American Gods op Amazon - openingsbeeld
BoekenBoeken

American Gods op Amazon: only the gods are real

Als je het werk van de gevierde (comic)auteur Neil Gaiman in één woord moet vangen, zou dat ‘mythologie’ zijn. Voor deze creatieve duizendpoot begint en eindigt alles met de klassiekers. Ook American Gods – nu op Amazon Prime Video – is daar een schoolvoorbeeld van. Mensen dragen de goden mee in hun hart en hoe meer wij geloven, hoe sterker de goden. Zo kwamen de Oude goden via de immigranten in Amerika terecht, waar ze naarmate de geschiedenis vorderde in de vergetelheid raakten. Nieuwe goden namen hun plek in en een oorlog is op handen. De serie draait om de ex-gevangene Shadow Moon die betrokken raakt bij deze strijd. Roxan is liefhebber van het gelijknamige boek en duikt de mythologie van American Gods op Amazon in. Ga mee op haar Amerikaanse odyssee.

Het eerste seizoen van de tv-serie American Gods kwam al in 2017 uit, geproduceerd door STARZ (Outlander, Black Sails). Vorig jaar volgde het tweede seizoen en het derde seizoen staat gepland voor ergens dit jaar. Je kunt de serie vinden op Amazon Prime Video. Om niet teveel van het verhaal te verklappen, heb ik me in deze recensie beperkt tot de gebeurtenissen van het eerste seizoen. Deze zijn gebaseerd op het gelijknamige boek van Neil Gaiman en volgt de ex-gevangene Shadow Moon (Ricky Whittle (The 100)) die het pad kruist van de charmante oplichter en leugenaar Mr. Wednesday (Ian McShane (Deadwood, Hellboy)) en verstrikt raakt in zijn geheimzinnige plannen.

American Gods - Poster

American Gods gratis kijken?proefabonnement Amazon Prime Video

Somewhere in America

Ergens in Amerika staat een oorlog tussen de Oude goden en de Nieuwe goden (die zich ongezien onder ons bevinden) op het punt uit te barsten. Het verhaal begint bij de ex-gevangene Shadow Moon. Enkele dagen voordat hij zijn straf heeft uitgezeten, hoort hij dat zijn vrouw Laura (Emily Browning (Sucker Punch)) verongelukt is en dat hij vervroegd vrijgelaten wordt voor de begrafenis. In het vliegtuig komt hij ‘toevallig’ naast de geheimzinnige Mr. Wednesday te zitten, die meer van Shadow af lijkt te weten dan redelijkerwijs te verklaren valt. Wednesday biedt Shadow een baan aan, maar hij weigert deze. Hij wil alleen maar terug naar huis om zijn vrouw te begraven en een rustig leventje te gaan leiden. Nadat het vliegtuig een noodlanding maakt en Shadow een auto huurt, komt hij Wednesday opnieuw tegen in een bar. Dit keer lukt het de mysterieuze man om Shadow over te halen om na Laura’s begrafenis een baan als zijn bodyguard en chauffeur aan te nemen.

Ricky Whittle

Amerikaanse mythologie – de vergeten goden

Terwijl Shadow na de begrafenis op weg is naar Mr. Wednesday wordt hij aangevallen door de Technical Boy, één van de Nieuwe goden die wil weten wat Wednesday van plan is. Vanaf daar begint hij met Wednesday aan een roadtrip door Amerika langs vergeten goden om ze aan te sporen tot actie. Ondertussen wordt Shadow geplaagd door vreemde dromen en begint hij te leren dat hij misschien wel meer is dan hij ooit zelf had gedacht. In de loop van de serie komen we steeds meer te weten over het verleden van Shadow en Laura en welke rol Shadow speelt in Wednesdays plannen.

Bruce Langley

American Gods op Amazon:
ruig, duister en bloederig

Waar de verfilming van Neil Gaimans en Terry Pratchetts Good Omens beschaafd en Brits is en het best bekeken kan worden onder het genot van een kopje thee, is bij de verfilming van American Gods duidelijk gekozen voor een ruigere aanpak. De meeste afleveringen beginnen met een stukje ‘Coming to America’ of ‘Somewhere in America’. Zo maken we kennis met bekende en minder bekende goden als Odin, Anubis, Anansi, Bilquis en Ostara die in de hoofden en harten van immigranten naar Amerika zijn gekomen. Deze komen we op latere momenten in de serie steeds weer tegen. Bovendien spelen ook andere mythische wezens zoals een kabouter, Jinn en een ondode een belangrijke rol.

American Gods - Donar

Bloed, verval en Americana

De eerste aflevering van American Gods begint met een schip vol Vikingen. Binnen vijf minuten zijn deze allemaal aan één oog blind, doorzeefd met pijlen, levend verbrand of op een andere manier in de pan gehakt. Het bloed en de afgehakte ledematen vliegen je om de oren. Dat zet meteen de toon voor de rest van de serie. Er wordt veel gebruikt gemaakt van donkere kleuren, vuil, verval en liters (digitaal) nepbloed. Dit alles begeleid met een soundtrack van klassieke Amerikaanse pop-, rock- en country muziek.

De Oude goden zijn smerig, versleten en moe. Ze zijn met verschillende golven immigranten die hen aanbaden naar Amerika gekomen, maar nu zijn hun verhalen vergeten. Door gebrek aan aanbidding zijn ze veel van hun krachten kwijtgeraakt en ze overleven op de rand van armoede, dromend van vroegere tijden. De Nieuwe goden zoals Technical Boy, Media en de meedogenloze Mr. World bestaan uit pixels, kille witte tl-verlichting en neonkleuren en bieden zo een groot contrast tegenover de Oude goden van vlees en bloed.

Orlando Jones

Psychedelische special effects

Er wordt veel gebruik gemaakt van allerlei special effects en psychedelische tussenstukjes om de scènes in elkaar over te laten lopen. Ook de intro van American Gods bestaat uit een mengeling van klassieke attributen van de goden en nieuwe symbolen, zoals neonverlichting, wapens en allerlei Americana.

De producers zijn ook niet vies van seks, naaktheid, grof taalgebruik en geweld, ongeacht geslacht, leeftijd of ras van de betreffende acteurs. De serie is daarom ook aangemerkt als 18+ op Amazon.

Christin Chenoweth

American Gods op Amazon:
de tv-serie versus het boek

Het eerste seizoen van de tv-serie beslaat slechts ongeveer een kwart van het gelijknamige boek. Volgens een interview dat Neil Gaiman in oktober 2018 gaf is het plan om vijf seizoenen van de tv-serie te maken. De schrijver zelf is nauw betrokken bij de tv-serie en heeft aangekondigd dat het televisieverhaal op een aantal punten uitgebreid zal worden ten opzichte van het boek. Dat is in het eerste seizoen al zichtbaar, maar deze nieuwe toevoegingen zullen voor degenen die het boek niet recent gelezen hebben niet zo snel opvallen.

American Gods - cover Neil Gaiman Preferred text

De verschillen tussen het boek en de tv-serie zijn vooral te vinden in de vormgeving van een aantal personages en het voor- en achteruit schuiven van de gebeurtenissen in het boek. Wat me met name opviel – toen ik het boek opnieuw las nadat ik de tv-serie had gekeken –  is hoeveel sneller Shadow in het boek alle vreemde gebeurtenissen accepteert en hoe snel hij Wednesday lijkt te vertrouwen. In dat opzicht lijkt de Shadow uit het boek wat naïever dan die in de tv-serie. De Amazon-serie blijft echter trouw aan de essentie van de personages uit het boek. Wel krijgt Laura Moon meer achtergrondverhaal en een belangrijkere rol in de serie en is de god Vulcan toegevoegd als een soort verwijzing naar de wapenlobby en het wapengeweld in Amerika. Ook zijn er meer verwijzingen naar het Christendom en zijn er technologische elementen toegevoegd die simpelweg  nog niet bedacht waren toen Neil Gaiman zijn American Gods schreef.

Salim en de Jinn

Een grote toevoeging aan de tv-serie die in het boek nauwelijks aandacht krijgt, is de toevoeging van het liefdesverhaal tussen de streng gelovige homoseksuele moslim Salim en de Jinn die hij ontmoet in New York. Deze verhaallijn bestaat in het boek van Neil Gaiman uit slechts enkele pagina’s, maar krijgt in de tv-serie veel meer aandacht en een eigen verhaallijn. Hierdoor zijn beide personages meer volwaardig geworden. Dat is in mijn ogen zeker een toevoeging aan het verhaal en voegt een extra thema van racisme, homofobie en discriminatie toe aan de Amazon-serie. En dit naast de thema’s van geloof, opoffering en identiteit die in het boek al uitgebreid aan de orde komen. Bovendien is Salim misschien wel de enige echte romanticus die in de serie voorkomt en gun je hem gewoon een happy end.

American Gods - Ian McShane

Afleiding en stof tot nadenken

De American Gods tv-serie is goed en in mijn ogen komt het eerste seizoen in ieder geval heel dicht bij het idee van het boek. Door de uitbreiding van sommige verhaallijnen komen een aantal personages voor mij veel meer tot leven dan in het boek. De visuele ondersteuning daarbij is ijzersterk. Net als het acteerwerk van de cast, in het bijzonder Ian Mcshane als de charismatische Mr. Wednesday en Orlando Jones als Anansi. American Gods is een tv-serie die veel moeilijke thema’s aankaart en je aanzet tot nadenken. Maar, als je daar even geen trek in hebt, word je ook genoeg afgeleid door het bloed en spektakel, de film noir-achtige vormgeving en de vele special effects.

Emily Browning

American Gods op Amazon – beter dan het boek?

American Gods - PosterEchter een kleine kanttekening: het boek vind ik nog veel beter. Ja, de special effects van de tv-serie zijn goed en ja, de acteurs zijn goed. Maar de diepere thema’s die in het boek heel duidelijk naar voren komen, raken op de tv soms wat ondergesneeuwd door het spektakel. Hierbij helpt het ook niet dat het eerste seizoen van de serie middenin het verhaal eindigt. Ik vind de tv-serie dus een aanrader, maar ik heb ook zin gekregen om Neil Gaimans Neverwhere nog eens op te zoeken in mijn boekenkast en eindelijk zijn Anansi Boys een keertje te lezen. Ik kijk in ieder geval alvast uit naar het derde seizoen van American Gods. Helaas is daar nog geen officiële release date van bekendgemaakt. Als je dus niet kunt wachten om te weten hoe het verhaal afloopt, zou ik je zeker aanraden om het American Gods boek van Neil Gaiman te lezen (bij voorkeur in de uitgave met de author’s preferred text).

American Gods streamt op Amazon Prime. Je kunt een proefabonnement voor 30 dagen nemen op Amazon Prime Video, maar pas op: zeer verslavend!

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Amazon Prime Video

Cloris Leachman

Peter Stormare

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.