Wie kent niet het beeld van de iconische DeLorean wagen met de verwilderd kijkende, gekke geleerde Doc Brown en de opgeschoten scholier Marty McFly die met een knal terugkomen uit de toekomst? Back to the Future is een blauwdruk van wat een goede avonturenfilm moet zijn. De iconische film werd dit jaar 35. Reden genoeg voor Universal om een speciale editie uit te brengen, uiteraard ook in futuristisch 4K UHD! André stelde zijn zelfveterende schoenen wat strakker in en zette zich schrap voor deze Back to the Future trilogy recensie.
Goed, het gaat dan wel om de inhoud, maar laten we eerlijk zijn; de huidige kopers van dit soort ultieme edities zijn over het algemeen verzamelaars. En die willen graag wat moois op de plank hebben staan. Een beetje een gemiste kans dus, maar iets dat je snel vergeet als je de geweldige behandeling van de films zelf ervaart.
Tijdmachine in stijl
Back to the Future gaat over iets waar iedereen wel eens over heeft gedroomd: een tijdmachine. Wat als je door de tijd kon reizen en jezelf kon waarschuwen voor die ene keer dat je het liever anders gedaan had? Dat dit niet zonder gevaar is, zien we in de eerste Back to the Future uit 1985.
Marty McFly (Michael J. Fox (The Frighteners, Spin City)) is een scholier met een kort lontje. Zijn vader George (Crispin Glover (Beowulf)) wordt tot grote ergernis van zijn zoon door iedereen ondergesneeuwd en gebruikt als voetveeg. Maar Marty is vrienden met de excentrieke uitvinder Dr. Emmet Brown (Christopher Lloyd (Sin City: A Dame to Kill For, The Addams Family)). Dr. Brown heeft zijn volledige familiefortuin verbrast in zijn poging tijdreizen mogelijk te maken. Nu heeft hij dan toch een tijdmachine uitgevonden met als basis een DeLorean DMC-12. Want als je toch een tijdmachine maakt, waarom dan niet in stijl?
Back to the Future trilogy recensie – Red je toekomst
Door omstandigheden komt Marty in 1955 terecht en verstoort per ongeluk de eerste ontmoeting tussen zijn vader en moeder. Hierdoor komt zijn toekomst in gevaar, want als de twee niet samenkomen wordt hij nooit geboren. Zijn ouders toch bij elkaar brengen is de enige hoop die Marty heeft. Echter zit Biff Tannen (Thomas F. Wilson (Legends of Tomorrow, Trollhunters)), die vader George in de toekomst ook dagelijks schoffeert, Marty bij elke poging dwars. Zal het Marty en de jongere versie van Doc Brown lukken hun toekomst te redden?
De eerste film eindigt redelijk open en ook al was het niet de bedoeling, door het succes worden al snel twee vervolgen aangekondigd. Deze werden in één keer opgenomen; iets wat toen nog niet veel gebeurde.
Back to the Future Part II – Pas op voor paradoxen
In het vervolg – Back to the Future Part II – gaan Marty, Doc Brown en Lorraine (Marty’s vriendin, gespeeld door Lea Thompson (Howard the Duck)) opnieuw naar de toekomst. Ze reizen naar het verre jaar 2015 om hun kinderen voor lange gevangenisstraffen te behoeden. Griff Tannen, de achterkleinzoon van Biff, zit de familie Mcfly in dit tijdvak goed dwars. Marty, Doc Brown en Lorraine moeten het zo proberen te manipuleren dat er geen tijdparadoxen ontstaan. Eenmaal terug in hun eigen tijdlijn blijkt al snel dat dit niet helemaal goed is gegaan. En dus moeten ze terug naar de toekomst (ha!).
Back to the Future Part III – Cowboys zonder benzine
In het derde deel – Back to the Future Part III – moet Marty helemaal naar 1885 om Doc Brown in het Wilde Westen te redden van Bufford “Mad Dog” Tannen, een voorouder van Biff. Ondertussen moeten de vrienden nog even uitvogelen hoe ze terugkomen met een lege tank, in een tijdperiode waar nog geen benzine is. Het eerste tankstation zal namelijk nog zo’n twintig jaar op zich laten wachten.
Spaceman From Pluto
Back to the Future is mede geschreven door Bob Gale, die jarenlang bij de studio’s leurde met zijn script. Disney vond het te gewaagd vanwege de broeierige scène tussen moeder en zoon in een auto, terwijl de rest van de studio’s het verhaal juist te braaf vonden na tienerkomedies als Porky’s en Risky Business. Gelukkig zag Steven Spielberg er wel iets in. Hij en Gale hadden eerder samengewerkt aan 1941 uit 1979.
Stevens protegé Robert Zemeckis (Who Framed Roger Rabbit, What Lies Beneath, The Witches) wilde de film wel regisseren en in no time was alles rond met Universal Pictures. Studiobons Sheinberg had nog wel wat op- en aanmerkingen, waaronder wat de titel betrof. In een memo liet hij weten meer te zien in de naam “Spaceman From Pluto”. Spielberg wist dit gelukkig snel van tafel te vegen door een memo terug te sturen waarin stond dat iedereen smakelijk om de titel had gelachen en het een geslaagde grap vond. Daarna durfde Sheinberg niet meer te reageren, waardoor de originele titel gelukkig bewaard is gebleven.
Back to the Future trilogy recensie – Karate Kid in plaats van Michael J. Fox
In eerste instantie wilde het team Michael J. Fox voor de rol van Marty, maar door zwangerschapsverlof van zijn tegenspeelster in Family Ties was het niet mogelijk tot een overeenkomst te komen. “Karate Kid” Ralph Macchio en C. Thomas Howell (E.T. the Extra-Terrestrial) zijn nog even in beeld geweest, echter werd uiteindelijk gekozen voor Eric Stoltz. Na Fast Times at Ridgemont High was hij nog flink in beeld en met Mask had hij indruk gemaakt op Zemeckis en Spielberg. Maar na zes weken draaien zagen de producers dat het niet ging werken.
Stoltz miste de uitstraling en komische timing die Fox wel had. Ondertussen was de rust weer terug op de set van Family Ties en mocht Michael J. Fox de film doen. Echter wel onder de strikte voorwaarden dat het schema van de televisieserie er niet onder zou leiden en dat hij niet weken weg zou zijn voor de promotie van de film. Bij de extra’s op de Back to the Future trilogy boxset kunnen we enkele scènes met Eric Stoltz terugzien. En dan blijkt al snel dat de producers het bij het rechte eind hadden. De acteur is nog wel terug te zien in twee scènes: op het moment dat Marty Biff een klap geeft en in de auto als hij op de vlucht is voor de terroristische Libiërs.
Michael J. Fox maakte lange speeldagen van ongeveer twintig uur. Na de opnames voor Family Ties kwam hij direct naar de set om te filmen. De scènes die overdag moesten worden opgenomen deed hij op zijn vrije dagen. Naar eigen zeggen redde hij net vier uur slaap in die tijd.
Wat is werkelijkheid geworden uit het jaar 2015?
De Back to the Future trilogie laat een futuristisch 2015 zien, met vliegende auto’s en zelfdrogende jassen. Jaws 23 is er nooit van gekomen, maar sommige elementen uit de visie van de makers zijn wel degelijk werkelijkheid geworden. Zo mag de eerste vliegende auto inmiddels de weg op. Wel is het nog even wachten tot hij ook daadwerkelijk de lucht in mag van de luchtvaartautoriteit, maar de verwachting is dat deze auto van het Nederlandse PAL-V in 2023 in massa geleverd kan worden. Industrial Light & Magic – het special effects team wat door George Lucas in het leven was geroepen voor Star Wars – deed voor bijna alle grote blockbusters de effecten. Zo ook voor Back to the Future. De special effects tovenaars zaten redelijk dicht in de buurt met hun creaties voor vliegende auto’s. Al heeft de PAL-V een propeller.
Videotelefoon en contactloos betalen
In de toekomst krijgt de oudere McFly een videotelefoontje van zijn baas. In die tijd niet te bevatten, maar in deze thuiswerktijd is het voor veel mensen een dagelijkse bezigheid. Teams, Zoom en Facetime hebben beeldbellen snel ingeburgerd en zijn bijna niet meer weg te denken uit het dagelijks leven.
Maar ook contactloos betalen was bijna helderziend. Vooral in de eerste twee films zien we veel gebeurtenissen zich herhalen (een beetje van hetzelfde gedoe op een andere dag. Zeker in het geval van de stamboom van Biff). Zo worden er regelmatig donaties voor de klokkentoren gedaan. We zien dat dat in de toekomst gebeurt via een soort tablet, door er een pasje langs te halen. Tegenwoordig kijkt de jeugd er niet meer van op, maar toen was het nog goed voor een lachsalvo uit het publiek. Gelukkig is de inflatie wel iets minder heftig dan verwacht, want 100 dollar is vrij straf.
Verder zijn de flatscreentv’s, waar zes kanalen tegelijk op gekeken kunnen worden, ondertussen werkelijkheid, alsook de economische stempel van Azië op onze economie.
Geen zapper, wel zelfveterende schoenen
Back to the Future Part II is het debuut van een piepjonge Elijah Wood (The Lord of the Rings), die Marty in een diner uitlacht om de arcade kast Wild Gunman (oorspronkelijk een spel voor de NES met de zapper). Het feit dat je die met je handen moet spelen is een ontzettende afknapper voor de jongens in de toekomst. En in deze tijd van virtual reality en Kinect is dat wel voor te stellen.
Dan moeten we nog even noemen dat Nike zelfveterende schoenen heeft: de “Nike Adapt”. Maar die zijn ontworpen naar aanleiding van Back to the Future, dus dat is een beetje valsspelen. Maar goed, ze zijn verkrijgbaar.
Back to the Future trilogy recensie – Rock and Roll
Huey Lewis is verantwoordelijk voor de titelsongs The Power of Love en Back in Time. Met name de eerste zien we tegenwoordig nog regelmatig terug in de eindejaars muzieklijstjes. Het is een aardige hit geworden voor Huey Lewis & The News. Muziek is ook ontzettend belangrijk voor Marty, die niets liever wil dan beroemd worden met zijn band. Uiteindelijk is hij zelf verantwoordelijk voor het ontstaan van het door hem zo geliefde Rock and Roll als hij zich laat gaan op het schoolbal. We zien hem Johnny B. Goode spelen, al is zijn zangstem ingezongen door Mark Campbell van Jack Mack & The Heart Attack.
Op het podium zien we Marty invloedrijke gitaristen nadoen als Roger Daltry van The Who (als hij de versterker sloopt) en Bruce Springsteen. Ook draait hij rond op de grond als Angus Young van ACDC en “duckwalked” als Chuck Berry. En natuurlijk is zijn solo er een met het signatuur van Eddy van Halen. Die laatste komt overigens meer terug als Marty zijn vader moet overhalen om zijn toekomstige moeder mee te vragen naar dat bal. Verkleed als een buitenaards wezen genaamd Darth Vader wekt hij George met muziek uit zijn Walkman. De tape is gelabeld “Van Halen” en laat muziek horen die Eddie schreef voor de film The Wild Life uit 1984 met Lea Thompson. Zij is de actrice die Martys moeder speelt. Ook Eric Stoltz, die eerst Marty speelde, zit in die film.
Professor Brown en zijn chimpansee
Overigens was de rol van Dr. Emmet Brown in eerste instantie afgeslagen door onder andere James Woods en Jeff Goldblum. Maar op dat moment ging het toen nog om Professor Brown en was zijn hond Einstein nog een chimpansee. Na Jeff Goldblum kwam een van de producers die met hem had samengewerkt aan The Adventures of Buckaroo Banzai Across The 8th Dimension! (een aanrader!) op het idee om een andere acteur uit die film te vragen: Christopher Lloyd. Hij sloeg de film in eerste instantie ook af, maar na aandringen van zijn vrouw nam hij de rol echter toch aan.
In Buckaroo Banzai speelde Lloyd John Bigbooté, een van de slechteriken. Deze was uit op de Oscilation Overthruster, een apparaat dat de auto van Buckaroo Banzai (RoboCop himself: Peter Weller) door solide materie kan laten rijden. Als hij maar hard genoeg rijdt. Dit apparaat lijkt sprekend op de Flux Capacitator in Back to the Future, uitgevonden door Lloyds Dr. Emmet Brown. Hiermee kun je door de tijd reizen, ook als je maar hard genoeg rijdt. Het script is enige keren herschreven, maar laten we dit voor het gemak maar een hommage noemen.
Back to the Future trilogy recensie – Nog meer hommages
Mocht je trouwens deze kerst Gremlins weer eens opzetten en denken ‘Goh, wat lijkt Kingston Falls veel op Hill Valley uit Back to the Future’, dan kan dat kloppen. Beide films zijn namelijk op precies dezelfde set opgenomen. Ook komiek Harold Lloyd krijgt een hommage. De scène waar Christopher Lloyd (geen familie) aan de klokkentoren hangt is er een die rechtstreeks uit de film Safety Last! Uit 1923 komt.
Dan is de versterker in Doc Browns huis ook een knipoog naar een regisseur die Spielberg erg bewondert. Deze CRM-114, die wordt opgeblazen door Marty, verwijst naar het werk van Stanley Kubrick die de CRM-114 veelvuldig gebruikte in zijn films. In Dr. Stangelove is het een radio aan boord van de bommenwerper, in 2001: A Space Odyssey is het het registratienummer van de Discovery, in A Clockwork Orange krijgt Alex serum-114 toegediend en in Eyes Wide Shut vind je het mortuarium in vleugel C, RooM 114.
Het zit hem in de details
Dat de kleinste verandering in het verleden invloed heeft op de toekomst maakt de serie films al snel duidelijk. Maar dit zit ook in de kleine details. Zo begint het avontuur op de parkeerplaats van de Twin Pines Mall. Deze wordt zo genoemd, omdat de boer die het land vroeger bezat altijd twee dennenbomen op zijn erf had staan. Tenminste, totdat Marty er eentje plat rijdt met zijn tijdreiswagen. Eenmaal terug in zijn eigen tijd heet het winkelcentrum Lone Pine Mall.
Overigens heette de boer Old man Peabody. Op zich niets geks, ware het niet dat zijn zoon Sherman heet. In 1959 was er een segment in de animatieserie The Rocky and Bullwinkle Show genaamd “Mr. Peabody’s Improbable History”. Dit ging over een geniale hond – Mr. Peabody – en zijn jongen, Sherman. Samen gingen ze in hun W.A.B.A.C. machine terug in de tijd en kwamen bekende historische figuren tegen. Dit zal ongetwijfeld een grote inspiratiebron geweest zijn voor scriptschrijver Bob Gale.
Back to the Future trilogy recensie – Futuristisch opgepoetst
De Back to the Future-films hebben voor deze jubileumeditie een 4K oppoetsbeurt gekregen. De native 4K (standaard resolutie van 3840 x 2160) schijven zijn prachtig. De details zijn schitterend, waarbij de nerven van het hout, de blaadjes aan de bomen en al het andere perfect te onderscheiden is. Maar de HDR maakt het echte verschil. De kleuren springen er echt uit. De roodtinten lopen van kersenrood tot het scharlaken van Marty’s bodywarmer. Alles heeft er nog nooit zo goed uitgezien. Ook de aardse tonen van het derde deel komen veel beter tot hun recht. Werkelijk alle kleuren spatten van je scherm af.
Ook het geluid heeft een upgrade gekregen in de vorm van een Dolby Atmos track. Nu gaat het hier voornamelijk om dialoog gedreven films en dus knalt de hoge, zenuwachtige stem van Doc Brown kraakhelder uit je speakers. De soundtrack van Alan Silvestri speelt gelijkmatig door je kanalen en zorgt voor een gedenkwaardige ervaring.
Tijdloze extra’s
Wat de extra’s betreft word je verwend met zo’n beetje alles wat je maar wil weten over de films. Er zijn bloopers, deleted scene’s, documentaires, interviews; je kan het zo gek niet bedenken of het staat erop. Maar ook de “lost audition tapes” met wat zeer verrassende audities zijn een must om te zien. Vooral de scènes met Eric Stoltz. Er is zelfs een item over de musical!
Back to the Future trilogy recensie – De ultieme, toekomstbestendige verzamelbox
Alles bij elkaar opgeteld is deze Back to the Future trilogy 4K UHD boxset een must have. Alleen al het beeld en geluid zijn reden genoeg voor aanschaf, maar de volledigheid van de extra’s maken dit de definitieve uitgave. En buiten dat zijn het gewoon nog steeds geweldige films.
Deze 35e jubileumeditie is een behoorlijke verbetering op de vorige blu-ray versie. Dus mocht je twijfels hebben, gewoon kopen. Je zult er in de toekomst geen spijt van krijgen!
De Back to the Future trilogy is nu verkrijgbaar op 4K UHD en blu-ray. Bekijk hier de trailer van de 4K UHD versie:
Titel: Back to the Future trilogy
Regisseur: Robert Zemeckis
Acteurs: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Thomas F. Wilson
Uitgever: Universal Pictures Home Entertainment
Medium: 4K UHD
Genre: Sciencefiction
Modern Myths Shop
4K UHD:
Bol.com – Back to the Future trilogy – € 69,99
Amazon.nl – Back to the Future trilogy – € 65,94
Zavvi.nl – Back to the Future trilogy – € 56,49
Blu-ray:
Bol.com – Back to the Future trilogy – € 16,99
Amazon.nl – Back to the Future trilogy – € 16,99
Zavvi.nl – Back to the Future trilogy – € 19,49
Dvd:
Bol.com – Back to the Future trilogy collector’s edition – € 69,90
Amazon.nl – Back to the Future trilogy – € 14,26
Zavvi.nl – Back to the Future trilogy – € 13,99
Lees meer Modern Myths recensies!
© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Universal Pictures
Reactie plaatsen