Arcane recensie - Modern Myths

Arcane recensie – Spectaculaire animatie gebaseerd op League of Legends

In het najaar van 2021 verscheen de animatieserie Arcane op Netflix, geproduceerd onder het toeziend oog van Riot Games. De serie is namelijk gebaseerd op de game League of Legends en volgt het verhaal van een aantal personages uit dat spel. Maar heeft deze serie ook iets te bieden aan kijkers die niet bekend zijn met League of Legends? Joany zocht het uit in haar Arcane recensie!

Arcane recensie - PosterDe game League of Legends heeft een behoorlijke reputatie. Het is een “MOBA”: een Multiplayer Online Battle Arena, waarbij je in twee teams tegen elkaar speelt. Je kunt daarbij kiezen uit een uitgebreid rooster aan personages met allemaal een eigen speelstijl, achtergrond en uiterlijk.

Zowel onder fans als bij mensen die het spel nauwelijks spelen heeft League of Legends niet altijd een positieve naam. Dat ligt voornamelijk aan de community, waarin spelers soms geneigd zijn elkaar de volle laag te geven wanneer de samenwerking niet zo lekker loopt. Maar Arcane kon, voor het uitkwam op Netflix, dan ook alvast rekenen op een grote schare geïnteresseerden uit de fanbase.

Ella Purnell als Jinx

Verder dan het spel

Hoewel elk personage in het spel uitgerust is met een gedetailleerd achtergrondverhaal, speel je League of Legends doorgaans niet voor het verhaal. Toch geeft gamestudio Riot Games zo nu en dan een voorproefje van de achterliggende spelwereld in de vorm van trailers. Als leek die niet zo van MOBA’s houdt (mij maak je eerder blij met een goede RPG), keek ik altijd met lichte jaloezie naar de schitterende animated shorts die League of Legends uitbracht. Onder andere met muziek van Imagine Dragons.

In die trailers zie je verschillende personages de strijd met elkaar aangaan. Ik wilde dan altijd meer over die personages weten en raakte benieuwd naar de verhalen waar je in die shorts kleine stukjes van meekreeg. Maar ik wist ook dat ik daarvoor niet bij het spel zelf hoefde te zijn.

Roger Craig Smith als Claggor, Yuri Lowenthal als Mylo en Hailee Steinfeld als Vi

Voor zowel oude als nieuwe fans

Arcane legt nu een paar van die verhalen op een toegankelijke manier bloot. De animatieserie pakt enkele personages uit de game en legt hun achtergrondverhaal onder een vergrootglas. Jinx (Ella Purnell (Maleficent, Army of the Dead)) en Vi (Hailee Steinfeld (True Grit, Bumblebee)) spelen een hoofdrol, maar ook Ekko, Caitlyn, Viktor en Singed laten hun gezichten zien. Dat is super voor de fans van het spel, voor wie bekende personages nu een diepere laag krijgen.

Maar ook voor mensen zonder kennis van League of Legends is de serie goed te volgen. De focus ligt op een klein deel van de wereld van Runeterra en de personages die daar leven, waardoor het niet overweldigend wordt voor de nieuwe kijker. Sterker nog, het smaakt al snel naar meer!

Arcane - Modern Myths

Arcane recensie – Een verhaal over twee steden

Arcane volgt het verhaal van twee steden: het rijke Piltover – een utopische stad vol mooie gebouwen en technologie – en de Undercity – een arme zusterstad die in de krochten van Piltover is weggestopt. Een vergiftigde rivier (de Pilt) scheidt de twee stadsdelen van elkaar.

De verwaarloosde Undercity heeft al een keer geprobeerd om zich met geweld van het juk van Piltover te bevrijden, maar dat eindigde in een ramp. Nu heerst er een gespannen vrede. Er zijn groepen in de Undercity die zich opnieuw willen verzetten tegen Piltover en zich van de stad af willen scheiden. Zij zien een onafhankelijke Undercity voor zich onder de naam Zaun.

Remy Hii als Marcus

Hextech

Ondertussen experimenteren wetenschappers zoals Jayce (Kevin Alejandro (Arrow, True Blood)) en Viktor (Harry Lloyd (Legion, Game of Thrones)) in Piltover met “Hextech”; een manier om magie en technologie met elkaar te combineren. Dit levert niet alleen technologische vooruitgang op, maar ook nieuwe, vernietigende wapens die in de strijd tussen de twee steden gebruikt kunnen worden.

Kevin Alejandro als Jayce en Harry Lloyd als Viktor

Arcane recensie – Het verleden van Violet en Powder

In die wereld groeien de jonge zussen Violet (Vi) en Powder (Jinx) op. Hun adoptievader Vander (JB Blanc (Castlevania)) leidde jaren geleden de opstand tegen Piltover, maar hing zijn boksbeugels aan de wilgen toen hij zag hoeveel levens hun strijd kostte. Nu probeert hij de vrede in de Undercity te bewaren.

Maar dat wordt hem niet makkelijk gemaakt. Vooral niet wanneer Vi, Powder en hun vrienden net het verkeerde huis in Piltover overvallen. Tegelijkertijd probeert Silco – een vroegere kameraad van Vander – de burgeroorlog tussen de twee steden juist weer aan te zwengelen.

Firelight leader

Helemaal opgaan in het verhaal

Naast Vi en Powder worden ook andere personages gevolgd die hun eigen verhaallijn krijgen. Terwijl het verhaal van Vi en Powder zich afspeelt in de Undercity, volg je tegelijkertijd hoe Jayce en Viktor in Piltover steeds meer de politieke wereld in worden gezogen. Op die manier krijg je een goed beeld van de problematiek binnen de twee steden en hoe ze met elkaar botsen.

De verhaallijnen overlappen regelmatig. Zo heeft Viktor contact met Singed – een handlanger van Silco – en schakelt Caitlyn – een enforcer (handhaver) uit een rijke familie in Piltover – de hulp in van Vi. Vrijwel alle personages voelen genuanceerd en realistisch aan, waardoor je al snel met ze mee gaat leven en helemaal in het verhaal opgaat.

Miyavi als Finn

Arcane recensie – Zes jaar in de maak

Het kostte de Franse animatiestudio Fortiche (bekend van eerdere League of Legends animated shorts) zes jaar om het eerste seizoen van de serie te maken. Het telt negen afleveringen en is opgedeeld in drie “acts”. Elke derde episode heeft zijn eigen kleine finale. Het wordt daardoor regelmatig bloedstollend spannend, wat de serie fantastisch maakt om te kijken. En om opnieuw te kijken, wanneer je alle afleveringen hebt gezien.

Katie Leung als Caitlyn

Elk shot lijkt een kunstwerk

De achtergronden en landschappen zijn vaak met de hand geschilderd en ook de 3D-geanimeerde personages hebben een geschilderde overlay gekregen. Hierdoor ontstaat een bijzondere animatiestijl die het midden houdt tussen tekenfilm en realisme.

Ook is er door de gehele serie heen veel aandacht voor compositie, lichtval en kleuren. Daardoor lijkt elk shot wel een kunstwerk. Je hebt tijdens het kijken regelmatig de neiging de serie op pauze te zetten om een screensaver-waardig beeld wat langer te bekijken.

Kevin Alejandro als Jayce en Katie Leung als Caitlyn

Arcane recensie – Een serie waar (bijna) alles klopt

Arcane wordt door zowel oude als nieuwe fans goed ontvangen. En dat is niet voor niets. Het is een serie waarin alles prachtig bij elkaar komt: een ijzersterke soundtrack (je hoort het nummer van Imagine Dragons regelmatig op de radio), prachtige animatie, een intrigerend plot en sympathieke personages. Als echte League of Legends fan kom je tijdens het kijken verschillende easter eggs tegen, maar ook als leek is het genieten geblazen. Van knallende actiescènes tot een sterke emotionele lading; Arcane heeft als serie enorm veel in huis.

Animatiestudio Fortiche heeft al aangekondigd dat het nieuwe seizoen van Arcane gelukkig niet nog eens zes jaar op zich zal laten wachten. In plaats daarvan kunnen we – hopelijk – in 2023 alweer genieten van Arcane seizoen twee. En dat is maar goed ook, want de serie eindigt behoorlijk spectaculair! Misschien wordt het dan toch maar tijd om League of Legends eens op te pakken…

Arcane streamt nu op Netflix. Bekijk hier de trailer:

Titel: Arcane
Regisseurs: Pascal Charrue, Arnaud Delord
Acteurs: Hailee Steinfeld, Ella Purnell, Harry Lloyd, Reed Shannon
Uitgever: Netflix
Medium: Netflix
Genre: Animatie / Sciencefiction / Fantasy

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Netflix

Ella Purnell als Jinx in Arcane

Abigail Marlowe als Mrs. Kiramman en Mara Junot als Shoola

Joany Taanman

Van kinds af aan is Joany Taanman (1993) geboeid door verhalen. Op haar negende maakte ze een stripverhaal over haar hond die op magische wijze superkrachten kreeg. Sindsdien gaan tekenen en verhalen bedenken voor haar hand in hand. Ze is geboeid door fantasy: van games en boeken tot urenlange video-essays op YouTube die elk detail van deze media uitpluizen. Het moet hierbij niet te grimmig en grauw worden; een goed verhaal moet ook hoop kunnen geven.

Haar favoriete boekenreeks is His Dark Materials, al komt de Gentleman Bastard serie ook aardig in de buurt. Ze kan onbeperkt genieten van Pirates of the Caribbean (alleen de eerste drie) en Full Metal Alchemist: Brotherhood. Ook de Dragon Age en The Witcher games zijn haar zeer geliefd. Haar andere grote passie is geschiedenis. Ze kan zichzelf uren verliezen in de lore van een slim opgebouwd verhaal, of in games met een historisch tintje zoals de Assassin's Creed reeks.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.