen met zijn hopeloze hulpjes Baldrick (Tony Robinson (Terry Pratchett’s Hogfather)) en Percy (Tim McInnerny (Notting Hill, Game of Thrones)) macht, invloed en rijkdom te bemachtigen. Helaas eindigt hij op de ‘coddling grinder’; een amusant martelwerktuig.

Blackadder II

In het tweede seizoen – Blackadder II – is het, tijdens de Renaissance, Edmund zelf die sluwer en geniepiger is dan wie ook. Atkinson trok zich terug als schrijver van de serie en Ben Elton kwam aan boord. Elton ken je van een andere hilarische komedieserie: The Young Ones. Vanaf dat moment is Edmund onmiskenbaar de sluwe schavuit die het Britse koningshuis naar zijn hand zet, met een bijzonder grappige blik op Koningin ‘Queenie’ Elizabeth I (Miranda Richardson). Ook Stephen Fry wordt een vast onderdeel van de cast en er zijn leuke gastoptredens van onder andere Hugh Laurie (die in Blackadder the Third een grotere rol krijgt) en de te vroeg overleden Rick Mayall.

Blackadder II

De butler

Als ook de Blackadder uit de Renaissance het loodje gelegd heeft, springen we vooruit in de geschiedenis en belanden we aan het hof van prins-regent George IV (de eerder genoemde Hugh Laurie (House M.D. A Bit of Fry and Laurie)). Edmund is zijn butler, met Baldrick als keukenhulpje. George is niet zo capabel als regent en Edmund, hoewel aartslui, ziet zijn kans om meer macht te vergaren. Hoewel hij ook in deze serie te maken krijgt met talloze ongemakken, zoals een naakte Tunesische sokkenverkoper, ‘Thespian’ acteurs en Dr. Samuel Johnson (Robbie Coltrane (Hagrid in de Harry Potter-films)), die bekend staat om zijn pil van een woordenboek, weet Edmund enkel in deze serie daadwerkelijk als beste uit de bus te komen.

Blackadder the Third

De Eerste Wereldoorlog

Het vierde en laatste seizoen – Blackadder Goes Forth – is een bijzonder sluitstuk van de serie. Ditmaal moet Edmund als kapitein in het Britse leger de Eerste Wereldoorlog zien te overleven. Wat voor hem begon als een makkelijk baantje waarin je enkel te maken kreeg met kiwi-gooiende Watutsi-inboorlingen, eindigt met de verschrikkingen in de loopgraven van W.O. I. Edmund probeert de oorlog te overleven, maar zijn grimmig gekke generaal Melchett (Stephen Fry – “Bèèèèh!”) maakt dat schier onmogelijk. In deze serie zie je elk personage uit de voorgaande afleveringen in een nieuwe hoedanigheid terugkeren, wat een feest der herkenning is. Maar wat vooral knap is, is het einde van dit vierde seizoen. De satirische kijk op de geschiedenis gaf Blackadder iets unieks en de kritiek op de Eerste Wereldoorlog is in dit vierde seizoen haarscherp. De manier waarop Edmund en zijn medesoldaten in de laatste aflevering uit de loopgraven het slagveld op gaan, zal je bijblijven. Komedie en tragedie ineen.

Blackadder Goes Forth

Meer Blackadders

Buiten de vier seizoenen om die je op Blackadder: De complete serie vindt, zijn er nog verschillende specials gemaakt, die helaas niet op deze box aanwezig zijn. Blackadder: The Cavalier Years is een vijftien minuten durende special voor de Britse liefdadigheidsactie ‘Comic Relief Red Nose Day’. We zien Edmund aan het hof van koning Charles I, tijdens de Engelse Burgeroorlog. Een plan, waarin een pompoen een grote rol speelt, mislukt hopeloos.

Dan is er de geweldige Blackadder’s Christmas Carol, een persiflage op het beroemde verhaal van Charles Dickens. Edmund krijgt bezoek van een dronken geest die slechte mensen op het rechte pad moet brengen door ze visioenen uit hun verleden en toekomst te laten zien. De goedige winkelier Edmund komt er zo achter dat zijn voorvaderen, de Blackadders uit de hierboven genoemde seizoenen, het beter voor elkaar hadden dan hijzelf. Slechteriken hebben overduidelijk alle lol en dus besluit hij zijn leven om te gooien. Met alle gevolgen van dien natuurlijk.

Naast wat korte sketches en de 60 minuten durende documentaire Blackadder Rides Again (een terugblik op de serie met interviews met de cast en de crew) is er de ‘millennium special’ Blackadder: Back en Forth, waarin een moderne Edmund met behulp van een tijdmachine Engeland moet behoeden van het juk van Frankrijk en eindelijk zijn kans ziet om zijn familie voor eens en altijd aan de top van de voedselketen te zetten. Het resultaat is iets waar Groot-Brittannië misschien beter mee af zou zijn, dan wat er momenteel plaatsvindt rondom alle Brexit-ellende. Het tijdreis-aspect van deze serie is meteen ook mijn sluwe excuus als levenslange Blackadder-fan om deze geweldige serie hier op de site uitvoerig te kunnen behandelen.

Blackadder: De complete serie – schrijf je in en win de dvd-box

Wil jij de hele verdoemde Blackadder-dynastie zelf aan je voorbij laten trekken, doe dan mee met onze Blackadder: De complete serie-winactie. In samenwerking met Sony Pictures Home Entertainment verloot Modern Myths 1 x de dvd-box met de volledige televisieserie onder iedereen die zich inschrijft voor onze nieuwsbrief. “Bibble!”

Blackadder: de complete serie dvd-packshot

Zo doe je mee:

We verloten de box onder iedereen die op 30 september ingeschreven staat voor onze nieuwsbrief. Ben je dus al ingeschreven – uiteraard! – dan ding je automatisch mee naar de box. Nog niet ingeschreven? Shame shame! Ga snel naar de Modern Myths Nieuwsbrief.

*Door aan onze winacties mee te doen, verklaar je dat je 16 jaar of ouder bent en op de hoogte bent van ons privacybeleid. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over het doel en het gebruik van jouw gegevens. Lees ook onze actievoorwaarden.

Blackadder: De complete serie is nu verkrijgbaar op dvd.

UPDATE:

En de winnaar die de ‘whole damn dynasty’ over de vloer krijgt is …

J.P. Wissink

Gefeliciteerd! Je prijs komt zo snel mogelijk jouw kant op.

Blijf vooral abonnee van onze nieuwsbrief, want we zullen regelmatig een leuke verloting organiseren voor onze trouwe nieuwsbrieflezers. Je dingt automatisch mee, zolang je ingeschreven blijft. Hey nonny nonny!

Meer prijsvragen? Kijk op onze winacties pagina.

© 2019-2024 Modern Myths – Beeldmateriaal: © BBC 1983/1986/1987/1989

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.